Over 10 000 begravd på ett minutt

Strømmen gikk. I bekmørket raste tak og vegger sammen. På bare 45 sekunder ble framtida lagt i grus for folk i Istanbul og byene rundt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med dagslyset ble det klart at jordskjelvet har tatt minst 3000 menneskeliv. Over 13 000 er skadd. - Inntil nylig hørte vi lyder. Min venn Saban ropte «hjelp meg». Men nå har jeg ikke hørt noen lyder på en stund, forteller Birol Lule. Han frykter vennen har sluttet seg til rekken av over 3000 mennesker som er drept da boligblokker og industribygg falt sammen natt til tirsdag. I går gikk en sorgtung hær av jordskjelvrammede løs på ruinhaugene. Med hendene grov de opp betongbiter, dro armeringsjern til side og spadde opp knuste møbler i febrilsk jakt på savnede familiemedlemmer. - Mine elskede er der inne. Min 15 år gamle sønn og min datter, skrek Gülser Onat fra byen Gölcük.

Bare hender

Mahir Eryilmaz gikk løs på betongen med hendene sine. Hans nevø satt fast. En kran kom til, men den var ikke lang nok til å heise betongelementet nevøen var fanget under. Et lite stykke unna hadde Ercan Yasar gitt opp gravingen etter sin bror. - Hva kan vi gjøre. Vi er bare menn med hender, sier Yasar til Ap. Muzaffar Yarla grep fatt i Reuters reporter: - Fortell meg at barna mine er i live, bønnfalt hun. Minutter seinere fant letemannskapene et par livløse, små føtter i ruinene. Letearbeiderne sto tause et lite øyeblikk. Så steg et sørgeskrik opp blant overlevende.

Katastrofe

Tyrkia er vant til jordskjelv. Landet ligger utsatt til mellom tre ulike kontinentalplater som beveger seg mot hverandre med noen millimeter i året. Men jordskjelvet som rammet natt til tirsdag var verre enn noen hadde fryktet. I fjellområdene rundt Izmit reiste grunnen seg med opp til en halv meter. - Dette er den største naturkatastrofen jeg har vært vitne til. Må Allah hjelpe vår stat og vårt folk, uttalte Tyrkias statsminister Bulent Ecevit som fløy over jordskjelvområdet i går. Fra hele verden har det strømmet inn kondolansebudskap og løfter om hjelp.

Uten hjem

Ordfører Ismail Baris i havnebyen Gölcük sa at så mange som 10000 mennesker kan være begravd i ruinene bare i hans by som har 75000 innbyggere. Uten hjem, uten mat og mange også uten klær, klamret seg i går til det eneste de hadde: Håp om at familiemedlemmer fortsatt kan være i live under betongmassene. Og for noen var ikke håpet forgjeves. Utenfor en sammenrast bygning i Istanbul brøt applausen løs da fem år gamle Muhammed tittet ut gjennom et hull i ruinhaugen. - Jeg vil til mamma, ropte guttungen. Og mamma var i live, gravd ut av naboer noen timer tidligere. # «Fotball ikke så viktig»

MAKTESLØSE: Folk ser på mens hjelpearbeidere bærer ut liket av en mann fra hans kollapsede hjem i byen Eshisehir.