Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 100 kvinner smuglet til Norge

16 menn er arrestert i Tsjekkia, mistenkt for å ha smuglet over 100 kvinner til prostitusjon i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Åtte av de arresterte er fremdeles i varetekt, melder den tsjekkiske nettstedet Ceske Noviny.

- Måtte tjene 3500 kroner

Hallikkene skal ha kjøpt unge jenter direkte fra enkelte familier. Disse skal helst ha kommet fra Moravia, som ligger øst i Tsjekkia, og i Slovakia. Etter at jentene hadde jobbet en periode i Tsjekkia, ble de sendt til Norge, skriver Ceske Noviny.

- Jentene hadde en bestemt sum penger som de måtte tjene på prostitusjon i Oslo daglig. Det var det samme som 12.000 tsjekkiske kroner (rundt 3500 norske kroner), sier en UOOZ-etterforsker til landets tv-kanal.

I tillegg skal etterforskeren ha tilføyd at kvinnene helt sikkert tjente mer en 10.000 tsjekkiske kroner (ca. 2900 norske kroner) hver dag.

Spanet lenge

Det er tsjekkisk politi som som iverksatte aksjonen etter å ha spanet på det de mener er en traffickingliga i en lengre periode. Ligaen skal ha operert over hele Tsjekkia, melder tsjekkisk tv i dag. Ligaen hadde forbindelser til Norge, og tjente et titalls av milloner tsjekkiske kroner på salget av unge tsjekkiske og slovakiske kvinner i utlandet, skriver Ceske Noviny.

- Vi har arrestert medlemmer av fire familier som har organisert prostitusjon over hele landet, sier UOOZ-talskvinnen Blanka Kosina ifølge landets tv.

TRAFFICKING-LIGA fra Tsjekkia skal ha sendt jenter til Norge, melder tsjekkiske medier i dag. Foto: SCANPIX
TRAFFICKING-LIGA fra Tsjekkia skal ha sendt jenter til Norge, melder tsjekkiske medier i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Minst 160 politimenn skal ha deltatt i aksjonen.

Norsk hjelp

Politioverbetjent Nils Skulstad ved Kripos i Oslo var i kveld ikke informert om arrestasjonene i Tsjekkia og linken til Norge.

- Jeg er ikke orientert så langt om det skal ha skjedd noe, og kan derfor ikke kommentere saken ytterligere, sier Skulstad til Dagbladet.no.

Tsjekkisk politi fikk bistand av Kripos i etterforskningen, bekrefter leder for orgkrim-avdelingen Atle Roll-Matthiessen overfor Aftenposten.no.

- Samarbeidet har foregått over en viss tid og dreier seg om kvinner som er blitt fraktet til Norge for å jobbe på gatenivå, sier Roll-Matthiessen til Aftenposten.no.

Ytterligere detaljer overlater han til tsjekkisk politi til å si noe om.


- Ikke 100

image: Over 100 kvinner smuglet til Norge

Prosenterets leder Liv Jessen sier til Dagbladet.no at det kom en kontigent tsjekkiske jenter til Norge i fjor.

- At det skal være snakk om så mange som 100 tviler jeg på. Vi var i kontakt med 22 tsjekkiske jenter i fjor. 19 av disse var nye, og de kom på samme tid. Derfor vet vi at det er organisert virksomhet som ligger bak, sier Jessen.

Hun mener at flere tsjekkiske jenter kan ha blitt sendt til andre vesteuropeiske land.

- Det viktigste er at skurkene blir tatt. Tsjekkisk politi synes å ha tatt denne ligaen. Det er fint at det internasjonale samarbeidet fungerer, sier Liv Jessen.

<B>FOR STORT TALL:</B> Prosenterets leder Liv Jessen bekrefter at det kom tsjekkiske jenter til Norge i fjor, men tviler på at det kan dreie seg om så mange som hundre.