Over 100 navn oppe i NOKAS-saken

NOKAS-etterforskerne hadde en liste på 100 navn de sjekket etter ranet 5. april 2004.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NOKAS-etterforskerne hadde en liste på 100 navn de sjekket etter ranet 5. april 2004.

- Vi hadde en alibiliste på cirka 100 navn som vi sjekket ut og inn av saken, opplyste politioverbetjent Jon Andre Nilsen i Kripos da han onsdag vitnet i ankesaken i Gulating lagmannsrett.

Nilsen har helt siden ranet skjedde vært med i etterforskningsledelsen som ble nedsatt etter ranet.
Henlagt
I retten onsdag dag fikk Nilsen blant annet flere spørsmål fra Marius Dietrichson, som forsvarer Metkel Betew, om to personer på denne listen. Navnene til de to personene har gått igjen flere ganger under rettssaken. De to har begge vært siktet og varetektsfengslet i NOKAS-saken, men for begge er sakene henlagt. Dietrichson ville vite om hva slags rolle de to hadde hatt, om politiet mener de kan være blant dem som trakk seg før ranet.

- De to er ikke tiltalt for ranet. Jeg tror ikke jeg vil si mer enn det, sa Nilsen.

Dietrichsons klient Metkel Betew har forklart i lagmannsretten at han var med i planleggingen, men at han trakk seg kort tid før ranet ble gjennomført.

- De to navngitte personene tilhører miljøet rundt Toska. De har vært i Stavanger, og var hos Toska kort tid før ranet. Siden jeg har en klient som har forklart at han trakk seg, er det interessant om politiet mener dette var tilfelle for de to jeg stilte spørsmål om i retten i dag, sier Dietrichson til NTB.


Forhåndskunnskap
Advokat Øystein Storrvik, som forsvarer David Toska, er opptatt av å få fram i hvor stor grad politiet hadde informasjon om hva som skulle skje før ranet. Han spurte blant annet om Kripos hadde utarbeidet risikoanalyser på forhånd. Dette kunne ikke Nilsen gi noe sikkert svar på.

- Det er mulig at det har skjedd, men jeg er ikke sikker, sa han.

Han sa at da han kom til Stavanger 5. april 2004 visste han ikke noe som helst annet enn at det hadde vært et ran.


Ikke treff
Nilsen svarte også på spørsmål knyttet til Ikmet Kodzadziku, som er blant de fire som nekter straffskyld. Kodzadziku har forklart at han var i Stavanger for å overlevere narkotika da ranet skjedde.

På spørsmål fra aktor Tor Christian Carlsen fortalte politioverbetjenten at en narkohund hadde gått gjennom leiebilen Kodzadziku brukte på turen til Stavanger, og at hunden ikke hadde gjort noen markering. Bilen ble også sjekket for våpen, og heller ikke her ble det gjort noen markering, opplyste Nilsen.

DØDSRANET: Fra befaringen i Stavanger i slutten av oktober. Arkivfoto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
DØDSRANET: Fra befaringen i Stavanger i slutten av oktober. Arkivfoto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Kodzadzikus samboer og en av hans bekjente vitnet også onsdag. Kameraten kjenner også Jusuf Hani som kjørte sammen med Kodzadziku til Stavanger. Hani er siktet i NOKAS-saken, men er på rømmen.

Carlsen stilte vitnet direkte spørsmål om han visste hvor Hani befinner seg, og fikk som ventet ikke noe annet svar enn «jeg vet ikke». (NTB)