Outsider valgt som ny pave

Kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) fra Argentina er det nye overhodet for Den katolske kirka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Kardinal Jorge Mario Bergoglio (76) fra Argentina er ny pave. Han tar navnet Frans, og velger dermed å oppkalle seg etter Frans av Assisi.

Begoglio ble født 1936 i Buenos Aires, ble kardinal i 2002. Mange mente at han ikke var aktuell som pave på grunn av sin høye alder. Sør-Amerika har flest katolikker i hele verden, men får først nå en pave. Han er den første paven som er valgt utenfor Europa.

Les mer om den nye paven her.

(Dagbladet): Hvit røyk stiger opp fra pipa i Det sixtinske kapell, og signaliserer enighet blant de 115 kardinalene: En ny pave er valgt.

UNDERDOG: Den argentinske kardinalen Jorge Mario Bergoglio var ikke blant de heteste favorittene. Men nå er han pave Frans I.  AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
UNDERDOG: Den argentinske kardinalen Jorge Mario Bergoglio var ikke blant de heteste favorittene. Men nå er han pave Frans I. AFP PHOTO / VINCENZO PINTO Vis mer

«HABEMVS PAPAM», «Vi har ny pave», varsler Vatikanet på sine hjemmesider.

Petersplassen har brutt ut i full jubel; alle venter nå på å finne ut hvem den utvalgte er. Først går han i bønn i det lille kapellet Tårenes rom, hvor det etter sedvanen går opp for den valgte hva han har påtatt seg av oppgaver.
Etterpå henter de en av tre ferdigsydde pavekjortler, alt etter størrelse. De ligger klare i størrelsene stor, middels og liten.
Vedkommende, som ikke bare er pave og overhode for Den katolske kirka verden over, men også biskop av Roma, er ventet å vise seg på Peterskirkens balkong innen en time.

Den franske kardinalen Jean-Louis Tauran er etter det Dagbladet vet den som skal gå fram i vinduet mot Petersplassen, og kunngjøre på latin: «Habemvs papam.» Deretter kunngjør han først døpenavnet på den nye paven og så navnet som den nyvalgte har tatt. 

Det siste er et personlig valg som kan fortelle hva slags pave den nye paven ønsker å bli.
Valget, som krever to tredjedels flertall pluss én, ble tatt etter bare to dagers konklave. Andreas Dingstad, talsmann for Den katolske kirka i Norge, tror det betyr at en av favorittene ble valgt.

- At det ble valgt en ny pave etter fem valgomganger tyder på at én kandidat har skilt seg tidlig ut. Personlig hadde jeg ikke trodd de ville være ferdige før i morgen, så dette er overraskende - men veldig gledelig, sier Dingstad til Dagbladet.

- Vi får vite hvem som er valgt ganske snart, men jeg tror det er erkebiskopen av Milano, Angelo Scola. Han var og er min favoritt. Når dette valget gikk så fort, tyder det på at en av favorittene har vunnet, fortsetter han.

Også professor og profilert katolikk Janne Haaland Matlary tipper Scola.

-Ut fra mine statsvitenskapskunnskaper vil jeg tro det, sier hun. Hun begrunner dette ut fra valgsystemet for pavevalgene, og at valget er klart allerede nå i kveld.

-Jeg tror det er veldig bra, for han er en dyktig administrator en intellektuell kraft, sier Matlary, som har vært sammen med ham på en konferanse for noen år siden.
Valget kom overraskende tidlig. De fleste politiske iakttakere og kjennere av Vatikanet hadde ventet at det ville ta lenger tid.

Blant annet fordi kardinalene har virket sterkt splittet og Vatikanet er i indre krise, etter skandaler med seksuelle overgrep fra de geistelige og historiens første lekkasjer fra pavens kontor.

NY PAVE? Andreas Dingstad, talsmann for Den katolske kirka i Norge, tror den italienske erkebiskopen Angelo Scola blir ny pave. Snart kommer svaret. Foto: AFP / GABRIEL BOUYS / NTB SCANPIX
NY PAVE? Andreas Dingstad, talsmann for Den katolske kirka i Norge, tror den italienske erkebiskopen Angelo Scola blir ny pave. Snart kommer svaret. Foto: AFP / GABRIEL BOUYS / NTB SCANPIX Vis mer

Berislav Grgic, katolsk biskop i Tromsø, befinner seg i Tyskland og sitter klistret foran TV-skjermen.

- Det ser ut til at de har klart å velge ham i femte omgang, og det betyr at det er en god stemning blant kardinalene. Personlig ser jeg dette som et tegn på at den hellige ånd - som leder oss og styrer kirken - er til stede, og det er en glede, sier han til Dagbladet.

JUBEL: Tusenvis av mennesker brøt ut i jubel på Petersplassen, da det strømmet hvit røyk ut av pipen. Foto: REUTERS/Kevin Coombs/NTB Scanpix
JUBEL: Tusenvis av mennesker brøt ut i jubel på Petersplassen, da det strømmet hvit røyk ut av pipen. Foto: REUTERS/Kevin Coombs/NTB Scanpix Vis mer

Han synes dette er særlig oppløftende når han ser den enorme folkemassen på Petersplassen.

- Når tror du vi får vite hvem det er?

FOLKEHAV: Tusenvis av mennesker ventet på svar. Nå får de det. Foto:  AFP / TIZIANA FABI / NTB Scanpix
FOLKEHAV: Tusenvis av mennesker ventet på svar. Nå får de det. Foto: AFP / TIZIANA FABI / NTB Scanpix Vis mer

- Kanskje om 10-15 minutter. Jeg vil tro at navnet kommer før klokka åtte. Nå forbereder han seg med å ta på hvite klær, og så blir hans navn presentert av kardinalen som har ansvaret for det. Deretter vil han komme ut på balkongen, sier en forventningsfull Grgic.

Dette er første gang på 600 år at en ny pave velges, uten at den forrige er død. Pave Benedikt XVI (85) overrasket en hel verden da han plutselig abdiserte 28. februar av helsemessige årsaker.

Saken oppdateres.