I TRAUME:  Hvalstanden utenfor New Zealand er blitt så stor at det blir et problem for dyrene. Når de svømmer i store flokker i grunt vann, mister de retningssansen. Nå har over 100 grindhvaler dødd. Hjelpemannskap jobber på spreng for å redde hvalene som fremdeles er i live. Foto: Tim Cuff/Ap/Scanpix
I TRAUME: Hvalstanden utenfor New Zealand er blitt så stor at det blir et problem for dyrene. Når de svømmer i store flokker i grunt vann, mister de retningssansen. Nå har over 100 grindhvaler dødd. Hjelpemannskap jobber på spreng for å redde hvalene som fremdeles er i live. Foto: Tim Cuff/Ap/ScanpixVis mer

Over 100 hvaler på New Zealand er døde

200 grindhvaler svømte på land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av de nesten 200 grindhvalene som strandet på Farewell Spit på New Zealand i går, har over 100 dødd. Hvalene som er døde antas å ha fått store fysiske og følelsesmessige trauma, melder BBC.

Den lokale hjelpearbeideren Mike Ogle sier at det er mer enn 10-15 år siden forrige gang så mange hvaler svømte på land.

Mister retningssansen - Fordi det nå er så mange hvaler, er det et par steder hvor det blir farlig når de svømmer så mange sammen. Det er for farlig, sier han ifølge BBC.

Eksperter sier at grunt farvann forvirrer hvalene og hindrer dem i å klare og navigere i farvannet.

Selv om stranden ble siste hvilested for mange av hvalene, har myndighetene og frivillige sammen klart å få rundt 35 av de store sjøpattedyrene ut i vannet igjen, opplyser newzealandske myndigheter i dag.

Svømmer mot dypet - De holder seg sammen og er på vei sørover, noe som er veldig bra. De er på vei til dypere og dypere vann, sier Andrew Lamason, talsmann for de lokale miljømyndighetene.

Over 140 frivillige har siden hvalene strandet vært i sving sammen med myndighetenes redningsmannskaper for å få dyrene tilbake på sjøen. Mange grindhvaler har også tidligere endt sine dager på stranda Farewell Spit etter å ha strandet i flokk i det grunne tidevannet.

Totalt strander om lag 300 hvaler og delfiner på New Zealands strender hvert år.