Otto Warmbier

Otto (22) levde i fangen­skap i Nord-Korea. Nå forteller foreldrene om det første møtet

Den amerikanske studenten døde uka etter at han ble sendt hjem til USA.

Rystet: Fred og Cindy Warmbier ble rystet da de så hvilken tilstand sønnen deres var i da han kom hjem til USA. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I juni ble den amerikanske studenten Otto Warmbier løslatt etter å ha vært i nordkoreansk fangenskap i over ett år. I intervjuer med Fox News og CNN forteller foreldrene om øyeblikket da de møtte sønnen.

Håpefull og spent sto foreldrene Fred og Cindy Warmbier på flyplassen og ventet på sitt første møte med sønnen etter løslatelsen.

Sammen med foreldrene ventet også Ottos søsken, Austin og Greta.

DØD: Utenriksminister Rex Tillerson bekreftet i juni at den amerikanske studenten Otto Warmbier (22) var satt fri fra Nord-Korea. Seks dager seinere kom nyheten om at han har dødd. Video: CNN Vis mer

- Helt forferdelig

Mens de ventet hadde de et håp om at sønnen ville komme til seg selv igjen med behandling ved amerikanske sykehus, men håpet brast da de så ham.

- Vi gikk opp trappene for å møte Otto. Halvveis opp hører vi høy, umenneskelig skriking, men vi skjønner ikke helt hva det er, sier Ottos far Fred Warmbier til CNN og følger opp:

- Vi fortsatte opp trappene og inn i flyet. Der så vi Otto stroppet fast i en båre med voldsomme rykninger. Greta og Cindy forlot flyet umiddelbart, det ble for mye for dem.

Hodet var barbert, tenner var malplassert og de hjerteskjærende skrikene ville ikke ta slutt. Han ble matet gjennom nesa med en ernæringsonde, i tillegg til at han var både blind og døv, forklarer de.

- Vi bøyde oss ned for å klemme ham, men det var umulig å få kontakt. Han var helt borte. Det var helt forferdelig, sier Fred.

- Vi var ikke forberedt på dette i det hele tatt, skyter moren Cindy inn.

Begravelsen: Her er Fred og Cindy Warmbier i sønnens begravelse den 22. juni i år. De er rystet over tilstanden han var i da han kom hjem.Foto: Bryan Woolston / AP / NTB Scanpix
Begravelsen: Her er Fred og Cindy Warmbier i sønnens begravelse den 22. juni i år. De er rystet over tilstanden han var i da han kom hjem.Foto: Bryan Woolston / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Utilgivelig

Otto skulle bare tilbringe noen dager i Nord-Korea for å feire nyttår da han tok med seg en propagandaplakat fra hotellrommet han bodde på.

I mars 2016 ble han dømt til 15 års hardt straffearbeid for forholdet.

- Ingen forelder fortjener å gjennomgå det vi gjorde. At Otto var alene i fangenskap, uten at noen kunne trøste ham, er helt utilgivelig, konstaterer Cindy i intervjuet med Fox News.

22 år gamle Otto døde omtrent en uke etter at han ble sendt hjem. Men siden familien takket nei til obduksjon av sønnen, er dødsårsaken fortsatt en gåte.

MINNE: En video av Otto Warmbier som kaster snøball mot et kamera mens han ler og smiler sammen med resten av gjengen i reisefølget sitt. Warmbier ble i juni erklært død etter å ha kommet hjem fra et års fangenskap i Nord-Korea. Video: NTB ScanpixVis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Oslo-møtene

I arbeidet med å få sendt den amerikanske studenten hjem, kan møter i Norge ha vært avgjørende.

For forholdet mellom Nord-Korea og USA var ikke like kjølig tidligere i år, og i mai sprakk nyheten om at representanter fra myndighetene i de to landene skulle holde møter i Oslo.

Der skal partene ha blitt enig om å la Sveriges ambassade i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang besøke fire amerikanere i nordkoreansk fangenskap. Én av dem var Otto Warmbier, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer