Frankrike rystet av nyttårsvold:

Over 1000 biler påtent og kvinnelig politibetjent fikk juling. Nå lover presidenten straff

Rystende videobilder av en kvinnelig politibetjent som blir overfalt på nyttårsaften har blitt møtt med raseri i Frankrike. Nå lover president Emmanuel Macron at han skal rydde opp.

OVERFALT: To politibetjenter ble overfalt av en folkemengder under opptøyer i Paris på nyttårsaften. Den franske presidenten Emmanuel Macro lover nå at de skyldige vil bli funnet og straffet. Video: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i forbindelse med nyttårsfeiringen i Frankrike at det oppsto voldsomme opptøyer i Paris-forstaden Champigny-sur-Marne.

To politifolk som rykket ut for å stoppe rasende unge mennesker som ikke hadde sluppet inn på fest, ble omringet av opp mot 300 personer og overfalt av et stort antall bråkmakere, skriver den konservative franske avisa Le Figaro.

En politimann pådro seg et brudd i nesa i forbindelse med bråket, men det er rystende videobilder av en kvinnelig politibetjent som blir angrepet som virkelig har ført til temperatur i debatten.

På videoen, som ble filmet av en tilstedeværende og delt på Snapchat, kan man se kvinnen ligge nede på bakken, mens flere personer slår og sparker mens politikvinnen roper om hjelp.

Utrolig nok slapp hun fra hendelsen med en hjernerystelse og mindre skader, skriver Le Figaro.

- Jeg klarer ikke å forstå hvordan de kunne bli sendt alene til en så ekstrem situasjon. Det er ren galskap, sier Patrice Ribeiro, leder av den lokale politiforeningen, til avisa.

Samtidig skal bare to av de antatte angriperne ha blitt pågrepet i forbindelse med hendelsen.

- Må stoppes

Reaksjonene på overfallet har fått Frankrikes president Emmanuel Macron til å gå ut og love at bråkmakerne vil bli møtt med kraftige reaksjoner.

I en uttalelse på sin Twitter-konto fordømmer presidenten «den feige og kriminelle lynsjingen av politifolk som gjør sin plikt». Han sier gjerningsmennene kommer til å bli «funnet og pågrepet».

Tidligere statsminister Manuel Valls fordømmer den «utålelige volden mot våre politistyrker», mens landets innenriksminister, Gérard Collomb, beklager hendelsen:

- Jeg beklager at hendelser som gårsdagens kan inntreffe, men stort sett kunne folk feire det nye året på fredelig vis, sa han mandag.

I dag gikk han et steg lenger i sin kritikk:

- Et slikt voldelig samfunn kan ikke få ha livets rett i de kommende åra, det må stoppes, sa han tirsdag morgen ifølge Le Figaro.

- Over tusen biler ramponert

De siste åra har nyttårsopptøyer flere steder i Frankrike blitt en del av en sørgelig ny tradisjon for innbyggere i fattige bydeler.

Ifølge landets innenriksdepartement ble 1031 biler påtent, 510 personer pågrepet og altså minst to politifolk banket opp under det som skulle være en nyttårsfest.

STØTTEAKSJON: Medlemmer av fagforeningen Alliance Police Nationale møtte tirsdag opp utenfor politistasjonen i Champigny-sur-Marne for å vise sin støtte til de to kollegene som ble skadd i nyttårsopptøyene. Foto: Thomas Samson / AFP
STØTTEAKSJON: Medlemmer av fagforeningen Alliance Police Nationale møtte tirsdag opp utenfor politistasjonen i Champigny-sur-Marne for å vise sin støtte til de to kollegene som ble skadd i nyttårsopptøyene. Foto: Thomas Samson / AFP Vis mer

Til sammenlikning ble 935 biler påtent i forbindelse med nyttårsfeiringen året før, mens antallet pågripelser var 456 den 31. desember 2016, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tirsdag har et hundretalls politifolk møtt opp til protestaksjoner i flere franske byer.

- Folk må få vite at hver eneste dag så blir rundt 15 politiansatte skadd på jobb. Fem blir skadet hver dag som følge av overfall, men det er nesten ingen som snakker om det. Det er virkeligheten våre politikolleger i forstedene møter hver dag, sier Frederic Lagache, nestleder i fagforeningen Alliance Police Nationale, til nyhetsbyrået AFP.