Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 100 vil feire jul hos Mona

Stadig flere nordmenn åpner dørene i jula, opplyser Finn.no. Her er rådene til deg som vurderer å gjøre det samme.

VELKOMST: «Der det er hjerterom, er det husrom» står det i Finn-annonsen Mona Raaen har lagt ut. Hun ønsker fremmede velkommen hjem til gården sin for å feire jul. Video: Privat/Delebekk Vis mer

- Jeg tror det er fremmed og nytt for mange, at folk åpner opp heimen sin. I hvert fall her i Trøndelag.

Det sier Mona Raaen (39) til Dagbladet.

For andre år på rad skal melkebonden fra Hegra i Stjørdal feire jul med mennesker hun deler verken blods- eller vennskapsbånd med.

Etter at hun la ut Finn-annonsen «Noen som ønsker å feire jul med oss?» er det over 100 personer som har tatt kontakt, forteller hun.

I annonsen skriver Raaen at hun «ønsker å invitere noen som trenger noe annet å se fram mot i jula», og kan friste med både koseglade kalver, nissegrøt på låven og ribbe til middag.

- Bare kom, jeg har plass

Ideen om å åpne dørene på julaften kom i fjor, da Raaens to barn skulle feire jul hos pappaen sin i Fredrikstad.

For å «fylle opp litt tomrom» og å gi noen andre en fin opplevelse, la Raaen ut annonse på Finn der hun inviterte til julefeiring på gården sammen med henne, faren og lillebroren.

Responsen var, etter 39-åringens eget utsagn, laber.

Men rundt 20. desember løsnet det. En familie på fire meldte sin interesse. På selve julaften tok en enslig person kontakt.

- Da sa jeg: bare kom, jeg har plass. Maten hadde jeg jo «læll». Og jeg hadde god plass rundt bordet.

ÅPNER DØRENE: Melkebonde Mona Raaen forteller at ensomhet og økonomi er grunner til at folk ønsker å feire jul hos henne. - Man føler man har gjort noe godt for noen, og sitter igjen med mye gode minner, sier hun om egen motivasjon. Foto: Privat
ÅPNER DØRENE: Melkebonde Mona Raaen forteller at ensomhet og økonomi er grunner til at folk ønsker å feire jul hos henne. - Man føler man har gjort noe godt for noen, og sitter igjen med mye gode minner, sier hun om egen motivasjon. Foto: Privat Vis mer

Blir kontaktet fra utlandet

Når Raaen åpner dørene i år igjen, er det med ungene som pådrivere. Jon-Ole (15) og Anne-Sofie (8) vil også ha en opplevelse som den mora fikk i fjor.

Og helst med en annen barnefamilie på besøk.

- Jeg har fått masse, masse henvendelser fra hele landet, både nord og sør. Jeg har fått meldinger fra Tyskland og Nederland, og spesielt mange henvendelser fra Oslo-, Stavanger- og Bergen-området. Fra både tidligere narkomane og fattige, forteller melkebonden.

- Det er helt annerledes enn i fjor. Meldingene har stormet inn.

JULEKALENDER: I lokalavisa Folkebladets julekalender «Tre nøtter til bestemor», skal barnebarn Sindre Olav Fredriksen forberede bestemora til hennes første date siden ektemannen døde for 24 år siden. Du kan se hele serien her: https://www.folkebladet.no/tema/Julekalender2019/ Vis mer

Noe for enhver

Mona Raaen er ikke alene om å åpne dørene på julaften. Et kjapt søk på Finn viser at en rekke nordmenn fra hele landet inviterer til feiring.

Flere av annonsene er øremerket barnefamilier. Andre vil ganske enkelt «dele julekvelden med noen som trenger noen å feire jula med».

Raaen har selv fulgt med på Finn, og opplever at det er flere i år enn i fjor som gjør som henne.

Ifølge Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig i Finn.no, kan trønderen ha rett i det.

Nysatsing

Siden 2016 har Finn åpnet for å be om og tilby hjelp til jul.

I år lanserte de for første gang disse som to ulike kategorier på Torget.

- Jeg tror vi har fått inn over 400 annonser fra folk som ber om hjelp, og rundt 100 annonser fra folk som vil hjelpe, sier Kirkholm til Dagbladet.

- Vi har ikke eksakte tall fra tidligere år, men tror vi har fått inn over 600 annonser de siste to åra fordelt på begge kategorier, så det later til å ha vært en økning i år. Kanskje fordi vi har gjort det litt enklere å både sette inn annonse og legge den rett sted.

- Har dere noen måte å verifisere at invitasjonene er reelle, og at avsender holder det de lover?

- For å legge ut en annonse må man være bank ID-verifisert. Det betyr at Finn kjenner identiteten til de som legger ut annonse.

ENSOMHET: Sandra Lyng har selv opplevd å føle seg ensom i jula. Derfor har hun laget en tradisjon for å hjelpe andre som føler det på samme måte. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Lyspunkt i mørketida

Kristin Oudmayer er fungerende direktør for barns rettigheter og bærekraft i Unicef Norge, og har tatt til orde for å se og inkludere sårbare barn - spesielt i juletida.

- Hva kan det å få julefeiring i gave bety for menneskene og spesielt barna som får komme på besøk?

- For dem som får denne muligheten, blir en slik opplevelse et kjærkomment friminutt fra hverdagens bekymringer og savn, og et lyspunkt i mørketida, sier Oudmayer til Dagbladet.

- Opplever du at dette er et nytt fenomen?

- Helt nytt er det ikke, da vi har sett tendensen på vår egen feriesentralen.no de siste fire-fem åra. Men heldigvis ser det ut til å øke i omfang fra år til år.

DELER RÅD: Kristin Oudmayer i Unicef sier det er viktig at gjestene ikke føler at de må utlevere privatlivet sitt for å få komme på julefeiring. Men mange velger nok gjerne å fortelle uansett, tror hun. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DELER RÅD: Kristin Oudmayer i Unicef sier det er viktig at gjestene ikke føler at de må utlevere privatlivet sitt for å få komme på julefeiring. Men mange velger nok gjerne å fortelle uansett, tror hun. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Gjensidig tillit

Oudmayer har flere råd til nordmenn som åpner hjemmet i jula:

- Det å invitere noen hjem på feiring eller i andre ferier, fordrer en høy grad av gjensidig tillit som begge parter er ansvarlig for å forvalte på en klok måte. Det er viktig å være tydelig på rammene som gjelder, slik at forventningene kan justeres på realistisk nivå, sier Unicef-direktøren.

- I tillegg, og dette er kanskje det viktigste: Folk bør slippe å stå med lua i hånda og føle at de må utlevere privatlivet sitt for å fortjene en slik opplevelse.

Oudmayer påpeker at terskelen for å ta imot og be om hjelp for de aller fleste er høy. Mange føler seg i utgangspunktet sårbare.

- Den som åpner hjemmet sitt bør investere litt tid i å bli kjent, men samtidig ta utgangspunkt i at de som tar kontakt, de trenger det - så slipper de den ekstra ydmykelsen det kan være å måtte fortelle detaljert.

Firebarnsfamilie

Med over 100 henvendelser i innboksen har melkebonde Mona Raaen måttet velge mange fra.

Foreløpig har hun invitert én av gjestene fra fjoråret, samt et ungt, spansk-svensk par som meldte sin interesse via Finn. Og i går ble hun kontaktet av en familie med fire barn, bosatt i Trondheim, som ønsker seg gårdsjul.

- De har ikke vært inne i et norsk hjem ennå, og har bodd i Norge i seks år.

Raaen påpeker at man ikke trenger å legge ut Finn-annonse for å glede andre til jul.

- Hvis du ser at naboen din er alene helg etter helg, jul etter jul, kan du spørre om de vil feire jul hos deg, sier melkebonden.

- Vi er veldig opptatte av å se ned i en skjerm på mobilen; å se vårt eget stress og jag. Vi må heller begynne å se andres behov.

39-åringen har forståelse for at det ikke passer for alle å åpne dørene i jula.

- Har du en stor familie, er det begrenset hvor mange man kan ha under tak. Men liker man å inkludere og bli kjent med nye folk, synes jeg man skal benytte muligheten.