KNM «Helge Ingstad»:

Oterfamilier svømte i oljesøl: - Så pjuskete ut

Fire gråmåkefamilier og en oterfamilie er observert med oljeskade i forbindelse med at fregatten gikk på grunn.

LIVE: I dag begynner hevingen av KNM «Helge Ingstad». Like etter klokka 08.00 er fartøyet klar av bunnen, og båten ligger betraktelig høyere i vannet. Sikkerhetskjettinger og vaiere fra land er nå blitt kuttet. Video: NRK. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Statens naturoppsyn har oberservert oljeskadet oter og gråmåke, melder Kystverket i en pressemelding.

Det er fire gråmåkefamilier og en oterfamilie i nærheten av den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» som skal ha fått olje på seg. Ifølge Kystverket er dette sannsynligvis i forbindelse med at fregatten gikk på grunn i november.

Hevingen var i gang tidlig tirsdag morgen og er, ifølge bergningsleder Anders Penna i BOA, et helt unikt prosjekt som er ventet å ta fem til seks døgn.

OLJESØL: Synlig olje fra fregatten ligger i sjøen rundt Rambiz og Gulliver. Tirsdag er kranlektere og annet utstyr til stedet der den havarerte fregatten Helge Ingstad ligger i Hjeltefjorden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
OLJESØL: Synlig olje fra fregatten ligger i sjøen rundt Rambiz og Gulliver. Tirsdag er kranlektere og annet utstyr til stedet der den havarerte fregatten Helge Ingstad ligger i Hjeltefjorden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

Otere ble sett svømmende i diesel

Seniorrådgiver i Kystverket, Rune Bergstrøm, opplyser Dagbladet om at fire oterfamilier i første omgang ble obeservert svømmende i diesel.

- Det var Statens naturoppsyn som patruljerte, og de informerte oss om noen fugler og otere som så veldig pjuskete ut, sier Bergstrøm.

Han understreker at det ikke er snakk om tykk olje som man ofte forbinder med slike utslipp, men heller en ganske tynn mengde som har lett for å trekke ned i vannmassene.

- Den største faren for dyr som blir utsatt for oljesøl er hovedsakelig når de steller pels eller fjær. Sjøfugl er likevel spesielt utsatt da de mister isolasjonsevnen og dermed kan fryse i hjel, sier han.

Otere har også en tendens til å stelle pelsen og risikerer dermed å få oljesølet i seg via fordøyelsen.

Kystverket har ikke fått inn noen meldinger om at dyrene har dødd av oljesølet. Bergstrøm understreker at skadeomfanget avhenger av mengden olje som slippes ut.

500 kubikkmeter oljeprodukter

Forsvaret opplyser om at fregatten hadde om lag 500 kubikkmeter oljeprodukter om bord da den havarerte. Dette er hovedsakelig marin diesel.

Det var i tillegg rundt 33 kubikkmeter drivstoff til helikopter, og mindre mengder smøreolje, hydraulikkolje og lignende om bord i fragetten.

Ifølge Kystverket er det vanskelig å anslå med sikkerhet hvor mye olje som har lekket ut fra fregatten totalt.

Kystverket og IUA Bergen har hittil samlet opp 55 kubikkmeter med ren olje fra sjøen.

De opplyser om at det er iverksatt miljøundersøkelser for å kartlegge effekter av oljeutslippet. Blåskjell blir blant annet samlet inn for å kartlegge om man finner olje fra havaristen i skjell.

Kolliderte med tankskip

Fregatten kolliderte med tankskipet Sola TS 8. november 2018 ved Stureterminalen i Hordaland hvor den fikk store skader og sank. Åtter personer ble lettere skadd i kollisjonen, men de materielle skadene var mye verre.

Den ble påført en 50 meter lang flenge i skroget og fylt med vann. Fartøyet mistet styringen, men fikk hjelp av slepebåter til å komme inn mot land. Fregatten har siden blitt liggende delvis under vann.

Rundt 300 personer er i sving under hevingsoperasjonen, melder Forsvaret gjennom en pressemelding.

Etter kollisjonen 8. november i fjor, ble det erklært statlig oljevernaksjon. Det innebærer at Kystverket leder oljevernarbeidet.

Følg «Helge Ingstad» live her mens den heves opp fra vannet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer