STOPPET PROSJEKT: Oslo universitetssykehus har stoppet et forskningsprosjekt etter at minst to pasienter har fått varige hjerneskader. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
STOPPET PROSJEKT: Oslo universitetssykehus har stoppet et forskningsprosjekt etter at minst to pasienter har fått varige hjerneskader. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

OUS: Hjernepasientene var informert om risiko

To fikk alvorlige hjerneskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 122 pasientene, hvorav to fikk alvorlige hjerneskader, var blitt informert om risikoen ved å delta i forskningsprosjektet.

- Prosjektet er godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk og personvernombudet ved Oslo universitetssykehus. Pasienter som har deltatt i forskningsprosjektet er orientert om risiko forbundet ved prosjektet, skriver Oslo universitetssykehus (OUS) i en redegjørelse.

Sykehuset opplyser at alvorlige hendelser knyttet til forskningsprosjekter skal meldes til tilsynsmyndighetene.

- Når det skjer komplikasjoner knyttet til slike prosjekter, blir disse rutinemessig rapportert internt i sykehuset. Dette har også skjedd i forbindelse med det aktuelle forskningsprosjektet. Man skal i forbindelse med alvorlige komplikasjoner også melde disse til Helsetilsynet, og vi ser i ettertid at dette burde vært gjort i dette tilfellet, heter det i redegjørelsen fra OUS.

Det var TV 2 som torsdag kveld viste et nyhetsinnslag knyttet til et forskningsprosjekt ved Rikshospitalet. 122 pasienter deltok i prosjektet. En hjernekirurg tok vevsprøver fra hjernen til disse pasientene. To av dem fikk alvorlige hjerneskader. En tredje pasient døde i ettertid, men det er uklart om dødsfallet kan settes i sammenheng med denne saken.

Vevsprøvene skulle brukes i et forskningsprosjekt, men studien er nå midlertidig stoppet. Hjernekirurgen som tok prøvene har innrømmet overfor Helsetilsynet at hjerneblødningene var en direkte konsekvens av vevsprøvene som ble tatt.

OUS ser svært alvorlig på saken, og skriver i redegjørelsen at den skal brukes som eksempel i sykehusets opplæring av forskere i helseforsikringsloven.

(NTB)