Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 1000 trenes for å bo og dø på Mars

Første del av utvelgingsprosessen er ferdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere enn 1000 kandidater er plukket ut til trening for en ferd til planeten Mars. De ble valgt ut fra rundt 200.000 som hadde meldt sin reiselyst, selv om det er snakk om en enveistur uten returmulighet.

Første ledd i utvelgingsprosessen er fullført, opplyste den nederlandske organisasjonen Mars One fredag. Mars One skal nå gå videre med arbeidet som skal føre fram til 24 personer som skal sendes av gårde i seks grupper.

Prosjektet er sterkt knyttet til et interaktivt reality-TV-program som skal bidra til å skaffe sponsorer, og der publikum har et avgjørende ord med i avgjørelsen om hvem som til slutt får reise.

Utskytningene skal etter planen begynne i 2024. Mars-farerne vil bruke omtrent et halvt år på å tilbakelegge de 55 millioner kilometerne fra Jorda til Den røde planeten. Ferden blir for dyr og vanskelig til at det kan bli snakk om en returreise.

Kandidatene som nå skal til videre testing, får en tøff tid, sier Mars Ones medisinske sjef Norbert Kraft.

- Det blir snakk om harde øvelser, mange av dem i grupper, der deltakernes fysiske og følelsesmessige styrke settes på prøve, opplyser han.

Mars One kunngjorde nylig at organisasjonen har inngått avtale med det amerikansk industrikonsernet Lockheed Martin om bygging av prototypen til et landingsfartøy for ferder til Mars. Prototypen skal sendes ut på en ubemannet prøveferd i 2018.

(NTB)