Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 1000 unge dansker siktet for distribusjon av seksuelt krenkende materiale

Skal ha delt bilder og video der ungdommer har sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dansk politi har siktet over 1000 unge personer for å ha delt bilder og video med seksuelt krenkende innhold av personer under 15 år.

De er siktet for å ha delt to videoopptak og et bilde på Facebooks chatte-plattform Messenger.

- Kompleks sak

​Ifølge Ekstra Bladet viser materialet to ungdommer som har sex med hverandre. De over 1000 siktede har ifølge politiet forbrutt seg mot den danske straffelovens paragraf om seksualisert framstilling av barn, som har en strafferamme på to års fengsel. Den seksuelle lavalderen i Danmark er 15 år.

- Dette er en svært stor og kompleks sak som har tatt lang tid å etterforske. Ikke minst på grunn av det store antall siktede, sier Lau Thygesen, etterforskningsleder ved politiet på Nord-Sjælland.

- Vi har tatt saken svært alvorlig fordi den har store konsekvenser for de involverte når slikt materiale spres. Og det må stoppes, sier Thygesen.

De fleste av de siktede har delt videoen et par ganger, mens enkelte har delt materialet hundrevis av ganger.

Facebook varslet

Innholdet ble delt via Messenger, og delingen pågikk fram til 2017, opplyser politiet i en pressemelding.

I pressemeldingen skriver politiet at saken begynte da Facebook begynte å få varsler om at seksuelt video- og bildemateriale med personer under 18 år hyppig ble delt på Messenger. De varslet så amerikanske myndigheter, slik de er forpliktet til.

Amerikanske myndigheter varslet så den europeiske overnasjonale politienheten Europol, før saken endte opp hos dansk politi, under navnet «Umbrella». Etterforskingen omfatter nesten alle Danmarks politidistrikt samt Grønland og det nasjonale cyberkrimsenteret (NC3).

(NTB/Dagbladet)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!