Ottawa-skytteren forsøkte å rane McDonalds med en pinne

Ville i fengsel for å betale for sine synder, og komme seg ut av crack-avhengiget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Mike er en sosial og intelligent fyr. Han liker en god latter, og jentene faller for smilet hans. Han vil komme langt her i livet.»

Slik beskrev klassekameratene den 18 år gamle Michael Zehaf-Bibeau i årboka fra École secondaire Saint-Maxime i 2000.

Onsdag skjøt og drepte han den kanadiske soldaten Nathan Cirillo (24).

Bevæpnet med rifle tok han seg deretter inn i det kanadiske parlamentet, hvor han ble drept i en skuddveksling med sikkerhetsvakter.

Kanadiske myndigheter har omtalt skyteepisoden som et terrorangrep. Zehaf-Bibeau var muslim, og ville ifølge moren til Syria for å delta i kampene der. Selv skal han ha hevdet at han ville til Libya, der faren hans skal ha deltatt i kamper i 2011.

Et bilde av Zehaf-Bebau med en rifle, ble også postet på en twitterkonto tilknyttet IS etter angrepet.

Men et blikk på 32-åringens fortid, avsslører en lang historie med vold, narkotika, og tilsynelatende irrasjonell oppførsel.

- Vil komme langt i livet Michael Zehaf-Bibeau ble født i Quebec i 1982, og vokste opp i Laval, nord for Montreal. Han ble født som Michael Joseph Hall, men navnet hans ble forandret til Michael Abdul Zehaf-Bibeau i 1995.

Han vokste opp i det som tilsynelatende er en ressurssterk familie i Laval, sørvest i Quebec.

Moren hans, juristen Susan Bibeau, er nestleder i immigrasjonskomiteen under The Immigration and Refugee Board of Canada.

Faren hans er den libyske forretningsmannen Bulgasem Zehaf, en som innvandret til Quebec og åpnet en cafe i Montreal. De to ble skilt i 1999. Faren skal ha deltatt i krigen i Libya i 2011.

Han gikk på privatskolen Collège Laval, fra 1995 to 1998.

I årboken fra École secondaire Saint-Maxime fra 2000, står det:

«Mike er en sosial og intelligent fyr. Han liker en god latter, og jentene faller for smilet hans. Han vil komme langt her i livet.»

Allerede året etter, 19 år gammel, hadde han sitt første møte med kanadisk politi, etter å ha vært i besittelse av et falsk kredittkort.

Pinneran Deretter følger en rekke møter med politi og rettsvesen. Han er dømt i alt tolv ganger, for narkotika, tyverier, vold og ran.

I desember 2011 måtte han møte i retten etter å ha forsøkt å rane en McDonalds-filial med en pinne. Det kommer fram i rettspapirer CTV News Vancouver har fått tilgang til.

- Mener du alvor?, sa ekspeditøren, da Zehaf-Bibeau truet ham med pinnen.

- Ja, lang over pengene, «homeboy», svarte Zehaf Bibeau.

Ekspeditøren på McDonalds nektet, og sa at han allerede hadde tilkalt politi.

- Stikk, sa han.

Zehaf-Bibeau gikk ut, kastet fra seg pinnen, og ventet på at politiet skulle ankomme.

Ville i fengsel Under en rettshøring om hendelsen 19. desember 2011, forklarte Zehaf-Bibeau seg om den bisarre oppførselen. Han forklarte at han allerede hadde forsøkt å havne i fengsel ved å «innrømme» å ha utført et ran for ti år siden - et ran som ifølge kanadisk politi allerede ble begått.

POSTET HOS IS: Et bilde som skal vise Michael Zehaf-Bebeau ble postet på en twitterkonto tilhørende IS. Det er ikke kjent om 32-åringen hadde knyttet noen kontakt med grupper i midtøsten.
POSTET HOS IS: Et bilde som skal vise Michael Zehaf-Bebeau ble postet på en twitterkonto tilhørende IS. Det er ikke kjent om 32-åringen hadde knyttet noen kontakt med grupper i midtøsten. Vis mer

- Jeg ville i fengsel. Politiet jobbet ikke raskt nok (med den gamle ranssaken, red.anm.), forklarte Zehaf-Bibeau.

- Jeg advarte dem om at hvis de ikke de sendte med i fengsel, ville jeg gjøre noe som ville få meg i fengsel.

Han ble varetektsfengslet i påvente av rettssaken. Psykiateren som undersøkte ham skrev at «han ønsker å være i fengsel fordi han tror at det er den eneste måten å bli kvitt crack-avhengigheten på. Han har vært en hengiven muslim i sju år, og føler han må sone for å gjøre bot for sine tidligere synder, og han håper å være et bedre menneske når han slipper ut.»

Zehaf-Bibeau slapp ut etter rettssaken i januar 2012, etter å ha blitt idømt samme straff som den han allerede hadde sonet i varetekt.

To angrep I dagene før angrepet bodde han på et hospits i Ottawa. Andre beboere ved hospitset, beskriver ham som en stille, praktiserende muslim som ba fem ganger daglig.

Angrepet i Ottawa kom to dager etter at en annen muslim og IS-tilhenger, Martin Couture-Rouleau (25), kjørte ned to kanadiske soldater i Quebec, før han selv ble skutt og drept. En av soldatene døde senere av skadene.

Kanada hadde høynet terrornivået etter denne hendelsen, men det er ingenting som tyder på at Ottawa-skytingen to dager senere var knyttet til hendelsen i Quebec.

Kanadiske mydnigheter opererer med en liste over «high risk travellers», folk de tror ønsker å reise utenlands i terror-øyemed. Selv om Zehaf-Bibeau nylig hadde søkt om pass, sto han ikke på denne listen.

INN I PARLAMENTET: Bildet viser 32-åringen på vei inn i parlamentet, etter å ha skutt en soldat. Inne i parlamentet ble det skuddveksling med sikkerhetsvakter, og Michael Zehaf-Bibeau ble drept. Foto: REUTERS/CBC
INN I PARLAMENTET: Bildet viser 32-åringen på vei inn i parlamentet, etter å ha skutt en soldat. Inne i parlamentet ble det skuddveksling med sikkerhetsvakter, og Michael Zehaf-Bibeau ble drept. Foto: REUTERS/CBC Vis mer