BLODIG: Antallet NATO-soldater som er drept i Afghanistan har aldri vært høyere. Over 100 soldater er drept i juni. Foto: Stephen Olsen / Forsvaret / Scanpix
BLODIG: Antallet NATO-soldater som er drept i Afghanistan har aldri vært høyere. Over 100 soldater er drept i juni. Foto: Stephen Olsen / Forsvaret / ScanpixVis mer

Over 100 NATO-soldater drept i Afghanistan i juni

Den blodigste måneden siden krigen startet for snart ni år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det er den uavhengige websiden icasualties.org som ifølge AFP har oppdatert antallet drepte utenlandske NATO-soldater i Afghanistan i juni til 101.

Dette gjør juni til den blodigste måneden siden starten på krigen for snart ni år siden. Blant de falne i juni var de fire norske soldatene som ble drept av en veibombe 27. juni.

Dødstallene for i år er dermed steget til 321, mot 157 i samme periode i fjor.

Ifølge NATO skyldes de uovertrufne dødstallene at alliansen de siste månedene har utvidet militæraktiviteten i områder hvor Taliban tidligere har regjert uten motstand.

Ifølge FN har også Taliban økt bruken av hjemmelagede bomber, såkalte improvised explosive devices (IED). Talibans bruk av slike bomber, som er både billige og lette å lage, har økt med 94 prosent i de første fire månedene i år, sammenlignet med 2009.

I tillegg til å ha noe av skylden for at antallet drepte soldater nå er høyere enn noensinne, står slike hjemmelagede bomber også bak et stort flertall av de sivile drepte i landet, ifølge FN.

(NTB)