Over 1000 pågrepet og 30 barn reddet i internasjonal storaksjon

Kontroller på norske flyplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 1.000 personer er pågrepet den siste uken i en internasjonal aksjon i regi av Europol.

I Norge plukket Kripos ut menn som kom alene fra ferietur i Thailand.

Avdekke overgrep
Et av målene med den internasjonale aksjonen har vært å avdekke overgrep mot barn. Også norsk politi var involvert i aksjonen, og på Gardermoen den siste uken ble enkelte mannlige passasjerer som kom med fly fra Thailand, plukket ut av sivile politifolk ved passkontrollen.

- De ble valgt ut på bakgrunn av noen kriterier. Det var blant annet straffehistorikk og reisemønster, sier Lena Reif, leder i Kripos' seksjon for seksuallovbrudd, til NRK. Hun understreker at ingen var mistenkt for noe kriminelt. Ingen ble heller pågrepet eller anmeldt.

Ble spurt om å vise fram bilder Noen av passasjerene ble spurt om de kunne vise fram bilder de hadde tatt på reisen, noe de i så fall måtte gjøre frivillig ettersom politiet ikke kan kreve å få se bildene hvis det ikke foreligger en siktelse. Reif opplyser at politiet vil gjennomføre flere slike aksjoner.

- Vi har et økt fokus på dem som reiser og utnytter barn. Så må vi vurdere om denne typen aksjoner er hensiktsmessige. De tilbakemeldingene vi fikk var at folk svarte greit og at det var gode samtaler. Men det kan sikkert føles ille å bli trukket til side. Det har vi forståelse for, sier Reif.

Europas største politiaksjon I den internasjonale aksjonen i regi av Europol opplyste politiorganisasjonen onsdag at over 1.000 mistenkte ble pågrepet og minst 30 barn reddet fra menneskehandel i forbindelse med aksjonen, som pågikk mellom 15 og 23. september med kontroller på en rekke grenseoverganger, flyplasser og havner i Europa.

- Dette er den største enkeltstående aksjonen rettet mot organisert kriminalitet som noen gang har funnet sted i Europa, sa Europol-sjef Rob Wainwright på en pressekonferanse i Haag onsdag.

Aksjonen har vært rettet mot ulike kriminalitetstyper og problemer, og Norge har deltatt i den delen av operasjonen som retter søkelys mot seksuell utnytting av barn i fattige deler av verden.

Kripos har foreløpig ikke opplyst om personer med norsk tilknytning er blant de over 1.000 pågrepne. (NTB)

DISSE LANDENE DELTOK:  34 land deltok i storaksjonen. EU-landene er merket i blått, resten i oransje. Grafikk: Europol
DISSE LANDENE DELTOK: 34 land deltok i storaksjonen. EU-landene er merket i blått, resten i oransje. Grafikk: Europol Vis mer