STORBRANN: Brannen som smått startet i California søndag kveld, utviklet seg eksplosivt i løpet av de neste timene. Nå er minst 10 personer bekreftet omkommet og mange har status som savnet. Foto: US-WILDFIRES-CALIFORNIA/Scanpix
STORBRANN: Brannen som smått startet i California søndag kveld, utviklet seg eksplosivt i løpet av de neste timene. Nå er minst 10 personer bekreftet omkommet og mange har status som savnet. Foto: US-WILDFIRES-CALIFORNIA/ScanpixVis mer

Over 100 savnet-meldinger etter storbrannen

Ti personer er bekreftet omkommet og over hundre er meldt savnet etter de voldsomme brannene i San Francisco.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det erklært unntakstilstand i fylkene Napa, Sonoma og Yuba i vindistriktet nord for San Francisco, da flere skogbranner truer med å sluke tusenvis av boliger.

Ti personer er bekreftet omkommet i brannene, ifølge Reuters.

I dag opplyser dessuten myndighetene i Sonoma at de så langt har mottatt over 100 meldinger om savnede personer etter brannene, skriver NBC News.

20 000 evakuert

Det presiseres at enkelte av meldingene kan gjelde de samme personene.

I fylket er flere skoler og to sykehus evakuert ifølge Reuters.

Add Comment

Totalt har rundt 20 000 personer blitt evakuert fra sine hjem siden søndag, og mer enn 100 personer har fått medisinsk behandling for ulike varianter av brann-/røykskader.

Også de materielle skadene er store:

Anslagsvis 1500 hus og offentlige bygninger er ødelagt, opplyser Californias øverste brannsjef Ken Pimlott overfor Reuters.

- Et inferno

STORE ØDELEGGELSER: Et område på rundt 2400 mål skal ha blitt rammet av flammehavet, melder LA Times. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
STORE ØDELEGGELSER: Et område på rundt 2400 mål skal ha blitt rammet av flammehavet, melder LA Times. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP Vis mer

Lokale medier meldte i går at hele kvartal i Santa Rosa er lagt øde, inkludert byens nye brannstasjon. Også byens turistattraksjon, den runde låven fra 1891, er blitt flammenes rov, i likhet med et hotell og et kjøpesenter.

- Det var et inferno ulikt alt annet jeg har sett. Trærne brant som om de var fakler, sier Sanoma-innbygger Marian Williams til LA Times.

- Folk kjører på rødt lys, kaos råder. Det er skremmende, det ser ut som dommedag, sa Ron Dodds fra byen Santa Rosa i Sonoma til TV-stasjonen KTVU i går.

LA Times skriver i dag at det et et område på 2400 mål som har brent.

Ifølge Weather.com startet brannen så smått søndag kveld, men vokste eksplosivt fram i løpet av gårsdagen.

Brannmenn har kjempet i hele natt med å få kontroll over flammene. Kraftig vind i området har gjort slukkingen vanskelig - og brannen uforutsigbar.

Røyk fra de kraftige brannene, som først og fremst har rammet de velkjente vindistriktene i Napa Valley og Sonoma-området, kunne tirsdag merkes helt ned til San Francisco, 100 kilometer lenger sør, ifølge NTB.

SLUKES AV FLAMMENE: Voldsomme skogbranner som truer med å sluke tusenvis av boliger i California. Californias guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i vindistriktet nord for San Francisco. Video: AP / CNN Vis mer