RISIKABELT: Fra i morges. Spesialutstyrte brannmannskaper prøver å overtale migranter som har gjemt seg rundt skipets skorstein, til å komme ned. Foto: Bernard Barron / AFP / NTB Scanpix
RISIKABELT: Fra i morges. Spesialutstyrte brannmannskaper prøver å overtale migranter som har gjemt seg rundt skipets skorstein, til å komme ned. Foto: Bernard Barron / AFP / NTB ScanpixVis mer

Over 100 migranter stormet DFDS-ferja til England

Noen gjemte seg rundt skorsteinen.

Fransk politi og redningsmannskaper fikk hendene fulle da over 100 migranter stormet ei DFDS-ferje som skulle kaste loss fra Calais med kurs for Dover i England i går kveld, melder Telegraph.

Lot seg ikke overtale

Omtrent halvparten klarte å komme seg om bord på MS «Calais Seaways», og gjemte seg på ulike steder på skipet, blant annet rundt skorsteinen, og brannvesenet ble satt inn for å få dem ned.

VELKJENT SYN: På avstand minner «Calais Seaways» til forveksling om danskebåtene som DFDS opererer mellom Oslo og København. Foto: Denis Chalet / AFP / NTB Scanpix
VELKJENT SYN: På avstand minner «Calais Seaways» til forveksling om danskebåtene som DFDS opererer mellom Oslo og København. Foto: Denis Chalet / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Brannmannskaper klarte å komme nær dem, men lyktes ikke med å overtale dem til å komme ned, så vi prøver enda en gang, sa Jean-Philippe Vennin til media seint i går kveld.

Ifølge Telegraphs opplysninger var 46 på det tidspunktet arrestert, men letingen fortsatte utover kvelden og natta, da politiet mente flere kunne ha gjemt seg om bord.

I dag morges hadde det ennå ikke lyktes brannmannskapene å få migrantene ned fra skorsteinen.

SPARKER OG SLÅR: Politiet i Frankrike stopper flere trailere med flyktninger på vei mot England og reagerer med å dra dem ut av bilene og kaste dem over autovernet. Frankrikes menneskerettighetsombud undersøker hendelsen. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Klatret inn

Migrantene, alle menn av ulike nasjonaliteter, brøt seg inn på det adgangsregulerte området i Calais havn i 21-tida, ifølge Sky News. Dette skjedde mens den danskeide ferja var i ferd med å ankomme fra Dover med 211 passasjerer og 75 i mannskapet.

Mennene brukte en vedlikeholdsleider til å komme seg om bord mens det var flo, opplyser Vennin.

- To falt i vannet og ble raskt reddet av våre mannskaper, sier han.

Politiet måtte få i land bilene og passasjerene fra England før de kunne gjennomsøke skipet, som ble flyttet i løpet av natta, for å unngå ytterligere forsinkelser.

Aksjonen førte likevel til at ferjetrafikken over Kanalen ble kraftig forsinket; minst to ferjer måtte vente utenfor kysten før de ble sluppet inn til Calais havn, og DFDS måtte kansellere 07.40-avgangen til Dover. Også 13.45-avgangen til Calais var ca. en halvtime forsinket.

Saken vekker oppsikt i Storbritannia. Tory-representant Charlie Elphicke skriver på Twitter.

- Tankene går til mannskapet, som må ha hatt en skremmende opplevelse. Det er viktig å bringe på det rene hvordan i all verden dette kunne skje.

1000 venter

Migranter fra Afrika, Midtøsten og Asia har i flere år samlet seg i Calais, der de venter på en mulighet til å ta seg over det 30 kilometer brede havstykket som skiller Frankrike og England.

Den beryktede migrantleiren «The Jungle» er nå revet. Likevel regner myndighetene med at rundt 1000 personer oppholder seg i Nord-Frankrike med målsetning om å krysse Kanalen.

SMÅBÅTER: Storbritannia ser på den økende tilstrømningen av innvandrere som prøver å krysse Den engelske kanal i småbåter som svært alvorlig. Video: AP, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Nå som brexit etter planen snart skal fullføres, frykter mange av dem at det blir enda vanskeligere å krysse Kanalen, og myndighetene tror derfor at desperate migranter tyr til mer drastiske metoder.

- Noe nytt

Den franske kystvakta avskjærer ofte småbåter med migranter, og politiet tar jevnlig folk som lurer seg med lastebiler, men en stor gruppe stormer ei ferje, er noe nytt.

- Dette var en samordnet aksjon, og da den startet, var det for få politifolk til å gripe inn, sier Gilles Debove, en representant for det franske politiets fagforening.

Debove forklarer at Calais vanligvis har en stor opprørspolitistyrke i beredskap, men at mesteparten i går var sendt bort for å hanskes med gul-vest-demonstrasjonene som foregår ulike steder i Frankrike.

Antallet migranter som prøver å krysse Kanalen i småbåter, har steget kraftig. I 2017 ble det registrert 13 personer som ble tatt i forsøket, mens i fjor var tallet hele 500, mesteparten i november og desember.