Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 100 000 fremmedarbeidere

Polakker dominerer - flere henter familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om resten av Vest-Europa i stadig større grad etterspør arbeidsinnvandring, kommer utlendingene til Norge for å jobbe som aldri før.

Ved utgangen av juni i år var det gitt mer enn 100.000 arbeidstillatelser, en økning på 25.000 fra i fjor.

Og fremdeles er polakkene den største gruppen med 46.500 arbeidstillatelser. Etter Polen kommer Tyskland, Litauen, Storbritannia og Romania.

- Mange spådde at arbeidsinnvandrerne ville reise hjem. Det gjør de ikke. De kommer som aldri før, og det skal Norge være glad for, sier direktør Ida Børresen i Utlendingsdirektoratet til Dagsavisen.

I kappløpet om arbeidskraft i Vest-Europa seiler Norge opp som vinneren.

Flere henter familien

- Flere kommer, flere bli værende og flere velger å hente familien hit. Dette står i kontrast til forholdene i Storbritannia og Irland, der det nå tas imot færre, og flere velger å reise hjem, sier Børresen.

Gode lønninger og stor etterspørsel er årsaken til at mange velger Norge, ifølge Fafo-forsker Line Eldring, men hun påpeker at trenden fører med seg utfordringer.

 HOLDER BYGGE-NORGE I GANG:  Utenlandske byggearbeidere bidrar sterkt til bygg- og anleggsbransjens virksomhet - her på en byggeplass i Vestfossen i Buskerud. Illustrasjonsfoto: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
HOLDER BYGGE-NORGE I GANG: Utenlandske byggearbeidere bidrar sterkt til bygg- og anleggsbransjens virksomhet - her på en byggeplass i Vestfossen i Buskerud. Illustrasjonsfoto: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX. Vis mer

- For at Norge fortsatt skal bli sett på som et attraktivt land, må det ryddes opp i useriøse bransjer, sosial dumping og svart arbeid, sier Eldring. (NTB).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!