IRMAS HERJINGER: Orkanen Irma gjorde stor skade da den onsdag traff De britiske Jomfruøyene. Foto: Caribbean Buzz Helicopters via AP/NTB Scanpix
IRMAS HERJINGER: Orkanen Irma gjorde stor skade da den onsdag traff De britiske Jomfruøyene. Foto: Caribbean Buzz Helicopters via AP/NTB ScanpixVis mer

Orkanen Irma

- Over 100 fanger rømte da orkanen Irma ødela fengselet

Revet i stykker på De britiske Jomfuøyene i Det karibiske hav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Orkanen Irmas herjinger har ført til at mellom 100 og 120 fanger har rømt fra et fengsel på De britiske Jomfruøyene, melder Sky News på Twitter.

Ifølge The Sun skal de kraftige vindene ha ført til at et fengsel på øya Tortola ble blåst åpent.

Avisa har snakket med president Paul Exner i selskapet Modern Geographic Sailing som kan fortelle at fangene først ble holdt under kontroll av væpnede voktere, men at dette ikke ble opprettholdt særlig lenge.

Av de rundt 200 innsatte i fengselet i Road Town, skal i overkant av 100 ha rømt.

Uten strøm

Tortola, som er den største av Jomfruøyene, skal være fullstendig ødelagt av Irmas nådeløse herjinger onsdag denne uka.

Øya er uten elektrisitet.

Nick Cunha har søkt tilflukt i et kontorbygg i Road Town.

- Vi har en generator som gir begrenset med strøm til vann og telefoner. Det er mye drivstoff på øya, men det er i biler som er ødelagte eller umulig å komme til, sier han til The Sun.

Det er ventet at Irma vil treffe Florida i USA med stor kraft i morgentimene.

Evakuerer

Folk strømmer fra områder i Sør-Florida i fullpakkede biler og fly, noe som har skapt stillestående køer både langs veier, utenfor matbutikker og bensinstasjoner. Masseevakueringen kan bli en av de største i amerikansk historie.

Myndighetene i Florida oppfordret i dag ytterligere 700 000 mennesker i delstaten til å forlate sine hjem.

Det skjer etter at Irma har endret kurs i vestlig retning. Nå omfatter evakueringsordrene og oppfordringene totalt 6,3 millioner mennesker i delstaten, skriver NTB.

Alle Floridas over 20 millioner innbyggere er bedt om å forberede seg på å reise bort. Flere hundre tusen må også evakuere i Georgia.

For allerede søndag morgen er orkanen ventet å ramme øyene utenfor sørspissen av Florida, Florida Keys. Videre er den ventet å nå sørvestkysten i løpet av ettermiddagen.

Orkantrusselen virker å ha blitt tatt på alvor, for allerede i går meldte myndighetene i østkystbyen Miami om at flere bensinstasjoner har måttet stenge på grunn av drivstoffmangel, mens flere flyplasser holdes stengt og tusenvis av flyavganger til og fra Florida innstilles grunnet utfordrende værforhold.

- Denne orkanen vil drepe deg om du ikke kommer deg ut av veien for den, advarer Det nasjonale orkansenterets (NHC) talsmann Dennis Feltgen.

NÆRMER SEG: Dagbladets Øistein Norum Monsen rapporterer fra Hollywood Beach i Florida. Vis mer