Over 1.000 sivile drept eller såret av klasebomber i Irak

Over 1.000 sivile ble drept eller såret av amerikanske og britiske klasebomber under Irak-krigen, ifølge menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen samlet inn informasjon i ti irakiske byer mellom 29. april og 1. juni. Fredag offentliggjøres rapporten: «Off Target: The Conduct of the War and Civilian Casualties in Iraq», basert på over 200 intervjuer med ofre, deres familier, irakiske leger, og amerikanske og britiske militære.

Hensikten med rapporten var ikke å finne antall drepte sivile, men å fokusere på den militære taktikken som forårsaker sivile dødsfall, opplyser HRW. Menneskerettsorganisasjonen mener feilslått militær taktikk førte til hundrevis av dødsfall, som kunne ha vært forhindret.

- Koalisjonsstyrkene forsøkte å unngå at sivile irakere ble drept i kamphandlingene. Men flere hundre sivile dødsfall kunne vært unngått, sier Kenneth Roth, leder for HRW.

Over 1.000 ofre

Over 1.000 sivile ble drept eller såret av klasebomber, mens flere titall ble drept i over 50 direkte forsøk på likvidering av irakiske ledere, ifølge rapporten.

Amerikanske og britiske styrker brukte over 13.000 klasebomber under Irak-krigen.

På en enkelt dag ble minst 33 sivile drept og 109 såret av amerikanske klasebomber i byen Hilla. En sykehusdirektør i byen fortalte HRW at klasebomber hadde forårsaket 90 prosent av skadene på de sivile som ble behandlet på sykehuset under krigen.

Sykehusjournaler fra Hilla, Najaf og Nassiriya viser at 678 sivile ble drept og 1.601 andre ble såret i mars og april.

Ueksploderte bomber

Klasebombene er produsert for å slå ut militært personell og ikke primært for å ramme våpen og materiell. Bombene kan slippes fra fly eller skytes ut fra bakken og består av «beholdere» som inneholder flere hundre små sprenglegemer på størrelse med en tennisball. Hver av disse små bombene inneholder en kjerne av sprengstoff og et «skall» som består av mange små skarpe fragmenter.

Eksperter anslår at mellom 5 og 30 prosent av de små bombene ikke eksploderer når de treffer sitt mål, men blir liggende og utgjøre en livsfare for sivile, spesielt barn, lenge etter at konflikten er over.

Brøt humanitær lov

I rapporten konkluderer HRW også med at Irak brøt internasjonal humanitær lov ved å bruke menneskelige skjold, og ved å misbruke røde kors- og røde halvmåne-symboler.

Den irakiske hæren plasserte også militært utstyr i moskeer og på sykehus. I tillegg brukte soldatene også ofte sivile klær, ifølge rapporten.

Nøyaktig hvor mange irakiske sivile som ble drept under krigen finnes det ingen oversikt over. Organisasjonen IraqBodyCount anslår at mellom 7.935 og 9.766 sivile ble drept.

(NTB)