KNUST: Et Airbus A330-200 fra Afriqiyah Airways krasjet under landing i Tripoli i Libya. Foto: AP Photo/Abdel Meguid al-Fergany/SCANPIX
KNUST: Et Airbus A330-200 fra Afriqiyah Airways krasjet under landing i Tripoli i Libya. Foto: AP Photo/Abdel Meguid al-Fergany/SCANPIXVis mer

Over 100 døde i flykrasj i Libya

Et ungt barn er angivelig eneste overlevende. 61 nederlendere omkom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Over 100 mennesker er døde etter at et passasjerfly krasjet under landing på Tripoli internasjonale flyplass i Libya. Hendelsen fant sted rundt klokka 06.00, norsk tid, opplyser flyselskapet Afriqiyah Airways.

Afriqiyah Airways flight 771, som ble foretatt med et relativt nytt Airbus A330-200, var på vei fra Johannesburg i Sør-Afrika.

93 passasjerer og 11 besetningsmedlemmer skal ha vært om bord, opplyser flyselskapet.

61 av passasjerene var nederlandske, melder De Telegraaf.

MASSIVE ØDELEGGELSER: Restene av flyet er spredt over et stort område. Foto: REUTERS/Ismail Zitouny/SCANPIX
MASSIVE ØDELEGGELSER: Restene av flyet er spredt over et stort område. Foto: REUTERS/Ismail Zitouny/SCANPIX Vis mer

- Dette er en stor gruppe statsborgere og en svært trist beskjed å få, sier Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Barn overlevdeEn ungt, nederlandsk gutt skal være den eneste overlevende ifølge rapporter fra stedet. Opplysningen bekreftes av statsminister Balkenende, opplyser Associated Press (AP).

Barnet, som ifølge rapporter er mellom åtte og ti år gammelt, behandles angivelig på sykehus for ikke-livstruende skader.

FLY AV DENNE TYPEN: Ulykkesflyet var et Airbus A330-200. Det er ikke klart om flyet på bildet er det som krasjet. Foto: Afriqiyah Airways
FLY AV DENNE TYPEN: Ulykkesflyet var et Airbus A330-200. Det er ikke klart om flyet på bildet er det som krasjet. Foto: Afriqiyah Airways Vis mer

Nasjonaliteten til alle passasjerene om bord er ikke endelig bekreftet. Det dreier seg imidlertid om libyere, afrikanere og europeere, sier landets transportminister Mohammed Ali Zidan.

- 62 nederlendere omkomBBC opplyser at det også var britiske og sørafrikanske statsborgere om bord flygningen.

- Vi har ikke fått melding om at det var nordmenn involvert i ulykken, sier pressevakt

Årsaken til ulykken er ikke kjent. Bilder fra åstedet viser et svært fragmentert vrak spredt over et større område, noe som kan tyde på at flyet traff bakken i høy hastighet. Vitner sier de ikke kan se noen røyksky fra flyplassterminalen.

- Det eksploderte under landing og gikk fullstendig i oppløsning, sier en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP.

- Ikke terror- Vi har definitivt utelukket teorien om at det var et resultat av terrorisme, sier landets transportminister Mohammed Ali Zidan under en pressekonferanse, melder timeslive.co.za.

FLIGHT 771 krasjet under mellomlanding i Tripoli. Kart: Google Maps
FLIGHT 771 krasjet under mellomlanding i Tripoli. Kart: Google Maps Vis mer

Flytypen A330 har en god sikkerhetshistorikk. I ordinær rutetrafikk har det bare vært to ulykker med tap av menneskeliv siden det ble satt i drift.

1. juni i fjor styrtet en Air France-maskin på vei fra Brasil til Frankrike med 228 mennesker om bord, blant dem flere nordmenn. Alle omkom, og årsaken til ulykken er fortsatt ikke fastslått.

Avsluttet søkEn talskvinne for sørafrikanske myndigheter sier de er orientert om ulykken, og at de følger situasjonen nøye.

DEN SVARTE BOKSEN: Flyets såkalte svarte boks er funnet ved vraket. Foto: AP/Libyan TV
DEN SVARTE BOKSEN: Flyets såkalte svarte boks er funnet ved vraket. Foto: AP/Libyan TV Vis mer

- Vi har ingen anelse hva som har skjedd, sier hun til Reuters.

Flyselskapet opplyser at søk etter skadde og overlevende nå er avsluttet.

- Vi kan ikke spekulere videre [i ulykkesårsaken] for øyeblikket. Vi vil forløpende videreformidle informasjon når vi får det, opplyser Afriqiyah Airways på sine hjemmesider.

SØKER: Redningsarbeidere finkjemmer åstedet der det libyske flyet styrtet. Foto: AP/Abdel Meguid al-Fergany
SØKER: Redningsarbeidere finkjemmer åstedet der det libyske flyet styrtet. Foto: AP/Abdel Meguid al-Fergany Vis mer

Afriqiyah Airways ble opprettet i 2001. En flåte Airbus-fly av typen A320-200, A319-111 og A330-200 flyr til over 25 destinasjoner i Afrika, Europa, Asia og Midt-Østen.

Afriqiyah står ikke på EUs liste over flyselskaper bannlyst i europeisk luftrom grunnet dårlige standarder. Den europeiske luftfartsmyndigheten EASA sier de har undergått ti sikkerhetskontroller på europeiske flyplasser, uten store funn, melder AP.