Coronaviruset i Sverige:

Over 10 000 nye smittede

Sverige strammer inn som følge av smittesituasjonen.

ALVORLIG: 31 nye dødsfall er rapportert i dag, melder svenske myndigheter. Totalt har 5969 dødd i landet med viruset. 77 covid-19-pasienter behandles nå på intensivavdeling, viser tall fra Svenska intensivvårdsregistret. Video: TT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kom svenske myndigheter med oppdaterte tall om coronasituasjonen.

Den viste at 10 177 nye smittetilfeller blitt påvist i Sverige siden forrige oppdatering fredag.

- Allerede nå har mange tilfeller blitt innrapporterte, og ingenting tyder på at det stopper opp. Økningen i Sverige har blitt stadig større uke for uke. Det er snakk om en drøy dobling på to uker, med litt over 130 000 tilfeller i Sverige. Utviklingen går feil vei, sa Tegnell under pressekonferansen tirsdag ettermiddag.

31 nye dødsfall

31 nye dødsfall er rapportert i dag, melder svenske myndigheter. Totalt har 5969 dødd i landet med coronaviruset.

77 covid-19-pasienter behandles tirsdag på intensivavdeling, viser tall fra Svenska intensivvårdsregistret.

ADVARER: Statsepidemiolog Anders Tegnell adverer om at smittesituasjonen i Sverige går feil vei. De siste to ukene har smittetallene mer enn doblet seg. Foto: Anders Wiklund/ TT via AP / NTB
ADVARER: Statsepidemiolog Anders Tegnell adverer om at smittesituasjonen i Sverige går feil vei. De siste to ukene har smittetallene mer enn doblet seg. Foto: Anders Wiklund/ TT via AP / NTB Vis mer

Fredag viste tallene 3188 nye smittede og fire nye dødsfall.

- Det går ikke å leve som vanlig nå. Nå kreves det at vi alle ofrer oss noe, sier smittevernansvarlig i Hallands län, Maria Ryberg Mo.

Nye tiltak

Kort tid i forveien holdt Sveriges statsminister Stefan Löfven, sosialminister Lena Hallengren og generaldirektør for Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, pressekonferanse om coronasituasjonen i landet.

- For to uker siden sto vi dette rommet og la inn begrensninger på nattelivet etter økende smittespredning. Dessverre fortsetter utviklingen i samme retning. I feil retning, sa Löfven og la til at situasjonen er alvorlig.

STENGER: Boris Johnson informerer som strenge tiltak mot coronaviruet i England. Vis mer

Nå skjerpes antallet som kan være sammen på kroer og restauranter til åtte personer. Reglene gjelder fra og med i dag.

Carlson understreker at dette antallet er satt av hensyn til større familier. Han anbefaler ikke å invitere med folk utenfor sin aller nærmeste familie eller vennekrets.

Innskjerpinger av råd gjelder nå også for regionene Jönköping, Halland og Örebro. Ifølge Löfven vil dermed sju av ti svensker bo i områder med strengere smittevernanbefalinger.

- Lang og tøff vinter

Samtidig understreker Löfven at det kan komme skjerpede nasjonale anbefalinger, og at enda flere regioner kan få endret sine lokale anbefalinger.

- Det forventes at alle som er omfattet av disse innskjerpingene, følger disse rådene. Dette er altså ikke bare et velment råd, understreker Löfven.

- Utviklingen har tatt en farlig vei. Hver femte intensivpasient er nå en covid-19-pasient, sa Hallengren.

Det opplyses også om at testkapasiteten i regionen må økes.

- Coronapandemien kommer ikke til å blåse over. Vi har en lang og tøff vinter foran oss, sa Carlson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer