DEMONSTRERER: Tusenvis demonstrerer mot president Aleksandr Lukasjenko i Minsk dag. Søndag beveger de seg mot presidentpalasset. Vis mer

Hviterussland:

Over 100 000 i gatene

Flere hundre er pågrepet under demonstrasjoner mot president Lukasjenko i Hviterussland.

Publisert
Sist oppdatert

Minst 250 demonstranter er pågrepet i Minsk søndag der opposisjonen samlet seg til en ny massedemonstrasjon mot president Aleksandr Lukasjenko.

Ifølge Reuters deltar over 100.000 mennesker i demonstrasjonen, som har fått navnet Heltemarsjen.

- Bar støtende plakater

– Om lag 250 mennesker er pågrepet på ulike steder i hovedstaden, sier det hviterussiske innenriksdepartementet i en uttalelse kort tid etter at demonstrasjonen hadde startet.

I uttalelsen står det videre at alle dem som er pågrepet, «bar opposisjonenes hvite og røde flagg og plakater med støtende innhold».

<strong>SAMMENSTØT:</strong> En eldre kvinne river ansiktsmasken av en politibetjent. Foto: NTB Scanpix.
SAMMENSTØT: En eldre kvinne river ansiktsmasken av en politibetjent. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Også lørdag var den hviterussiske hovedstaden preget av protester da flere tusen kvinner marsjerte gjennom byens gater. Det ble sammenstøt med politiet og flere titalls demonstranter ble pågrepet.

I løpet av helgen er flere hundre personer pågrepet, og nærmere 90 er satt i fengsel, opplyste det hviterussiske innenriksdepartementet tidligere på søndagen.

Møter Putin i Moskva

Store demonstrasjoner har preget Hviterussland etter det omstridte presidentvalget i landet 9. august. I flere av demonstrasjonene har over hundre tusen mennesker deltatt.

Maskerte sikkerhetsstyrker i politibiler og militære kjøretøyer var utplassert i sentrum av hovedstaden Minsk i forkant av søndagens arrangement.

Hviterusslands mangeårige leder Aleksandr Lukasjenko har så langt nektet å gå av som følge av protestene. Mandag reiser han til Moskva der han skal møte Russlands president Vladimir Putin.

Kaller presidenten en rotte

Lukasjenko har varslet at han vurderer å styrke båndene til Russland, som allerede er landets viktigste allierte.

Mange frykter nå at en svekket Lukasjenko vil tillate en såkalt myk overtakelse, der landet i større grad styres fra Kreml, til gjengjeld for støtte fra Russland til å holde presidenten ved makten.

<strong>FORTSETTER:</strong> Det har vært protester i Minsk hver dag siden valget 9. august. Her blir demonstranter arrestert av politiet. Foto: NTB Scanpix.
FORTSETTER: Det har vært protester i Minsk hver dag siden valget 9. august. Her blir demonstranter arrestert av politiet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Lukasjenko har selv uttalt at han ikke er villig til å gi fra seg makt som kan sette landets uavhengighet på spill. Samtidig er han avhengig av hjelp fra Putin.

En stor gruppe protestanter marsjerte gjennom gatene i Minsk mot et regjeringskvartal, mens de ropte «lenge leve Hviterussland», «gå av», og «du er en rotte», med henvisning til Lukasjenko. Sistnevnte har blitt et gjennomgående slagord under demonstrasjonene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer