Otertrøbbel på Tromsø lufthavn

Små krabater truer store fly. Nå møter de væpnet motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En liten flokk otere har slått seg til ved rullebanen på Tromsø lufthavn, og nesten daglig observeres de små dyrene på oppdagelsestur over rullebanen, melder NRK.

- Flere dyr har fast rute over flyplasstripa her. Dersom et fly treffer en oter, kan det få katastrofale følger, forteller seniorkonsulent i Avinor, Bjørn Stiberg til NRK.

Må jaktes

Flyplassjef Kjetil Bones Larsen sier til Dagbladet.no at oterne har blitt en ekstra plage for lufthavnen, som på lik linje med andre flyplasser har mer enn nok med å holde fugler unna.

- Flyplassen her i Tromsø har en sjønær beliggenhet. Derfor blir dette et ekstra problem. Vi har observert oterne i næheten, og vi sørge for at de ikke kommer i konflikt med flyene eller gjør skade på annet teknisk utstyr på rullebanen og flyplassen, sier han til Dagbladet.no.

Dessverre er det dårlig nytt for oterne, som nå kan vente seg et ublidt møte med luftfartens behov for sikkerhet. Flyplassledelsen har fått innvilget fellingstillatelse på fire otere av Direktoratet for naturforvaltning.

Vet hvor de bor

- Vi vet hvor de holder til - et bestemt område i ytterkant av flyplassen. Og vi har lang og god erfaring med å jakte fugler på flyplassen. Så vi regner med at dette vil løse seg, sier Bones Larsen.

TRØBBEL: En liten flokk otere skaper trøbbel for flytrafikken i Tromsø. Foto: Scanpix
TRØBBEL: En liten flokk otere skaper trøbbel for flytrafikken i Tromsø. Foto: Scanpix Vis mer

Han understreker at oterne til nå ikke har skapt farlige situasjoner for fly og passasjerer.

- Vi holder problemet under oppsikt. Så vil våre patruljer sørge for å holde rullebanen fri for dyr, og felle det vi eventuelt måtte komme over, sier han.

Otertrøbbel på Tromsø lufthavn
OTER: Slik ser bråkmakerne ut. Oteren ansees som en truet dyreart i Norge, men er mest tallrik i Nord.