Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oswalds kompis til Dagbladet: - Jeg ble arrestert for drapet på president Kennedy

Kompisen Buell Wesley Frazier (69) var kanskje den siste som snakket med Lee Harvey Oswald før han drepte presidenten. Like etter ble Buell selv arrestert for drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LEWISVILLE (Dagbladet): Det forteller 69-åringen når Dagbladet møter ham på en pannekakerestaurant litt utenfor Dallas.

- Jeg spurte hvorfor de arresterte meg. De sa: «Vi tror du har noe med drapet på president Kennedy å gjøre.» Det var jo helt absurd!

I Magasinet lørdag 9. november fortalte Buell om sitt vennskap med Lee Harvey Oswald, og om timene før kompisen drepte USAs president. Men etter at Lee var pågrepet, og Buell var på vei hjem fra jobb, fant det sted nok et drama.

- Arrestert på sykehuset - Samtidig som alt med presidenten skjedde, lå stefaren min på sykehus — han hadde hatt et hjerteattakk ikke lenge før. Vi hadde ikke noe spesielt nært forhold, men jeg reiste inn på sykehuset for å se hvordan det gikk med ham. Da jeg var der kom en av sykepleierne og sa at det var en telefon til meg. Jeg spurte dem om de ikke bare kunne sette over telefonen til min stefar sitt rom — men det var visst ikke mulig.

Da Buell gikk ut i gangen for å ta telefonen, sto det plutselig to menn der.

- De tok tak i armen min og sa at de kom fra drapsavsnittet ved Dallas-politiet. Hva er det som skjer? Hvorfor gjør dere det her? Jeg har ikke gjort noe, sa jeg. Vi reiste fra sykehuset og hjem til min søsters hus, der de beslagla rifla og hagla jeg eide — fullt lovlig. Så kjørte vi til politistasjonen.

Grillet i timesvis Der ventet knallharde avhør. Og en nesten-fiffig strategi.

- Jeg sa til dem igjen at dette var en gigantisk misforståelse — og lurte på hvem i alle dager som kunne ha behov for å dra meg inn i dette. Jeg trodde uansett jeg skulle være ute i løpet av minutter — men jeg ble sittende natta over. Jeg ble avhørt av to etterforskere, før et nytt etterforskerteam kom inn og igjen holdt på i flere timer. Så kom de første tilbake og prøvde seg på nytt.

- Spurte de under avhørene om du kjente Lee?

ROS: Kompisen Buell har mye godt å si om Lee Harvey Oswald. Foto: Reuters / NTB scanpix
ROS: Kompisen Buell har mye godt å si om Lee Harvey Oswald. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

- De visste at jeg kjente Lee. De ville vite om jeg kjente til planene hans — jeg forklarte dem hvordan han hadde oppført seg den dagen, men understreket at jeg ikke ante noe om hva han hadde gjort.

Til slutt fikk Buell beskjeden han ventet på: «Vi skal la deg reise hjem».

- Skulle lures til å tilstå - Men før jeg kunne få reise hjem kom sjefen for drapsavsnittet, kaptein Will Fritz, inn med et dokument han ville jeg skulle undertegne, sier Buell til Dagbladet.

Han leste dokumentet. Og svarte:

- Aldri i livet om jeg undertegner det her, sa jeg tilbake. Fritz var en stor, kraftig mann, med et rødmusset ansikt, og da jeg nektet hevet han armen for å slå til meg. Jeg hevet hånda for å blokkere slaget, og sa til ham: «Før du får kalt på hjelp skal du og jeg ha et realt slagsmål».

- Hva sto det på arket?

- Der sto det at jeg visste om attentatet og var en del av attentatet. Han rasket til seg papiret — jeg ønsker så inderlig at jeg hadde hatt det i dag. Jeg er sikker på at Will Fritz var en dyktig politimann som har utrettet mye bra, men han behandlet meg virkelig dårlig den dagen. Jeg skjønner det fortsatt ikke.

Vil ha unnskyldning Til slutt fikk Frazier gå, og to politifolk kjørte ham hjem.

- Men underveis ble vi bedt om å snu og jeg ble enda en gang tatt inn på politistasjonen. Da måtte jeg avgi fingeravtrykk og la meg avbilde, før de fikk meg til å undergå en løgndetektortest. Den besto jeg med glans. Jeg gjentok og gjentok at jeg ikke hadde noe med dette å gjøre, sier han fortvilet.

DEN SISTE BILTUREN: Kompisen Buell Wesley Frazier (69) var kanskje den siste som snakket med Lee Harvey Oswald før han drepte presidenten. Like etter ble Buell selv arrestert for drapet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
DEN SISTE BILTUREN: Kompisen Buell Wesley Frazier (69) var kanskje den siste som snakket med Lee Harvey Oswald før han drepte presidenten. Like etter ble Buell selv arrestert for drapet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

- Da jeg seint på kvelden kom tilbake til sykehuset og så bilen min, var den herjet med. Politiet hadde gått igjennom hele bilen min.

- Har du fått noen unnskyldning?

- Nei, aldri. Hvis noen av Will Fritz' familiemedlemmer leser dette, kan de gjerne ta kontakt med meg.

VITNE: Buell Wesley Frazier fotografert i 1969. Foto: AP / NTB scanpix
VITNE: Buell Wesley Frazier fotografert i 1969. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer