Over 100 boliger evakuert i Eigersund

Ekstremværet Synne her herjet ferdig.

«SYNNE» HAR ROET SEG: Men mange måtte evakueres fra sine hjem i Eigersund på grunn av vannmengdene.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix / TT
«SYNNE» HAR ROET SEG: Men mange måtte evakueres fra sine hjem i Eigersund på grunn av vannmengdene. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix / TTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både E39 ved Helleland og fylkesvei 44 ved Tengs er stengt, så eneste vei ut av Egersund er via Sokndal, skriver Stavanger Aftenblad søndag morgen.

Jærveien er stengt ved jernbanestasjonen på grunn av flommen, og broen på Tengs er bare åpen for utrykningskjøretøy på grunn av svært høy vannføring i Bjerkreimsvassdraget.

- Vannstanden i Hellelandsvassdraget er minkende, men fortsatt økende og ekstrem vannstand i Bjerkreimsvassdraget, skriver Eigersund kommune på sitt nettsted.

Ekstremværet Synne er over, melder Meteorologisk institutt søndag morgen. Men det vil fortsatt være kraftige byger i området. Derfor ber Eigersund kommune om at alle må utvise stor aktsomhet på grunn av høy vannstand i minst 6 til 12 timer.

- Nivået for 200-årsflom er passert for lengst, og nå har vi mistet kontakten med målestasjonene i vassdraget, så vi vet egentlig ikke hvor høyt vannet står, sier informasjonssjef Leif Brock i Eigersund kommune til NRK.

Nektet å evakuere Kriseledelsen i Eigersund kommune ble lørdag kveld evakuert til en ungdomsskole på grunn av den økende vannstanden. Også flere boliger og et omsorgssenter ved Lundeåne er evakuert, skriver NRK.

Flere personer nektet å la seg evakuere frivillig fra boligene sine, forteller operasjonsleder Henning Andersen i Rogaland politidistrikt.

- Vi måtte beordre folk til å evakuere, og ga dem pålegg om evakuering. Da flyttet de seg, sier Andersen.

35 beboere i alle aldre på et omsorgssenter ble lørdag kveld flyttet hjem til pårørende eller andre omsorgssentre i kommunen.

- Dem vi anser som mest trengende, er blitt flyttet andre steder med helsepersonell, fortalte leder Arnhild Ravnevann ved Lundeåna bo- og servicesenter.

- Vi er vant til mye vær her på Vestlandet, men vi har ikke opplevd på måtte flytte på grunn av været. Nå valgte vi å gjøre det for å være føre var og unngå at det skulle bli dramatisk, la hun til.

Totalt var over 100 boliger nær Lundeåne evakuert lørdag kveld, sa kommunens beredskapssjef Leif Broch til NRK. Til Aftenbladet opplyste han at det ble sendt ut varselsmelding til beboere i de hardest rammede områdene.

Røde Kors, Sivilforsvaret og politiet ble koblet inn for å få kontroll på situasjonen lørdag kveld og natt til søndag.

- De som er evakuert kan ikke dra hjem før politiet har gitt melding om det, skriver kommunen.

Ikke lenger ekstremvær Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ligger det an til den høyest målte vannstanden noen gang i enkelte vassdrag i Sør-Rogaland. Eik-Hove i Lund kommune fikk 123 millimeter nedbør fra midnatt til lørdag og fram til klokken 23.

- De store nedbørsmengdene antas nå å være over. Fortsatt vil det være kraftige byger i området, heter det i det nye varselet for nordvestlige deler av Aust-Agder, vestlige områder i Vest-Agder og indre deler av Rogaland, skriver meteorologene.

Lavtrykket beveger seg søndag sakte østover, men fortsatt med mye vind og kraftige byger inn mot Vestlandet, Trøndelag og deler av Nordland.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram