Ottawa-terroristen handlet alene og knyttes ikke til tidligere angrep

Soloterroristen planla å reise til Syria.

IS-BILDE: Sent onsdag kveld skal en Twitter-konto tilknyttet Den Islamske Stat (IS) publisert dette bildet av Ottawa-terroristen Michael Zehaf-Bibeau.
IS-BILDE: Sent onsdag kveld skal en Twitter-konto tilknyttet Den Islamske Stat (IS) publisert dette bildet av Ottawa-terroristen Michael Zehaf-Bibeau.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Michael Zehaf-Bibeau var mannen som drepte soldaten Nathan Cirillo ved Canadas nasjonale krigsmonument like utenfor parlamentsbygningen i hovedstaden Ottawa, og deretter gikk inn i parlamentsbygningen med våpen. Flere titallt skudd ble avfyrt, og til slutt ble terroristen skutt av parlamentets vokter, Kevin Vickers.

Siden gårsdagens dramatikk har det blitt avdekket flere detaljer om 32-åringen fra Montreal i Canada.

Handlet alene På en pressekonferanse i dag, delte politiet i Ottawa en rekke detaljer om terroristen.

Blant detaljene, på tross av en rekke spekulasjoner i går om at det var flere skyttere, var at Zehaf-Bibeau handlet alene.
Han skal imidlertid ha hatt bånd til andre som delte hans radikale synspunkter, og ønsket å reise til Syria.

Politiet har heller ikke funnet noen bånd mellom de to terrorangrepene i landet de siste dagene. De slo videre fast at Zehaf-Bibeau var kanadier, men at han også kan ha hatt libysk statsborgerskap.

Han var ikke blant de 93 på listen over «høyrisikoreisende» som politiet har etterforsket.

En forsinkelse i den mistenkte mannens passøknad ser ut til å ha vært en del av motivasjonen hans for å gå til angrep, sa politisjef Bob Paulson i det canadiske ridende politiet på pressekonferansen.

Zehaf-Bibeau skal imidlertid ha blitt avbildet på en Twitter-konto tilknyttet Den islamske stat (IS).

Ikke sammenheng Politiet mener også angrepet ikke hadde sammenheng med angrep i Canada tidligere denne uka. På mandag ble to personer meid ned av en bil ført av en annen 25 år gammel mann som ifølge politiet skal ha blitt radikalisert. Den ene av de påkjørte døde som følge av skadene.

Zehaf-Bibeau er tidligere dømt for narkotikakriminalitet, og ble i 2011 tiltalt for ran, ifølge CBC.

Hans mor, Susan Bibeau, unnskyldte seg i dag i en uttalelse, ifølge Globe And Mail.

- Jeg beklager for smerten, frykten og kaoset han skape. Jeg er sint på vår sånn. Jeg forstår det ikke, sa hun ifølge uttalelsen.

LA FRAM FUNN: Kanadisk politi la fram funnene fra etterforskningen på en pressekonferanse i kveld. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Justin Tang/NTB Scanpix
LA FRAM FUNN: Kanadisk politi la fram funnene fra etterforskningen på en pressekonferanse i kveld. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Justin Tang/NTB Scanpix Vis mer