Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 100 akutt magesyke på helsekonferanse i Oslo

Akutt mage- og tarmsykdom slo til etter lunsjbuffé.

BLE SYKE PÅ HELSEKONFERANSE:  Det var under en helsekonferanse på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo at 113 personer ble dårlige. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BLE SYKE PÅ HELSEKONFERANSE: Det var under en helsekonferanse på Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo at 113 personer ble dårlige. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 100 deltakere ble rammet av akutt mage- og tarmsykdom under en helse- og kvalitetsregisterkonferanse i Oslo, melder Bergens Tidende.

Mange av de syke var på samme lunsjbuffé på Radisson Blu Plaza Hotel under konferansen på torsdag 10. mars. Det er snakk om akutt mage- og tarmsykdom, som materialiserte seg i diaré og oppkast.

Ingen ble alvorlig syke, men som Mattilsynet påpeker: Det er plagsomt når det står på.

- Dette er veldig mange syke, sier Marit Kolle, avdelingsleder ved Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum til Dagbladet.

- Per i dag vet vi ikke med sikkerhet hva som er kilden. Vi holder alle muligheter åpne, påpeker hun.
 

- Lunsjen peker seg ut Ironisk nok var Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet medarrangører av konferansen, og FHI har bistått Mattilsynet med å finne fram til smittekilden. Blant annet har de sendt ut et spørreskjema til alle som var på konferansen, for å finne ut hvilke retter de spiste av buffeen.

- Når vi ser på de syke, ser vi at mange av dem har vært på et seminar og at det ene lunsjmåltidet peker seg ut som en fellesnevner. Det var en buffé, så det kan være mange ulike retter, sier Kolle til Dagbladet.

Til nå har 399 av drøye 600 konferansedeltakere svart på undersøkelsen fra FHI, og hele 113 har oppgitt at de ble syke, forteller Kolle.

Virus eller bakterier - Det kan være både virus og bakterier. Virus formerer seg ikke og vokser ikke i maten. Da kan maten være en bærer, sier Kolle.

Men bakterier kan vokse i maten.

- Bakterier kan komme med råvarene rett og slett. Hvis man har matforgiftningsbakterier som danner sporer og kan overleve koking, kan de vokse når de blir liggende en stund på lunken temperatur, sier Kolle til Dagbladet.

Radisson Blu Plaza Hotel Oslo er et populært konferansehotell og har blant annet Norges største bankettsal. FHI og mattilsynet prøver nå å finne smittekilden til de over hundre syke.

- Det er kolossalt mange. Slikt forekommer ikke ofte, sier fagdirektør og medarrangør Marta Ebbing i FHI til Bergens Tidende.

(Dagbladet/NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart