OUS satte opp operasjon til Lene (14) fire ganger i 2011. Alle ble avlyst

Kaos og konflikter på Rikshospitalet gjorde at Lene aldri fikk operasjonen som kunne reddet den. Nå er det for seint.

USIKKER FRAMTID:  Lene Cecilie Lyså (14) fikk aldri den operasjonen hennes overleger på håndseksjonen ved Rikshospitalet mente hun måtte få for å begrense utvikling av feilstilling i hånda. Planlagte operasjoner ble avlyst fire ganger før det til slutt var for seint - fordi hun var ferdig utvokst. Seks av sju overleger ved håndseksjonen på Rikshospitalet skrev i juni i fjor et brev til ledelsen om at de fryktet for manglende pasientbehandling på grunn av en arbeidsmiljøkonflikt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
USIKKER FRAMTID: Lene Cecilie Lyså (14) fikk aldri den operasjonen hennes overleger på håndseksjonen ved Rikshospitalet mente hun måtte få for å begrense utvikling av feilstilling i hånda. Planlagte operasjoner ble avlyst fire ganger før det til slutt var for seint - fordi hun var ferdig utvokst. Seks av sju overleger ved håndseksjonen på Rikshospitalet skrev i juni i fjor et brev til ledelsen om at de fryktet for manglende pasientbehandling på grunn av en arbeidsmiljøkonflikt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lene Cecilie Lyså (14) fra Sortland i Vesterålen er født med Madelung deformitet i begge håndledd. Lidelsen medfører skjev vekst av underarmsbeinet fram til personen er utvokst.

Deformiteten kan gi smerter, misdannelse og alvorlige begrensninger i bevegelighet og bruk av hendene resten av livet.

En operasjon kan hjelpe noen av disse pasientene, men er ingen garanti for bedre funksjon i hånda.

- UVERDIG BEHANDLING:  Lenes mor, Jorunn Nikolaisen, klaget inn saken inn til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som avgjorde at OUS ikke har gitt forsvarlig pasientbehandling. - Jeg måtte mase på sykehuset med både telefon og brev for å få satt opp nye operasjoner, og hørte ingenting fra dem, sier hun. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- UVERDIG BEHANDLING: Lenes mor, Jorunn Nikolaisen, klaget inn saken inn til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som avgjorde at OUS ikke har gitt forsvarlig pasientbehandling. - Jeg måtte mase på sykehuset med både telefon og brev for å få satt opp nye operasjoner, og hørte ingenting fra dem, sier hun. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Under lange skoleprøver får jeg sterke smerter i hånda, sier den fortvilte tenåringen til Dagbladet.

Lenes lidelse ble oppdaget seint, i 2009. Da fikk hun beskjed om at hun måtte hasteopereres ved håndseksjonen ved Oslo Universitetssykehus. Dette for å forsøke å begrense utvikling av feilstilling i hånda.

Operasjonen måtte skje før Lene var ferdig utvokst.

Advart i fjor - Den venstre hånda mi ble operert i januar 2011. Sykehuset satte meg opp til operasjon av høyrehånda fire ganger i løpet av i fjor. Alle ble avlyst. Nå er hånda utvokst, og det er forseint, sier Lene, som daglig har smerter i begge hender.

SKULLE IKKE SKJEDD:  Klinikkleder for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus (OUS), Olav Røise, mener behandlingen Lene Cecilie Lyså (14) har fått, ikke skal skje. - Det er katastrofe at pasienter blir utsatt for så dårlige administrative rutiner, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKULLE IKKE SKJEDD: Klinikkleder for kirurgi og nevrofag ved Oslo universitetssykehus (OUS), Olav Røise, mener behandlingen Lene Cecilie Lyså (14) har fått, ikke skal skje. - Det er katastrofe at pasienter blir utsatt for så dårlige administrative rutiner, sier han. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Avlysningene av operasjonene skjedde på samme seksjon på Rikshospitaler der seks av sju overleger i juni i fjor advarte ledelsen om at «driften er uforsvarlig og bryter Helsepersonellovens rett til helsehjelp».

Legene skrev at en arbeidskonflikt mellom legene og ledelsen i «betydelig grad har gått ut over driften med redusert effektivitet og kvalitet i pasientbehandlingen» - og at det har resultert i «vesentlig forlengede ventelister».

- Jeg hadde grua meg til operasjonen, og har blitt skuffa så mange ganger. Jeg ble veldig lei meg, sier Lene, som nå må innstille seg på at hendene aldri blir bra igjen.

VIL BLI FOTOGRAF:  Madelung deformitet begrenser Lene Cecilie Lysås (14) valg av yrke. Tiden vil vise om mangel på operasjon har begrenset hennes muligheter ytterligere. Hun drømmer om å bli fotograf. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VIL BLI FOTOGRAF: Madelung deformitet begrenser Lene Cecilie Lysås (14) valg av yrke. Tiden vil vise om mangel på operasjon har begrenset hennes muligheter ytterligere. Hun drømmer om å bli fotograf. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Hun hadde ikke overskudd til å være med venner, fikk problemer med å få gjort leksene og gråt av fortvilelse.

- Jeg har merka det på karakterene mine også. Jeg har tenkt mye på dette på skolen, og må ta smertestillende, sier hun.

Satte ikke inn vikar Lenes mor, Jorunn Nikolaisen, klaget så saken inn til Helseavdelingen hos fylkesmannen i Oslo og Akershus, som avgjorde at OUS har brutt forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven §2-2 for den manglende behandlingen.

Lene fikk heller ikke tilbud om å få operasjon i utlandet, slik sjukehuset er pålagt dersom de ikke sjøl får gjennomført operasjonen.

- En katastrofe

Klinikkleder for kirurgi og nevrofag, Olav Røise, mener det Lene Cecilie Lyså (14) har opplevd ved håndseksjonen «definitivt ikke skal skje».

- Det er katastrofe at pasienter utsettes for så dårlige administrative rutiner, sier Røise. Han overtok i februar som leder for kirurgi- og nevrofagklinikken ved OUS, som håndseksjonen ligger under

Røise mener det skrantende arbeidsmiljøet «indirekte er en komponent» som fører til at pasienten ikke ble operert ved oppsatt time.
 
Håndseksjonen ved Rikshospitalet har siden slutten av juni engasjert profesjonelle konfliktløsere for samtaler mellom partene for å bedre arbeidsmiljøet på seksjonen.

-Men dette er rydda opp i nå. Kommunikasjonen mellom koordinatorer og legetjenesten er innskjerpet, blant annet, og skal være så god at slike episoder ikke forekommer. Jeg vil ikke si at konflikten er løst, det tar mer tid, og dette er en konflikt med stor menneskelig kostnad.

Pasienten og hennes mor Jorunn Nikolaisen har ikke hørt noe fra seksjonen etter 6. november i fjor, noe Nikolaisen reagerer på. Forrige torsdag ble det sendt et beklagelsesbrev, opplyser han.

-Jeg er enig med pasientens mor, det skulle bare mangle. Det er det minste vi kan gjøre, og det er et uttrykk for manglende bevissthet fra vår side når det ikke er gjort tidligere, sier Røise.Avlysningene av operasjonen er hjerteskjærende lesing for mor og datter:

• 11. mars 2011. Operasjonen ble avlyst på grunn av en langvarig sykemelding hos operasjonslegen. Dette visste ledelsen om fra før. Likevel ble det ikke satt inn vikar, til tross for at det var flere andre leger kunne utført operasjonen, hevder ansatte ved avdelingen overfor Dagbladet. Lene fikk ikke beskjed om avlysningen før hun lå klar til operasjon på sjukehuset. Helseavdelingen mener det er kritikkverdig at sykehuset ikke hadde en plan for gjennomføring av operasjonen før innleggelse.

• 4. April. Lene lå klar til operasjon på sjukehuset, men var forkjøla og operasjon ble avlyst på grunn av risikoen for infeksjon. Helseavdelingen mener det er kritikkverdig at det så skal gå fem måneder før neste planlagte operasjonsdato.

Dette er arbeidskonflikten:

• Seks av sju operasjonsoverleger ved replantasjonsvaktordningen ved seksjon for overekstremitet og mikrokirurgi, Oslo Universitetssykehus, skrev i juni i fjor et brev til ledelsen hvor de skrev at en arbeidskonflikt var årsaken til at pasietsituasjonen som de betegnet som «ekstremt alvorlig». De sa at dette kan få «enorme konsekvenser for barn».

• Ifølge overlegene har antall polikliniske konsultasjoner fra 2010 til 2011 blitt redusert med 33 prosent, dagkirurgi med 15 og operasjon på inneliggende pasienter med 11.

• I fjor var tre av de sju overlegene sjukemeldt i en eller flere perioder.

• Overlegene skrev blant annet at «barn med medfødte misdannelser har mistet behandlingstidbudet», «landsfunksjonen for avkappede legemsdeler kan falle samme når som helst», og at resten av seksjonens øvrige pasientbehandling var «sterk skadelidende».

• 28. september. Da Lene ankom sjukehuset forklarte seksjonsoverlegen at operasjonen måtte utsettes. Ifølge seksjonsleder skyldes dette «administrativ feil som gjør at man ikke har operatør til stede», noe sjukehuset visste før Lene igjen tok turen fra Vesterålen. Det ble ikke innleid vikar. Helseavdelingen mener det også er kritikkverdig at det ikke ble tatt nye røntgenbilder denne dagen.

• 7. november 2011. Lene ble innlagt dagen før den planlagte operasjonen, og fastet i samsvar med prosedyrene. Operasjonsdagen ble hun avvist fordi røntgenbilder viste at hendene var ferdig utvokst, og det var for seint å operere.

Maste om operasjon Lenes mor, Jorunn Nikolaisen, mener sykehusledelsens håndtering av saken er totalt uten verdighet.

- Jeg måtte mase på sykehuset med både telefon og brev for å få satt opp nye operasjoner, og hørte ingenting fra dem. Lene ble psykisk og fysisk utkjørt etter alle nedturene. Nå er hånda ødelagt, sier Jorunn Nikolaisen, som har godkjent at datteren snakker med Dagbladet.

SLUTTET PÅ SEKSJONEN:  Dagen etter at overlegene ved seksjonen sto fram i media og fortalte om det de mente var uholdbare arbeidsforhold ved seksjonen, fikk legene skiftlig advarsel og trussel om oppsigelse. Overlege Karl Hetland orket ikke lenger å være på jobb, og pensjonerte seg ett år før han skulle bli pensjonist, sier han i en artikkel 15.april i år. Faksimilie: Dagbladet
SLUTTET PÅ SEKSJONEN: Dagen etter at overlegene ved seksjonen sto fram i media og fortalte om det de mente var uholdbare arbeidsforhold ved seksjonen, fikk legene skiftlig advarsel og trussel om oppsigelse. Overlege Karl Hetland orket ikke lenger å være på jobb, og pensjonerte seg ett år før han skulle bli pensjonist, sier han i en artikkel 15.april i år. Faksimilie: Dagbladet Vis mer

- Ved fjerde avlysning ble jeg for første gang i mitt liv helt stum. Hva Lene følte om dette var aldri et tema fra sykehusledelsen. De kommuniserte aldri med oss, bare til oss, sier hun, og legger til at det er ledelsen hun kritiserer, og ikke legene.

Dagbladet ønsket å intervjue administrerende direktør ved OUS, Bjørn Erikstein, men medievakten henviste til klinikkleder Olav Røise.

Lang konflikt Som de fremste i Nord-Europa har håndkirugene ved den samme seksjonen utviklet en egen protese som sørger for full beveglighet hos pasienter som trenger operasjon for slitte håndledd.

Siden januar 2011 har denne behandlingen vært stoppet, uten at overleger ved seksjonen, som utfører operasjonene, forstår hvorfor.

TIMEN BLE KANSELERT:  Annas (9) time på håndavdelingen på Rikshospitalet ble avlyst flere ganger etter hverandre fordi hennes leger ble sykemeldt som følge av en alvorlig arbeidsmiljøkonflikt. Etter at Dagbladet fortalte hennes historie 31. august i fjor fikk hun timen sin. Faksimilie: Dagbladet
TIMEN BLE KANSELERT: Annas (9) time på håndavdelingen på Rikshospitalet ble avlyst flere ganger etter hverandre fordi hennes leger ble sykemeldt som følge av en alvorlig arbeidsmiljøkonflikt. Etter at Dagbladet fortalte hennes historie 31. august i fjor fikk hun timen sin. Faksimilie: Dagbladet Vis mer

Dagbladet har tidligere fortalt historien til rørlegger Petter Fredriksen, som ikke kunne fortsatt i jobben uten protesene da alternativet er en avstivning av hånda, som gjøre den ubevegelig.

Mai Fossumstuen (48) ble kastet ut av sykehuset uten denne håndprotesen da hun lå på operasjonsbenken og var klargjort for.

Overlege Karl Hetland ved samme seksjon, valgte å pensjonere seg et år før planen fordi arbeidskonflikten førte til at «det ble så mye rot at han ikke orket å jobbe lenger».

LA KLAR FOR OPERASJON:  Mai (48) skulle få operert inn en håndleddsprotese og lå ferdig sterilisert og klar for operasjon da ledelsen på Rikshospitalet bestemte seg for å ikke utføre denne type operasjoner uten å komme med begrunnelse. At denne type operasjon ble stoppet forverret konflikten mellom de ansatte på seksjonen. Hennes historie sto på trykk 26. september i fjor. Faksimile: Dagbladet
LA KLAR FOR OPERASJON: Mai (48) skulle få operert inn en håndleddsprotese og lå ferdig sterilisert og klar for operasjon da ledelsen på Rikshospitalet bestemte seg for å ikke utføre denne type operasjoner uten å komme med begrunnelse. At denne type operasjon ble stoppet forverret konflikten mellom de ansatte på seksjonen. Hennes historie sto på trykk 26. september i fjor. Faksimile: Dagbladet Vis mer
FORSTÅR IKKE OUS:  Tune Ipsen, leder ved håndkirurgisk avdeling ved Odense Universitetshospital i Danmark bruker de samme håndprotesene, som ikke blir brukt ved Rikshospitalet lenger. Han forstår ikke hvorfor protesebehandlingen er stoppet i Norge, siden han mener dette er et bedre alternativ til avstivning av hånda.  Petter Fredriksen (59) ville vært ufør dersom han ikke fikk operert inn håndprotesene sine, og i dag jobber han som rørlegger - med dem. Artikkelen ble trykket 28. mai i år. Faksimile: Dagbladet
FORSTÅR IKKE OUS: Tune Ipsen, leder ved håndkirurgisk avdeling ved Odense Universitetshospital i Danmark bruker de samme håndprotesene, som ikke blir brukt ved Rikshospitalet lenger. Han forstår ikke hvorfor protesebehandlingen er stoppet i Norge, siden han mener dette er et bedre alternativ til avstivning av hånda. Petter Fredriksen (59) ville vært ufør dersom han ikke fikk operert inn håndprotesene sine, og i dag jobber han som rørlegger - med dem. Artikkelen ble trykket 28. mai i år. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer