Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

London

Over 100 pågrepet i London

Over 100 er pågrepet i London etter voldsom uro. Ytre-høyreaktivister samlet seg til demonstrasjon lørdag og havnet i flere sammenstøt med politiet.

YTRE HØYRE: Det ble flere sammenstøt mellom politiet og ytre-høyre aktivister i London lørdag. Video: Ap Vis mer

Metropolitan Police sier seint lørdag at flere tusen demonstranter samlet seg i den britiske hovedstaden til tross for sterke oppfordringer fra myndigheter og ordensmakt om å la være.

Det krevde i neste runde innrykk fra store politistyrker, som ifølge politiet påtraff «lommer av vold rettet direkte mot våre betjenter».

Flere forskjellige aktivistgrupper på høyresiden og fotballfans hadde reist til den britiske hovedstaden og sa de ville vokte historiske monumenter som den siste tiden har vært et mål for antirasistiske demonstranter.

Lørdag ettermiddag var mange av dem samlet på Parliament Square ved statuen av Winston Churchill og krigsminnesmerket Cenotaph, som begge er blitt sikret med plater for å hindre hærverk.

Noen kastet flasker og bokser på politiet, mens opprørspoliti til hest presset folkemengden bakover.

Uro

Demonstrantene sang nasjonalsangen og ropte «England», melder BBC. Noen klarte å bryte gjennom metallbarrikadene ved Cenotaph. Flaggstenger, et bluss og en trafikkjegle ble kastet mot politiet, som slo tilbake med batonger.

Grupper av ytre høyre-demonstranter flyttet seg deretter til Trafalgar Square, der det ble kastet fyrverkeri i menneskemengden.

Nå melder politiet i London at per klokka 21 lørdag kveld har over 100 personer blitt pågrepet under dagens demonstrasjoner. Dette som følge av ordensforstyrrelser, vold, angrep på politibetjenter, besittelse av våpen og narkotika.

Politiet opplyser til BBC at seks politifolk ble lettere skadd i sammenstøt.

Black lives matter-bevegelsens støttespillere demonstrerte også i London lørdag. Politiet i byen hadde imidlertid avsatt separate soner for de to gruppene og beordret stans i alle demonstrasjoner innen klokka 17 lokal tid. Mange ville imidlertid ikke rette seg etter pålegget.

BRÅK: Lørdag er det store demonstrasjoner flere steder i London. Statsminister Boris Johnson går hardt ut mot demonstrantene på begge sider. Video: Ap Vis mer

Reaksjoner

Bildene av at gjenstander ble kastet på politiet, fikk innenriksminister Priti Patel til å reagere. I en Twitter-melding kaller hun framferden «fullstendig uakseptabel».

- Alle som står bak vold eller vandalisme, må regne med å bli møtt med lovens fulle kraft. Vi vil ikke tolerere vold mot våre politifolk, skriver hun og føyer til at koronaviruset fortsatt er en trussel mot alle.

- Gå hjem for å stanse virusspredningen og redde liv, skriver Patel.

Statsminister Boris Johnson kommenterte også hendelsene.

- Rasistisk pøbeloppførsel har ingen plass i våre gater, skriver Johnson i en Twitter-melding.

- Disse marsjene og demonstrasjonene er blitt undergravet av vold og bryter med de nåværende retningslinjene. Rasisme hører ikke hjemme i Storbritannia, og vi må jobbe sammen for å få det til, fortsetter statsministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!