BRUTALT: Russisk politi slo hardt ned på demonstranter som på ny krevde at opposisjonen får stille med kandidater i høstens ordførervalg. Video: AP. Reporter: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Over 1000 pågrepet under protest i Moskva

Russisk politi slo hardt ned på demonstranter som på ny krevde at opposisjonen får stille med kandidater i høstens ordførervalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Russisk politi slo hardt ned på demonstranter som på ny krevde at opposisjonen får stille med kandidater i høstens ordførervalg. Over 1000 ble pågrepet.

Flere av pågripelsene var voldelige, og politiet brukte batonger mot flere av dem som lørdag protesterte uten tillatelse fra russiske myndigheter.

Demonstrasjonen er den siste i en bølge protester mot at myndighetene nekter flere opposisjonelle å stille til valg i Moskva. Denne lørdagen samlet demonstrantene seg rundt rådhuset i den russiske hovedstaden, med krav om frie og rettferdige valg 8. september.

Store politistyrker var utkommandert, og ifølge organisasjonen OVD ble over 800 demonstranter pågrepet. Politiet i Moskva opplyser sent lørdag kveld at hele 1000 personer ble pågrepet.

Flere opposisjonspolitikere skal være blant de pågrepne.

PÅGREPET: Over 1000 mennesker ble pågrepet i Moskva i Russland lørdag. Foto: AP / NTB Scanpix
PÅGREPET: Over 1000 mennesker ble pågrepet i Moskva i Russland lørdag. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Over 3000 demonstranter

Protestene fortsatte på tross av at opprørspoliti forsøkte å presse demonstrantene tilbake. Noen av demonstrantene gjorde motstand, og protesten ble avsluttet da politiet etter hvert klarte å presse dem inn i sidegatene.

PROTEST: Noen av demonstrantene gjorde motstand, og protesten ble avsluttet da politiet etter hvert klarte å presse dem inn i sidegatene. Foto: AP / NTB Scanpix
PROTEST: Noen av demonstrantene gjorde motstand, og protesten ble avsluttet da politiet etter hvert klarte å presse dem inn i sidegatene. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Russland skal bli fritt, var blant slagordene.

Politiet i Moskva anslo tidlig på ettermiddagen at totalt 3500 demonstrerte. Ifølge OVD er flere av de pågrepne demonstrantene skadd.

For én uke siden deltok rundt 22000 demonstranter i den største protesten i Moskva på flere år. Siden har politiet ransaket boliger og kontorer tilhørende flere av kandidatene som nektes å stille til valg.

BLOKKERER: Politiet blokkerer en gate under protestene. AP / NTB Scanpix
BLOKKERER: Politiet blokkerer en gate under protestene. AP / NTB Scanpix Vis mer

Navalnyj fengslet

Lørdagens demonstrasjon finner sted etter initiativ fra opposisjonslederen Aleksej Navalnyj. Han ble onsdag dømt til 30 dagers fengsel for å ha oppfordret til ulovlige demonstrasjoner.

- Helt ærlig, så er jeg redd, sier det 42 år gamle IT-arbeideren Aleksej Sprizjitskij, som deltok i demonstrasjonen lørdag.

Han forteller at han ikke har opplevd så mye press på aktivister siden 2012, da mange opposisjonelle protesterte mot at Vladimir Putin ble president igjen etter fire år som statsminister.

PÅGRIPELSER: Politiet har pågrepet over 1000 mennesker. Foto: AP / NTB Scanpix
PÅGRIPELSER: Politiet har pågrepet over 1000 mennesker. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Under protestene lørdag gikk politiet også inn i Navalnyjs videostudio, hvor det pågikk en direktesending om demonstrasjonen. Video av hendelsen ble lagt ut på YouTube og viser politiet som stormer inn og beordrer minst en av de ansatte til å legge seg på bakken.

Putin-parti

En av Navalnyjs nære medarbeidere, Ivan Zjdanov, tvitret lørdag at han var blant de pågrepne, og det samme opplyste opposisjonspolitikeren Ilja Jasjin.

Lokalvalget i Moskva, en by med 12,6 millioner innbyggere, var i sin tid en lokal begivenhet uten stor ståhei. I dag ser Putin-motstandere på valget som en sjelden mulighet til å delta i politikken etter at stadig flere opposisjonelle er blitt presset ut av nasjonalforsamlingen.

I år har det vært en rekke demonstrasjoner mot at valgmyndighetene utestenger flere opposisjonskandidater for ikke å ha sanket nok underskrifter.

Byrådet i Moskva er ansvarlig for et stort offentlig budsjett og kontrolleres i dag av Putins parti Forent Russland. Alle de 45 representantene velges i september for en periode på fem år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer