JORDSKJELV: Flere bygninger i Abira nær byen Chitose har tatt skade av jordskjelvene. Foto: Masanori Takei / Kyodo News via AP / NTB scanpix
JORDSKJELV: Flere bygninger i Abira nær byen Chitose har tatt skade av jordskjelvene. Foto: Masanori Takei / Kyodo News via AP / NTB scanpixVis mer

Over 100 skadd etter jordskjelv i Japan

Et jordskjelv med styrke 6,6 har rystet nordlige deler av Japan torsdag morgen. Minst 32 personer er savnet over mer enn 100 skadd.

På øya Hokkaido har flere hus kollapset, og nesten alle de 3 millioner innbyggerne på Hokkaido er uten strøm. Samtidig er den internasjonale flyplassen i Chitose stengt og mer enn 200 flyginger er kansellert, ifølge nyhetsbyrået Kyodo. Alle togavganger på øya er dessuten innstilt.

Det meldes om flere branner og større jordskred som følge av jordskjelvet og de påfølgende etterskjelvene, men det er ikke utstedt tsunamivarsel.

Japanske medier opererer med ulikt antall skadde, men bare i øyas hovedstad Sapporo er minst 87 personer skadd, ifølge Kyodo. Til sammen er det snakk om minst 100 skadde, mens 32 personer er meldt savnet.

Enkelte medier meldte tidligere at en 82 år gammel mann var antatt død, men mannen er bekreftet utenfor livsfare.

Japans statsminister Shinzo Abe har forsikret at opptil 25.000 soldater er i ferd med å bli satt inn i redningsaksjonen og hjelpearbeidet. Da lokale myndigheter ba om nasjonal hjelp torsdag morgen, var 4.000 soldater allerede i gang med søk etter savnede.

- Regjeringen vil jobbe samlet for en rask gjenoppbygning, mens den høyeste prioritet vies innsatsen for å redde menneskeliv, sa Abe på en pressekonferanse.

Skjelvet ble målt på 62 kilometers dybde sørøst for regionshovedstaden Sapporo. Ifølge japanske myndigheter hadde skjelvet en styrke på 6,7, mens det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt det til 6,6.

(NTB)