Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Over 100 arrestert i Minsk

Demonstranter kjøres bort fra Oktoberplassen, frykt for at store politistyrker angriper i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MINSK/OSLO (Dagbladet.no): Situasjonen i den hviterussiske hovedstaden blir stadig mer spent. Ifølge rapporter innhentet av et menneskerettighetssenter i Minsk har minst 108 personer så langt i dag blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene, opplyser Den norske Helsingforskomiteen til Dagbladet.no. 

- Det har skjedd en forverring av situasjonen. Det er folk på vei til og fra Oktoberplassen som har blitt arrestert og kjørt bort, sier generalsekretær Bjørn Engesland, som selv er i Minsk for å følge utviklingen på nært hold.

Han er nå svært bekymret med tanke på hva som kan skje i kveld, når demonstrasjonene igjen er ventet å tilta i styrke, og de nærmeste dagene.

- Tusenvis av soldater i sikkerhetsstyrkene står i bakgatene i området. Faren for maktbruk bare øker framover, sier Engesland til Dagbladet.no.

- Norge må være tøffe

Generalsekretæren ber nå innstendig om at Norge og det internasjonale samfunnet forøvrig på sterkest mulig måte fordømmer valget, arrestasjonene av demonstranter, og at det legges press på Russland for å tvinge Lukashenko til å akseptere demokratiske ytrykksformer.

- Nå må norske myndigheter opptre med tøff språkbruk og gjøre det helt klart overfor Putin at vi forventer at Russland bruker sin innflytelse på en konstruktiv måte, mener Engesland.

Han sier det er kritisk at internasjonale observatører og medier nå blir værende i Hviterussland, blant annet for å følge rettssaker mot opposisjonelle som nå kan komme.

STOR KAMPVILJE: Ingenting tyder på at opposisjonen har tenkt å forlate Oktoberplassen med det første. De store bevæpnede politistyrkene i området har foreløpig ikke grepet inn med voldsbruk. Foto: SCANPIX/AP
STOR KAMPVILJE: Ingenting tyder på at opposisjonen har tenkt å forlate Oktoberplassen med det første. De store bevæpnede politistyrkene i området har foreløpig ikke grepet inn med voldsbruk. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Det norske Utenriksdepartementet fordømmer utviklingen i Minsk.

- Arrestasjonene er totalt uakseptable. Dette er noe Norge vil følge opp videre i relevante fora, sier Anne Lene Dale Sandsten, pressetalskvinne for utenriksminister Jonas Gahr Støre.

UD vil i ettermiddag vente med å kommentere nøyaktig hva regjeringen vil gjøre overfor Hviterussland og eventuelt Russland, til utenriksministeren har fått bedre oversikt over den nåværende situasjonen.

Foreløpig ikke-voldelig

Rundt 500 demonstranter har bitt seg fast på Oktoberplassen i Minsk sentrum, og vifter med det forbudte originale hviterussiske flagget sammen med EU-flagget.

Store politistyrker i militære og sivile kjøretøyer overvåker området og alle innfartsårer.

I gårsdagens demonstrasjoner virket opposisjonen bedre organisert, med høyere kampvilje, og var langt flere enn søndag kveld. Tre ringer med mennersker, arm i arm, beskytter teltleiren der de to opposisjonskandidatene Aleksandr Milinkevich og Aleksandr Kazulin stadig oppholder seg.

- Studenter og unge mennesker sa til meg i går kveld: bli, ikke forlat oss. Blir dere, så blir jeg, sa Milinkevich til hviterussisk Radio Liberty i dag tidlig.

- Over 100 arrestert i Minsk

- Mislykket revolusjon

President Alexander Lukashenko på sin side uttalte på en pressekonferanse i går at at revolusjonen hadde feilet.

- Og ingen er overrasket, sa den pressede statslederen.

Det er første gang i hele den 12 år lange presidentperioden til Lukashenko at «ulovlige» demonstrasjoner har fått pågå i lengre tid uten at de har blitt voldelig brutt opp, av mannen som blir betegnet som Europas eneste gjenværende diktator.

I går møtte rundt 14 000 mennesker fram på demonstrasjonene mot Lukashenkos «valgseier», og jungeltelegrafen har gitt beskjed om at opposisjonelle skal møte opp også i kveld, klokka 18.30.

Skandalevalg

Observatører fra OSSE har dømt valget på søndag, der Lukashenko offisielt ble gjenvalgt med 82,6 prosent av stemmene, som ugyldig, og både USA og EU har varslet sanksjoner mot landet.

Den russiske presidenten Vladimir Putin, som har svært stor innflytelse over Lukashenko, har imidlertid gratulert sistnevnte med seieren og Hviterussland med et fritt og rettferdig valg. Den gratulasjonen deler han hovedsaklig med militærdiktaturet i Burma.

•Dagbladet.no sin reporter i Minsk er anonymisert i byline til denne artikkelen av hensyn til vedkommendes sikkerhet i Hviterussland.

<B>HOLDER STAND</B>: Teltleiren med to av opposisjonskandidatene i det hviterussiske presidentvalget beskyttes om natta av hundrevis av støttespillere, som trolig blir til tusenvis i kveld.
<B>«SEIERHERRE»:</B> President Alexander Lukashenko hevder revolusjonen har feilet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling