Politiet rammet hardt av coronaviruset

Over 1000 i politiet i karantene

Frykter svekket beredskap når tallet på politifolk i karantene øker hver dag. Politidirektoratet ønsker at politiet skal testes.

MIDLERTIDIGE STILLINGER: Da justisminister Monica Mæland holdt pressekonferanse fra karantenen hun sitter i, fortalte hun om behovet for en opprustning av politibemanningen. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 800 +262
mutantsmittet1 120
døde 622
påvist smittet 114 000 000+369.1K
døde 2 530 000 +8.0K
Se mer

- Over 1000 ansatte i politietaten er i coronakarantene, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til Dagbladet.

Tallet teller også sivilt ansatte i politiet.

I Oslo politidistrikt har tjenestepersoner vært involvert i flere episoder der det skal ha vært kontakt med smittede personer. Dette har medført at en rekke politifolk nå sitter i karantene uten å vite om de har pådratt seg smitte eller ikke. Etaten får ikke tilgang til tester.

- Kritisk beredskapsressurs

Ifølge Bjørnland skal situasjonen på det nåværende tidspunkt ikke gå ut over politiets beredskap.

- Nå ser det ut til at vi kan få lempe på karantenebestemmelsene i all den tid politifolkene er en kritisk beredskapsressurs, sier Bjørnland.

Hun påpeker at det skal gjøres etter individuelle vurderinger.

- Forhåpentligvis blir det iverksatt fra i morgen, sier Bjørnland.

- Dersom vi pågriper noen som er smittet, vil nødvendige forholdsregler tas for å minimere smittefare. Tilfeller der politiansatte i forbindelse med jobb har vært i nær kontakt med en bekreftet smittet må registreres og følges opp i henhold til de retningslinjer som gjelder, skriver Tone Vangen i en e-post til Dagbladet. Vangen er beredskapsdirektør i politidirektoratet.

Krevende

På mandag fikk Dagbladet informasjon om at politiet i Oslo har tilgang på noe smittevernsutstyr, men at det jobbes med å skaffe mer.

Ifølge Vangen er smittevernsutstyr tilgjengelig for politistyrkene.

- Politiet er vant til å håndtere situasjoner hvor smittevern er sentralt i oppgaveløsningen, og har tilgang til smittevernutstyr, skriver Tone Vangen.

- Vi gjør så godt vi kan. Det er krevende for oss når tjenestemenn og kvinner blir sittende lenge i karantene, sier Stein Olav Bredli, som leder enhet vest i Oslo politidistrikt.

Han mener det er krevende at etaten ikke får testa mannskapet som opererer i førstelinje i møte med mulige smittede personer.

- Utfordringa er at vi tvinges til å sette folk i unødvendig karantene fordi vi ikke får testa personellet vårt. Da er vi avhengig at personen som politiet har vært i kontakt med blir testa eller så må vi opprettholde karantenen, sier Bredli.

Karantene

Den siste episoden hans mannskap var involvert i, endte med at flere ble tatt midlertidig ut av tjeneste.

- Vi mistenkte at siktede var smittet og da måtte vi sette våre personer karantene. Vi ønsket å få testet de så fort som mulig, men var avhengig av å vite testresultatet til den siktede. Det fikk vi vite i løpet av et par dager. Det viste seg å være negativt og vi kunne få folka tilbake i tjeneste, sier Bredli.

Han presiserer at det så langt ikke har utfordret beredskapen.

- Vi er opptatt av at vi får testordninger på plass, sier Bredli.

HOLDT AVSTAND: Politi som rykket ut på en hendelse på Tøyen søndag kveld, passet på å holde god avstand til vitner og personene som var involvert. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
HOLDT AVSTAND: Politi som rykket ut på en hendelse på Tøyen søndag kveld, passet på å holde god avstand til vitner og personene som var involvert. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Ønsker ikke skremme

Sigve Bolstad, som leder Politiets Fellesforbund, opplyser til Dagbladet at han får de samme signalene fra sine medlemmer rundt omkring i Norge.

- Nå begynner det å sitte mange politi i karantene. Vi har stor forståelse for prioriteringene som gjøres, men politiet må få tilgang til testmetoder hvis kan man risikere et massive antall tjenestefolk i karantene, sier Bolstad

Han beskriver situasjonen som å forsøke å fylle opp en sil.

- Det renner bare ut igjen. Vi må få på plass en ordning som sikrer at dette ikke skjer, sier Bolstad.

Han ønsker ikke å skremme noen, men understreker at dette må prioritet.

Vil ha test

- Politiet er en kritisk samfunnsinstitusjon som nå svekkes stor grad. Det er et stort behov for å få på plass en ordning som sikrer rask sjekk av ansatte i politi- og lensmannsetaten, sier Bolstad.

Bolstad ønsker også å trekke fram den gode jobben som gjøres av alle nødetatene i felt.

- Jeg er i bunnløs beundring over innsatsen som legges ned for at beredskapen skal holdes på topp og er glad for at justisministeren nå styrker politiet med 300-400 nyansettelser, sier Bolstad.

Beredskapsdirektør i politidirektoratet, Tone Vangen, ønsker at alle politifolk i felt kan testes jevnlig.

- Vi har tatt opp problemstillingen med Justisdepartementet, men må forholde oss til de beslutninger som helsevesenet tar knyttet til prioritering på testing, sier Tone Vangen.

Kilder i Justisdepartementet forteller Dagbladet at man fortløpende vurderer situasjonen. Dersom departementet mener beredskapen svekkes som følge av antallet politifolk i karantene, vil man vurdere enda flere ansettelser, blir Dagbladet fortalt. Noen slik vurdering er foreløpig ikke tatt.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra justisminister Monica Mæland (H).

Justisminister Mæland har varslet en pressekonferanse klokka 16 i dag.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer