Otto Warmbiers familie slår tilbake mot Trump

- Vi har vært respektfulle under toppmøtet, men nå må vi snakke ut, sier Fred og Cindy Warmbier.

WARMBIER: Otto Warmbier døde rett rett etter at han ankom USA etter en utveksling med Nord-Korea. Kim hadde ingenting med det å gjøre, mener Donald Trump. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På en pressekonferanse i Hanoi, etter det avbrutte toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un, ble USAs president spurt om han konfronterte Nord-Koreas diktator med Otto Warmbiers dødsfall.

Warmbier døde etter et år i fangenskap i Nord-Korea, etter at han ble dømt for å ha forsøkt å ta med seg en propagandaplakat fra hotellet han bodde på da han besøkte landet i 2015.

- Kim har fortalt meg at han ikke visste om det, og jeg tar ham på ordet, sa Trump.

Dette har fått Otto Warmbiers familie til å reagere.

BEGRAVELSEN: Her er Fred og Cindy Warmbier i sønnens begravelse den 22. juni 2017. De er rystet over tilstanden han var i da han kom hjem. Foto: Bryan Woolston / AP / NTB Scanpix
BEGRAVELSEN: Her er Fred og Cindy Warmbier i sønnens begravelse den 22. juni 2017. De er rystet over tilstanden han var i da han kom hjem. Foto: Bryan Woolston / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Ondt regime

Nå har familien sendt ut en uttalelse, gjengitt av blant andre Washington Post og BBC.

- Vi har vært respektfulle under toppmøtet, men nå må vi snakke ut, sier Fred og Cindy Warmbier.

- Kim og hans onde regime er ansvarlig for ufattelig grusomhet og umenneskelighet. Ingen unnskyldning eller ros kan forandre på det, sier foreldrene i uttalelsen.

Etter nyheten om at Warmbier hadde dødd, omtalte Trump Nord-Korea som et brutalt regime. Under pressekonferansen i Hanoi tok han imidlertid en helt annen tone.

- Jeg tror ikke det er i Kims interesse. Jeg kjenner Warmbier-familien godt og synes det som skjedde var forferdelig. Jeg tror ikke lederskapet i Nord-Korea visste om det. De sendte ham hjem, men han var i en form som var forferdelig, sa presidenten.

Nord-Korea er dømt til å betale 500 millioner dollar til foreldrene, men utbetalingen vil trolig ikke skje.

- Jeg elsker Otto

Noen timer etter familiens uttalelse omtaler Donald Trump Otto Warmbier på Twitter. Der skriver han at han ikke liker å bli misforstått, men spesielt ikke når det kommer til Otto Warmbier og hans familie.

- Husk, jeg fikk Otto ut, sammen med tre andre. Den forrige administrasjonen gjorde ingenting, og han ble tatt på deres vakt. Selvfølgelig holder jeg Nord-Korea ansvarlig for Ottos dårlige behandling og død, skriver Trump.

Han viser videre til at Warmbier ikke døde forgjeves, og at både han og hans familie har blitt et symbol på styrke.

- Jeg elsker Otto, og tenker på ham ofte!, avslutter presidenten.

Sendt hjem

Det var i 2016 at Otto Warmbier, en 22 år gammel student fra Ohio, ble fengslet i Pyongyang for å ha stjålet en propagandaplakat. Han ble returnert til USA i juni 2017. Da lå han i koma, og døde en uke senere av skadene.

Foreldrene har tidligere snakket ut om hvordan det var å få Otto returnert hjem. De ventet på ham på flyplassen og fikk gå inn i flyet for å møte sønnen de ikke hadde sett på et år.

- Der så vi Otto stroppet fast i en båre med voldsomme rykninger, sa de til CNN i september 2017.

Ifølge foreldrene var sønnens hode barbert, tenner var malplassert og de hjerteskjærende skrikene ville ikke ta slutt. Han ble matet gjennom nesa med en ernæringsonde, i tillegg til at han var både blind og døv, forklarte de.

Familien takket nei til obduksjon av sønnen, og dødsårsaken er dermed en gåte. Leger som undersøkte ham opplyste at han hadde alvorlige hjerneskader etter oppholdet i diktaturstaten, men de kunne foreløpig ikke si noe om hva som hadde forårsaket det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer