Branner nord for polarsirkelen:

Over 100 skogbranner herjer i polarområdene

Over 100 skogbranner er registrert - og flere av dem er så store at de er synlige fra verdensrommet.

FRA VERDENSROMMET: Bildet av brannen over Grønland, tatt den 14. juli i år, er synlig fra verdensrommet. Foto: Pierre Markuse / Flickr
FRA VERDENSROMMET: Bildet av brannen over Grønland, tatt den 14. juli i år, er synlig fra verdensrommet. Foto: Pierre Markuse / FlickrVis mer

Siden juni har områdene rundt den nordlige polarsirkelen blitt rammet av minst 100 intense og langvarige skogbranner, skriver The Times.

Flere av brannene er så store at de er synlige fra verdensrommet.

Nasa har publisert flere bilder av dem, og satellittbildene viser at brannene herjer både på Grønland, i Alaska og Sibir.

Pierre Markuse er en av dem som dokumenterer katastrofen. Han har blant annet publisert satellittbilder som viser store røykskyer over Alaska og Grønland.

- Det er en nær kontinuerlig strøm av røyk over Alaska og Canada - og videre til Hudson Bay og Lake Superior i USA, er hans kommentar til ett av bildene.

Varmere klima

Flere eksperter mener at brannene er er resultat av at det blir varmere på hele kloden. I juni og juli ble målt de høyeste temperaturene på verdnesbasis siden målingene startet på 1880-tallet, ifølge verdens meteorologiske organisasjon.

- Temperaturene i Arktis har økt mye raskere enn det globale gjennomsnittet, og varmen gjør at flammene vokser seg store, og vedvarer når de først har blitt antent, sier sjefsforsker Mark Partington fra Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) atmosfæriske senter i en pressemelding.

Han legger til at det svært uvanlig å se branner i denne skalaen og på så høye breddegrader i juli.

HERJER: I Russland har 11 av 49 regioner blitt rammet av skogbranner. Foto: Joshua Stevens / Nasa Earth Observatory
HERJER: I Russland har 11 av 49 regioner blitt rammet av skogbranner. Foto: Joshua Stevens / Nasa Earth Observatory Vis mer

- Verdens største branner

De polare brannene har ifølge CAMS vært mest alvorlige i Alaska og Sibir, der noen har vært store nok til å dekke nesten 100 000 fotballbaner, eller hele Lanzarote.

I Alberta, Canada, anslås en brann å ha vært større enn 300 000 fotballbaner.

Bare i Alaska alene har CAMS registrert nesten 400 branner i år, der nye antennes hver dag.

På Grønland har en skogbrann dekket et over 3 kilometer langt område. I Russland har 11 av 49 regioner blitt rammet av skogbranner.

- Dette er noen av de største brannene på hele kloden, sier forsker Thomas Smith ved London School of Economics til USA Today.

Brannene fører til voldsomme utslipp av karbondioksid. Bare i juni i år førte brannene til utslipp av 50 millioner tonn CO₂ til atmosfæren, ifølge CAMS.

EN NY HETEBØLGE OVER EUROPA: Varmerekordene står for fall flere steder i Europa. Video: NTB Scanpix/ Google Earth/ Newsflare Vis mer

Varmerekorder

I sommer har temperaturrekorder blitt knust flere steder i Europa - også i Norge.

I juni målte Frankrike sin varmeste måned gjennom tidene, noe som er uvanlig ettersom juli vanligvis er varmere enn juni.

I tillegg ble det satt varmerekorder i Afrika, Asia, Sør-Amerika og i Russland.

- Jordkloden er feberhet, og det kommer ikke til å gå over, takket være klimaendringene, sier sjefen for North Carolinas klimadirektorat, klimaforsker Kathie Dello.