Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 1 million protesterer mot Ahmadinejad

Skudd avfyrt ved Revolusjonsplassen i Iran.

MASSIV PROTEST: Flere hundre tusen er møtt opp i Teheran. Foto: AFP/BEHROUZ MEHRI/SCANPIX
MASSIV PROTEST: Flere hundre tusen er møtt opp i Teheran. Foto: AFP/BEHROUZ MEHRI/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Er du i Iran eller kjenner noen som er der? Tips oss på sms/mms 2400, epost 2400@db.no eller telefon +47 24 00 00 00.

(Dagbladet.no): Skudd er avfyrt ved Revolusjonsplassen i Teheran. Ifølge AP er en person drept og flere demonstranter alvorlig skadd. Det skal være en regjeringsvennlig milits som står bak skytingen.

Massiv protest
Tredje dag med protester er det samlet flere hundre tusen demonstranter i hovedstaden.

Nøyaktig hvor mange det dreier seg om, er uvisst. Nyhetsbyråer opererer med tall fra flere hundre tusen til 2 millioner. Men det er flere kilometer med demonstrasjonstog som trekker mot Revolusjonsplassen i sentrum av Teheran i dag.

President Mahmoud Ahmadinejad har nedlagt forbud mot demonstrasjoner, og også tidligere i dag ble det meldt om vold mot demonstranter. Bevæpnet med balltre skal menn på motorsykler ha gått løs på folkemengden, melder Reuters. Det er meldt om lignende scener gjennom helga.

Dagens voldelige utvikling skal ifølge journalister og fotografer på stedet være en følge av at demonstranter angrep et av militsens områder, melder BBC. Rundt klokken 20.45 lokal tid kom de første meldingene om skuddofre blant demonstrantene.

Strammer grepet

Tre dager etter at valgresultatet ble offentliggjort, er over 100 opposisjonelle arrestert, en rekke internasjonale journalister er arresterte og anmodet om å reise hjem og flere nettsteder er blokkerte. Lokale aviser nevner ikke opptøyene med et ord, melder BBC.

Det er tilhengerne av opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi som har organisert møtet i protest mot resultatet av fredagens valg. De hevder at president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt ved, en anklage han selv tilbakeviser. 

Mousavi uttalte tidligere i dag at demonstrasjonen var avlyst, i frykt for blodbad. Men han sluttet seg i ettermiddag til demonstrasjonen, og holdt sin første offentlige uttalelse etter valget.

- Folkets valg er langt viktigere enn Mousavi eller noen annen enkeltperson, sa Mousavi ifølge BBC.

SKUDD AVFYRT: Regjeringsvennlige styrker har avfyrt skudd mot demonstrantene i Teheran. Foto: AP/SCANPIX
SKUDD AVFYRT: Regjeringsvennlige styrker har avfyrt skudd mot demonstrantene i Teheran. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Han har i samarbeid med kandidat Mohsen Rezai sendt formell klage på valget, og krever gjenvalg.

- Ikke optimistisk

Det iranske Vokterrådet, presteskapet som overvåker og godkjenner landets politiske ledere, skal behandle klagen.

- Jeg håper det ikke vil ta lang tid før det edle folket vil se at saken er blitt behandlet på beste måte. Vi skal gi resultatet til folket, sa Vokterrådets leder, ayatolla Ahmad Jannati, på Irans statlige fjernsyn i kveld, melder NTB.

Mousavi er pessimistisk.

- Jeg har anket til Vokterrådet, men jeg er ikke særlig optimistisk til dommen deres. Mange av medlemmene av rådet var ikke upartiske i valget og støttet regjeringens kandidat, sa Mousavi i en uttalelse på nettsiden sin.

De tolv medlemmene av rådet er blitt instruert av Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, om å undersøke klagen. Saken skal være avklart innen ti dager.TREDJE DAG: Volden eskalerer i Teheran. Foto: AFP/SCANPIX
TREDJE DAG: Volden eskalerer i Teheran. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
KREVER SVAR: Hvor er stemmen min, spør demonstranter i Teheran i dag.Foto: AFP/Adem ALTAN/SCANPIX
KREVER SVAR: Hvor er stemmen min, spør demonstranter i Teheran i dag.Foto: AFP/Adem ALTAN/SCANPIX Vis mer
OPPOSISJONEN: Reformkandidat Mir Hossein Mousavi og hans kone Zahra Rahnavard deltok i den massive demonstrasjonen mot president Ahmadinejads valgskred.Foto: AFP/OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX
OPPOSISJONEN: Reformkandidat Mir Hossein Mousavi og hans kone Zahra Rahnavard deltok i den massive demonstrasjonen mot president Ahmadinejads valgskred.Foto: AFP/OLIVIER LABAN-MATTEI/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!