Øvde på angrep mot Iran

Øvelse i 2004 var tiltenkt et angrep mot verdens nye atomstat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britiske offiserer tok i 2004 del i en stridsøvelse rettet mot en invasjon av Teheran, selv om den britiske utenriksministeren Jack Straw flere ganger har uttalt at en invasjon av Iran er utenkelig.

Ifølge den britiske avisa The Guardian var øvelsen kalt Hotspur 2004, og skal ha funnet sted i Fort Belvoir i Virginia i USA juli samme år.

En talsmann for det britiske forsvarsdepartementet sa i går at øvelsen ikke hadde noen politisk betydning.

- Slike teoretiske øvelser er laget for å teste våre offiserer i fiktive scenarier. Vi bruker oppdiktede land og situasjoner ved hjelp av ekte kart, sier han.

Diplomatisk stillingskrig

Avsløringen kommer i kjølvannet av en uke som har vært anstrengende for forholdet mellom Iran og den vestlige verden.

En amerikansk rapport avdekket at taktiske kjernevåpen kunne bli brukt på iransk jord. Samtidig har president Ahmadinejad kommet med kraftige utspill mot FNs sikkerhetsråd.

I tillegg skapte presidenten mer oppstyr i går, da han i en tale til støtte for palestinerne uttalte at «Israel var et råttent tre, som ville bli utslettet av en eneste storm».

- ISRAEL ER ET RÅTTENT TRE: Irans president Mohammed Ahmadinejad kom i går med sterke ord mot Israel. I dag ble det kjent at USA og Storbritannia har gjennomført en teoretisk øvelse rettet mot Iran. Foto: AP
- ISRAEL ER ET RÅTTENT TRE: Irans president Mohammed Ahmadinejad kom i går med sterke ord mot Israel. I dag ble det kjent at USA og Storbritannia har gjennomført en teoretisk øvelse rettet mot Iran. Foto: AP Vis mer

Tidligere denne uka ble det kjent at Iran har startet produksjonen av anriket uran, et viktig skritt på veien til å produsere kjernefysiske våpen.

Invaderte «Korona»

De høytstående britiske offiserene som The Guardian skriver om, deltok i stridsøvelsen litt over ett år etter invasjonen av Irak.

Øvelsen var lagt til området rundt det Kaspiske hav, og objektet var å invadere det fiktive landet «Korona». På kartet samsvarte landets grenser eksakt med Irans.

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet blir slike øvelser jevnlig utført av britiske militære, men denne øvelsen fant sted på et tidspunkt da USA hadde begynt å planlegge en mulig invasjon av Iran etter at krigen mot Irak var avsluttet.

Ifølge forsvarseksperten William Arkin, som skriver for den amerikanske avisen the Washington Post, er det amerikanske militæret i gang med forberedelsene for en invasjon.

- Nå legger de krigsplaner og vurderer mulighetene. De studerer kart over området og gjør seg klare, sier Arkin.

Nekter for opplysninger

Britene benekter påstandene i The Guardian.

- Utenriksministeren har gjort det klart at militære aksjoner mot Iran er utenkelig. Utenriksdepartementet anser disse spekulasjonene som uheldige, spesielt når de involverer Storbritannia. Vi prøver fortsatt å finne en diplomatisk løsning.

Mohammed ElBaradei fra det internasjonale atomenergibyrået besøkte skjærtorsdag den iranske hovedstaden, men mislyktes i å få istand en tilfredsstillende avtale med Ahmadinejad.

I går lanserte Russland planer om et nytt diplomatisk initiativ, og har invitert Iran til samtaler i neste uke. Representanter fra USA, EU og Kina vil tirsdag møtes i Moskva.

- KRIG MED IRAN ER UTENKELIG: Den britiske utenriksminsteren Jack Straw vil ha en diplomatisk løsning med Iran, men britiske offiserer gjennomførte i 2004 en øvelse rettet mot iranske mål.