Trondheim:

Over 100 personer knyttes til 17. mai-utbrudd her

Trondheim opplevde en smitteeksplosjon etter feiring av nasjonaldagen. Flere ble smittet på utestedet Fire Fine, og smitten spredte seg videre som ild i tørt gress. Nå kan 107 tilfeller knyttes til utbruddet.

MANGE SMITTET: På utestedet Fire Fine i Trondheim ble mange smittet nasjonaldagen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MANGE SMITTET: På utestedet Fire Fine i Trondheim ble mange smittet nasjonaldagen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): - Sannsynligvis har det vært superspredere på Fire Fine. Det minner om det som skjedde på pubene i Østerrike, sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim kommune til Dagbladet.

Kommuneoverlegene har fått en forklaring på hva som sannsynligvis er årsaken til at så mange pådro seg smitte etter 17. mai-feiring ved utestedet, forteller Wolden.

- Det har nok vært litt synging av «Ja, vi elsker» og antakelig veldig mye virus i lufta, som gjør at mange over flere bordsettinger har blitt smitta.

Mingling og sang

Kommunikasjonssjef Harry Tiller i Trondheim kommune sier til Dagbladet at smittesporingsarbeidet har vist at ikke alle oppførte seg etter boka.

- Det viser seg at det var mye folk der, kø og mingling, og mange som ikke bruke munnbind da de beveget seg bort fra bordet. Det var også synging og alle sto og sang, forteller Tiller.

Bordsettingen varte også lenge. Fra 4,5 til 5 timer, sier han.

- Er man lenge i et rom, så øker jo sjansen for smitte.

Tiller mener imidlertid restauranten har fulgt råd og veiledning.

- Men det er oppførselen til gjestene som har ført til dette. Kommunen har nå hatt møte med restauranten, og mitt inntrykk er at de har fulgt det opp, sier han.

Fortsatt kommer det til stadighet inn smittetilfeller knyttet til dette «miljøet», sier han.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra daglig leder ved utestedet, men har foreløpig ikke fått svar.

- UHELDIG: - Vi har hatt flere utbrudd i bransjen, men man kan følge retningslinjene, og likevel være uheldig fordi noen bringer med seg smitten inn, sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- UHELDIG: - Vi har hatt flere utbrudd i bransjen, men man kan følge retningslinjene, og likevel være uheldig fordi noen bringer med seg smitten inn, sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ryddig og strengt

Kent Ferstad (32) var en av mange som besøkte utestedet på nasjonaldagen. Han var på Fire Fine mellom klokka 12 og 17.

- Jeg var der på dagtid, så jeg har ingen oversikt over hva som foregikk der på kvelden, men jeg jobber i restaurantbransjen selv og er veldig klar over hvilke regler som gjelder, og det var veldig ordna forhold på Fire Fine, forteller han til Dagbladet.

VAR DER: Kent Ferstad (32) var på Fire Fine 17. mai, og måtte i karantene i sju dager etter besøket, men ble ikke smittet. Foto: Privat
VAR DER: Kent Ferstad (32) var på Fire Fine 17. mai, og måtte i karantene i sju dager etter besøket, men ble ikke smittet. Foto: Privat Vis mer

Det var ingen mingling, og alle satt med avstand på tilviste plasser, ifølge Ferstad. Alle måtte også registrere at de hadde besøkt stedet.

Ferstad kan imidlertid bekrefte at det var allsang av nasjonalsangen.

- Ellers var det greie og ordna forhold. Jeg har ingenting å utsette på det, så hvorfor det har vært et sånt utbrudd er vanskelig å si. Men det var stappfullt overalt den dagen i Trondheim, sier han.

DRIT I: Mandag holdt Trondheim kommune pressekonferanse om nedstengningen av byen. Da ba leder for smittesporing, Eli-Anne Skaug, folk om å ikke bare «drite» i karantenen. VIDEO: NRK Vis mer

Tre dager etter 17. mai ble han oppringt av Fire Fine, forteller Ferstad.

- Daglig leder ringte direkte og informerte, fordi jeg hadde registrert meg. Seinere fikk jeg en sms fra kommunen. Vi måtte ta to tester og sitte sju dager i karantene.

Verken Ferstad eller følget var imidlertid smittet.

- Jeg er veldig glad for det. Jeg kan ikke redegjøre for hva som foregikk der på kvelden, men med tanke på hvor ryddig og strengt det var der på dagtid, så antar jeg at det har vedvart, sier han.

- STRENGT: Kay Ferstad opplevde smittevernet som strengt på Fire Fine 17. mai. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- STRENGT: Kay Ferstad opplevde smittevernet som strengt på Fire Fine 17. mai. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Baller på seg

Noen dager etter 17. mai begynte et stort antall smittetilfeller å tikke inn til smittesporerne i Trondheim kommune. Til Dagbladet har de fortalt om et omfattende sporingsarbeid, og personer med svært mange nærkontakter. En av de smittede hadde 78 nærkontakter på nasjonaldagen.

- Nå er vi i hvert fall på tredjeledd, hvis ikke fjerde, som er smittet og ikke har noe med det 17. mai-utbruddet å gjøre, men som har møtt noen som har møtt noen som har møtt noen, og da baller det på seg, fortalte Kay Skagseth (32), som jobber som smittesporer i kommunen, til Dagbladet tirsdag.

SVÆRT MANGE NÆRKONTAKTER: Smittesporer Kay Skagseth forteller at mange i Trondheim hadde svært mange nærkontakter på nasjonaldagen. Det har gjort sporingsarbeidet omfattende. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SVÆRT MANGE NÆRKONTAKTER: Smittesporer Kay Skagseth forteller at mange i Trondheim hadde svært mange nærkontakter på nasjonaldagen. Det har gjort sporingsarbeidet omfattende. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Noen av dem har flere nærkontakter enn jeg har venner tror jeg, og så kommer arbeidsplasser, restauranter og barer i tillegg, så da blir det en stor mengde arbeid.

- Uheldig

17. mai-utbruddet førte til at Trondheim kommune fra tirsdag innførte blant annet skjenkestopp og en begrensning til to besøkende i private hjem.

MÅTTE STENGE: Kommunedirektør Morten Wolden måtte tirsdag stenge ned mye av aktiviteten i Trondheim som følge av svært mange smittetilfeller den siste tida. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MÅTTE STENGE: Kommunedirektør Morten Wolden måtte tirsdag stenge ned mye av aktiviteten i Trondheim som følge av svært mange smittetilfeller den siste tida. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi har hatt flere utbrudd i bransjen, men man kan følge retningslinjene, og likevel være uheldig fordi noen bringer med seg smitten inn, sier kommunedirektør Wolden.

Etter en lang periode uten smittede, mener kommunedirektøren imidlertid at enkelte kan ha sluppet seg litt vel løs i tida før og på nasjonaldagen.

- Det er det samme som skjedde i jula. Folk begynte å tro at dette virus er ikke her lenger, så det er bare tull at vi ikke skal gå ut å feste og ha det gøy.

Han mener imidlertid at de aller fleste tenker smittevern, og at det nå bare er et fåtall i Trondheim som ikke tar situasjonen de står i alvorlig.

- Det er jo noen i aldersgruppen mellom 20 og 30 år som har lyst til å ut og feste. De blir jo vanligvis ikke veldig syke heller. Men jeg tror nok det som har skjedd nå har fått folk til å tenke seg om, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer