Over 100 migranter stormet DFDS-ferja til England

Noen gjemte seg rundt skorsteinen.

RISIKABELT: Fra i morges. Spesialutstyrte brannmannskaper prøver å overtale migranter som har gjemt seg rundt skipets skorstein, til å komme ned. Foto: Bernard Barron / AFP / NTB Scanpix
RISIKABELT: Fra i morges. Spesialutstyrte brannmannskaper prøver å overtale migranter som har gjemt seg rundt skipets skorstein, til å komme ned. Foto: Bernard Barron / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fransk politi og redningsmannskaper fikk hendene fulle da over 100 migranter stormet ei DFDS-ferje som skulle kaste loss fra Calais med kurs for Dover i England i går kveld, melder Telegraph.

Lot seg ikke overtale

Omtrent halvparten klarte å komme seg om bord på MS «Calais Seaways», og gjemte seg på ulike steder på skipet, blant annet rundt skorsteinen, og brannvesenet ble satt inn for å få dem ned.

VELKJENT SYN: På avstand minner «Calais Seaways» til forveksling om danskebåtene som DFDS opererer mellom Oslo og København. Foto: Denis Chalet / AFP / NTB Scanpix
VELKJENT SYN: På avstand minner «Calais Seaways» til forveksling om danskebåtene som DFDS opererer mellom Oslo og København. Foto: Denis Chalet / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Brannmannskaper klarte å komme nær dem, men lyktes ikke med å overtale dem til å komme ned, så vi prøver enda en gang, sa Jean-Philippe Vennin til media seint i går kveld.

Ifølge Telegraphs opplysninger var 46 på det tidspunktet arrestert, men letingen fortsatte utover kvelden og natta, da politiet mente flere kunne ha gjemt seg om bord.

I dag morges hadde det ennå ikke lyktes brannmannskapene å få migrantene ned fra skorsteinen.

SPARKER OG SLÅR: Politiet i Frankrike stopper flere trailere med flyktninger på vei mot England og reagerer med å dra dem ut av bilene og kaste dem over autovernet. Frankrikes menneskerettighetsombud undersøker hendelsen. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Klatret inn

Migrantene, alle menn av ulike nasjonaliteter, brøt seg inn på det adgangsregulerte området i Calais havn i 21-tida, ifølge Sky News. Dette skjedde mens den danskeide ferja var i ferd med å ankomme fra Dover med 211 passasjerer og 75 i mannskapet.

Mennene brukte en vedlikeholdsleider til å komme seg om bord mens det var flo, opplyser Vennin.

- To falt i vannet og ble raskt reddet av våre mannskaper, sier han.

Politiet måtte få i land bilene og passasjerene fra England før de kunne gjennomsøke skipet, som ble flyttet i løpet av natta, for å unngå ytterligere forsinkelser.

Aksjonen førte likevel til at ferjetrafikken over Kanalen ble kraftig forsinket; minst to ferjer måtte vente utenfor kysten før de ble sluppet inn til Calais havn, og DFDS måtte kansellere 07.40-avgangen til Dover. Også 13.45-avgangen til Calais var ca. en halvtime forsinket.

Saken vekker oppsikt i Storbritannia. Tory-representant Charlie Elphicke skriver på Twitter.

- Tankene går til mannskapet, som må ha hatt en skremmende opplevelse. Det er viktig å bringe på det rene hvordan i all verden dette kunne skje.

1000 venter

Migranter fra Afrika, Midtøsten og Asia har i flere år samlet seg i Calais, der de venter på en mulighet til å ta seg over det 30 kilometer brede havstykket som skiller Frankrike og England.

Den beryktede migrantleiren «The Jungle» er nå revet. Likevel regner myndighetene med at rundt 1000 personer oppholder seg i Nord-Frankrike med målsetning om å krysse Kanalen.

SMÅBÅTER: Storbritannia ser på den økende tilstrømningen av innvandrere som prøver å krysse Den engelske kanal i småbåter som svært alvorlig. Video: AP, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Nå som brexit etter planen snart skal fullføres, frykter mange av dem at det blir enda vanskeligere å krysse Kanalen, og myndighetene tror derfor at desperate migranter tyr til mer drastiske metoder.

- Noe nytt

Den franske kystvakta avskjærer ofte småbåter med migranter, og politiet tar jevnlig folk som lurer seg med lastebiler, men en stor gruppe stormer ei ferje, er noe nytt.

- Dette var en samordnet aksjon, og da den startet, var det for få politifolk til å gripe inn, sier Gilles Debove, en representant for det franske politiets fagforening.

Debove forklarer at Calais vanligvis har en stor opprørspolitistyrke i beredskap, men at mesteparten i går var sendt bort for å hanskes med gul-vest-demonstrasjonene som foregår ulike steder i Frankrike.

Antallet migranter som prøver å krysse Kanalen i småbåter, har steget kraftig. I 2017 ble det registrert 13 personer som ble tatt i forsøket, mens i fjor var tallet hele 500, mesteparten i november og desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer