Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn i feriemareritt på Rhodos kan komme hjem i natt

Over 1000 nordmenn strandet på Rhodos: Sendes hjem i natt

- Det blir nok heller Florida neste gang.

VENTER: Norske flypassasjerer måtte vente på Rhodos. Her venter Marian Østby med sønnen Matheo (4) på fanget. Foto/video: Marian Østby. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 19 mandag, omtrent et døgn etter at over 1000 nordmenn egentlig skulle ha vært på flyet hjem, tikket en gledelig melding inn til Dagbladet fra Rhodos-turisten Mariann Østby:

«Ny info oslo flyet går kl. 0245 i natt så da kommer vi oss hjem»

Dermed går feriemarerittet mot slutten, for Østby og de 1182 nordmennene som ifølge Vings opplysninger har vært strandet på Rhodos på grunn av innsjekkingstrøbbel på flyplassen.

- Alle hjem i natt

Vings informasjonssjef Siri Røhr-Staff bekrefter Østbys opplysninger.

- Målet vårt er å få hjem alle i natt, sier Røhr-Staff til Dagbladet.

I mellomtida har frustrasjonen til tider vært stor.

- Vi får ingen informasjon, ingen bagasje, ingen mat, ingenting. Dette kommer til å ta lang tid å rydde opp i, sier Østby til Dagbladet om situasjonen etter at de ankom til Ving-hotellet.

Nå gleder Østby seg til å dra hjem til Norge. Hun utelukker ikke at det også i framtida kan bli turer til Rhodos.

- Men det blir nok heller Florida neste gang, sier hun.

SOV PÅ SOLSENGER: Sarah Bolstad og Polina Andreevna Nuyanzina. Foto: Privat
SOV PÅ SOLSENGER: Sarah Bolstad og Polina Andreevna Nuyanzina. Foto: Privat Vis mer

Siri Røhr-Staff sier at Ving ikke er skyld i kaoset på flyplassen, men svarer slik på kritikken for dårlig informasjon:

- Det forstår vi godt. Problemet er at vi heller ikke har hatt informasjon.

Tirsdag morgen opplyser Røhr-Staff til NTB at til sammen 608 reisende på vei til Bergen og Stavanger fikk plasser i et fly som tok dem til Stockholm. De reisende ble herfra sendt videre til sine endeflyplasser.

- Vi har også tatt fly fra andre steder i systemet for å spre belastningen litt, blant annet er en maskin som skulle gått fra Bulgaria blitt omdirigert til Rhodos, sier Røhr-Staff.

- Folk overalt

Mariann Østby og familien er langt fra de eneste som måtte overnatte utendørs på solsenger under provisoriske forhold på et overfylt hotell.

- Det er folk overalt og dårlig luft, sa Polina Andreevna Nuyanzina (19) da Dagbladet snakket med henne mandag.

Sammen med venninna Sarah Bolstad (19) er hun blant Ving- passasjerene som skulle ha flydd hjem til Norge natt til mandag.

Nå oppholder de seg på et av Vings hoteller på Rhodos.

- Vi sitter ute på plenen. Vi måtte sove på solsenger i natt uten dyner. Det er altfor kaldt. Man må bruke et håndkle eller hettegenser om man har det. Reiselederne fra Ving har vi ikke sett på en stund, forteller hun.

Ifølge Polina kommer det ingen informasjon.

UTÅLMODIG: Slik så det ut på Rhodos Sunwing Resort i ettermiddag. Nordmennene på bildet venter utålmodig på å komme seg på flyet hjem. Foto: Privat
UTÅLMODIG: Slik så det ut på Rhodos Sunwing Resort i ettermiddag. Nordmennene på bildet venter utålmodig på å komme seg på flyet hjem. Foto: Privat Vis mer

- Vi får meldinger hele tida om at det kommer informasjon, men det kommer ikke noe, sier hun.

Hun forteller at folk har begynt å sjekke inn på andre hoteller på egen hånd.

- Jeg tør ikke gjøre noe før jeg får beskjed. Jeg er student og tar ikke sjansen på å leie inn på hotell. Man ser at folk er slitne. Vi håper det ikke blir så lenge til vi får dra, men det ser ikke ut til at det skjer noe, sier hun.

400 Apollo-kunder rammet

Også kunder hos reiseoperatøren Apollo har blitt rammet av flyplasstrøbbelet.

- Vi måtte sitte i flere timer på en plattform før det kom en buss som kunne frakte oss til et hotell. Da var klokka 6. på morgenen, sier Tomas Løver på telefon fra Kreta.

Løver og kjæresten Viktoria Garaas reiste i går med Apollo på vei til Rhodos for ei ukes ferie da flyet måtte bli omdirigert i lufta.

Også 400 av Apollos kunder er blitt rammet av problemene. 212 av passasjerene som var på vei til Rhodos ble sendt til Kreta.

Flyet til Løver og Garaas sirklet rundt en times tid før det endelig landet på Kreta. Her ble de sittende to timer inne på flyet. Passasjerene kom seg ikke ut før rundt midnatt. Løver og kjæresten ble deretter sittende med rundt 200 andre på asfalten utenfor flyplassen til klokka 06.00 på morgenen.

Nesten ikke søvn

- Da kom det en buss som fraktes oss til et hotell. Her fikk vi sove litt før vi ble kastet ut av hotellrommet klokka 12. Det er mye surr og tull. Vi får flere meldinger som de anser som oppdateringer, men det ender bare opp med at vi må vente, sier Løver.

Paret har nå fått ett nytt rom og all inklusive-pass. Ifølge Løver er beskjeden at det kan hende de må bli på hotellet noen dager.

- Nå sitter vi i lobbyen og venter. Ettersom frokosten ble servert klokka 7. var det bare jeg og Victoria, i tillegg til noen flere, som fikk spist. Andre sov, forteller han.

- Når vi spør om vi i det hele tatt skal komme oss til feriedestinasjonen vår er svaret at de er usikre. Flere har ikke spist siden i går kveld. Vi sitter og venter på at lunsj-salen skal åpne klokka 15. Det er litt irritert og spent stemning, sier Løver.

Løver anslår at det er rundt 200 passasjerer som er blitt spredt rundt på fire hoteller på Kreta. Han forteller at det er vanskelig å slappe av og beskriver situasjonen som kaotisk.

- Vi er på hugget for å få mer info om hva som skjer. Planen var å være på Rhodos ei uke så det var ikke så veldig lang tid. Det er litt kjedelig, sier han.

Vanskelig å finne rom

- Dette er helt riktig. Det var ingen fly som kunne lande eller ta av på Rhodos på grunn av tekniske problemer med bagasjesystemet. Det ble ekstremt lange køer og nye fly kunne ikke lande der, sier Tonje Løkaas Fossum, kommunikasjonsansvarlig i Apollo til Dagbladet.

- Flysikkerhet er viktig både for oss og gjestene våre. Alternativet var derfor å lande på Kreta. Der ble de møtt av våre guider og tatt med til fem hoteller. Nå er det høysesong og vanskelig å finne rom til 212 mennesker raskt, så det tok litt tid før alle var på plass. Vi prioriterte reisende med barn. De fleste har fått beholde de rommene de fikk i går kveld og i natt, men noen har måttet bytte og fått nye, sier Løkaas Fossum.

Hun viser forståelse for at alle vil hjem og til ferien sin.

- Ingen skal ha noen ekstra utgifter til det. De som skal hjem flyr fra Rhodos i morgen tidlig. Alle skal ha et sted å bo og et rom. Alle skal ha fått mat på hotellene, eller fått beskjed i sms om at vi dekker innkjøp av mat, opp til 20 euro for lunsj og 20 euro til middag per person, sier hun.