Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ouattara ber sine tilhengere avstå fra vold

Må vise storsinn i vanskelig forsoningsprosess, mener miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

GROVE ANKLAGER: Tilhengere både av Gbagbo og Ouattara er anklaget for grove brudd på menneskerettighetene. Her Outtara-milits i Abidjan. Foto: AP/Rebecca Blackwell/Scanpix
GROVE ANKLAGER: Tilhengere både av Gbagbo og Ouattara er anklaget for grove brudd på menneskerettighetene. Her Outtara-milits i Abidjan. Foto: AP/Rebecca Blackwell/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ber mine landsmenn om å avstå fra alle former for hevnaksjoner og vold, sa Ouattara i en kort fjernsynstale mandag kveld, ifølge Reuters.

Tidligere samme dag ble Ouattaras rival Laurent Gbagbo pågrepet i presidentboligen i Abidjan. Etter pågripelsen ba Gbagbo sine tilhengere om å legge ned våpnene.

Ifølge Ouattara er pågripelsen et veiskille.

- Vårt land har avsluttet et smertefullt kapittel i sin historie, sa han i sin fjernsynstale.

Ønsker forsoning Ouattara sier han nå vil nå opprette en sannhets- og forsoningskommisjon som skal granske volden etter presidentvalget. Han vil også ta initiativ til en etterforskning av Gbagbo, hans kone og hans medarbeidere.

Elfenbenskysten har vært preget av voldsomme kamper i månedene etter presidentvalget som ble holdt i november i fjor. Gbagbo nektet å gi fra seg makten etter presidentvalget, til tross for at verdenssamfunnet anerkjente Ouattara som valgets rettmessige vinner.

Mandagens pågripelse av Gbagbo skjedde etter at mer enn 30 franske panservogner omringet presidentboligen i Abidjan. Etter pågripelsen ble Gbagbo brakt til Hotel Golf, hvor Ouattara har sitt hovedkvarter.

- Må vise storsinn Ouattara må nå rekke ut en hånd til Gbagbos tilhengere for å oppnå politisk forsoning i landet, fastslår miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

- Alt er nå avhengig av at Ouattara viser storsinn. Det er helt avgjørende at han ikke prøver å styre på basis av sine mest ihuga tilhengere. Han må styre fra sentrum og inkludere alle. Dette er spesielt viktig fordi støtten til Gbagbo har vært etnisk betinget, sier Solheim til NTB.

Ved valget i fjor stemte 46 prosent på Gbagbo. Han har hatt stor støtte i befolkningen gjennom hele krisen.

Ifølge Solheim er pågripelsen av Gbagbo en lettelse, ikke minst for beboerne i Abidjan.

HOLDT TALE: President Alassane Ouattara talte til folket fra Golf Hotel i Abidjan. Foto: AP/Aristide Bodegla/Scanpix
HOLDT TALE: President Alassane Ouattara talte til folket fra Golf Hotel i Abidjan. Foto: AP/Aristide Bodegla/Scanpix Vis mer

- Nå står Elfenbenskysten overfor en kjempejobb. Først skal hundretusener tilbake til sine hjem, så det gjenstår å få oversikt over hvor mange som er blitt drept, sier han.

Usikker situasjon Ifølge risikoanalytiker Mark Schroeder i Stratfor må Ouattara trå varsomt i tida som kommer.

- Han skal dempe spenninger og blidgjøre Gbagbos tilhengere, samtidig som han også må finne en løsning på så vel striden om valgresultatet som den ti år gamle borgerkrigen, sier Schroeder.

Flere eksperter mener det er usannsynlig at pågripelsen av Gbagbo vil føre til at kampene i landet tar slutt.

(NTB)

- MÅ BEHOLDE ROEN: Ifølge Erik Solheim er pågripelsen av Gbagbo en lettelse, ikke minst for beboerne i Abidjan. Foto: Tore Meek / Scanpix
- MÅ BEHOLDE ROEN: Ifølge Erik Solheim er pågripelsen av Gbagbo en lettelse, ikke minst for beboerne i Abidjan. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media