Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 100 000 i politisk streik

Over 100 000 ansatte i kommuner og fylkeskommuner går til politisk streik førstkommende fredag. Streiken er en støttemarkering til de 139 oppsagte renovasjonsarbeiderne i Oslo, og en protest mot at kommunale tjenester legges ut på anbud og privatiseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streiken, som vil vare fra klokka 12 til klokka 13, omfatter Norsk Kommuneforbunds medlemmer som er ansatt i kommuner, fylkeskommuner og kommunalt eide selskaper.

- Streiken skal gjennomføres på en slik måte at områder som gjelder liv og helse, samt gravferdstjenesten, ikke blir berørt, sier forbundsleder Jan Davidsen.

Publikum vil merke streiken blant annet ved at kommunenes sentralbordtjeneste stort sett blir lammet, mange offentlige kontorer stengt, trafikkbetjeningen vil bli redusert, kommunale trikker, busser og T-baner samt kommunale renovasjon vil stanse.

Solidaritet

Davidsen sier streiken er ment som en solidaritets-handling overfor de 139 renovasjonsarbeiderne som har mistet jobben i Miljøtransport i Oslo. Samtidig skal den sette søkelyset på kampen mot anbud og privatisering av kommunale tjenester.

- Det er første gang privatiseringspolitikken fører til masseoppsigelser av kommunalt ansatte. Fra andre land hvor dette systemet er tatt i bruk, har vi sett at det uten unntak medfører angrep på de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Nå har vi fått et grelt bevis på at dette også er tilfelle her i landet, sier Davidsen.

Mari Sanden, distriks-styreleder for Kommuneforbundet i Oslo, sier kommunen nå befinner seg i en prekær situasjon når det gjelder anbud og konkurranse-utsetting.

- Dette er bare begynnelsen. Om kort tid vil Høyre-byrådet legge fram en plan for videre privatisering av Oslo kommune. Derfor er det svært viktig at vi holder fanen høyt og sier i fra om hva dette fører til, sier Sanden.

Davidsen understreker at Kommuneforbundet gjennom en årrekke har arbeidet aktivt for omstilling og forbedring av det kommunale tjenestetilbudet.

- Dersom dette engasjementet avvises av våre arbeidsgivere, til fordel for markedskreftene og «løsninger» som undergraver jobbsikkerhet, lønn og arbeidsvilkår, så skal de vite at de samtidig erklærer krig mot Norsk Kommuneforbund. Denne utviklingen er ikke vårt ønske, men vi er beredt til å ta kampen, sier han.

Miljøtransport

De 139 renovasjonsarbeiderne som Kommuneforbundet ønsker å vise sin solidaritet, ble oppsagt fra Miljøtransport AS rett før jul. Bakgrunnen for oppsigelsene er at selskapet har tapt anbud etter anbud for søppelkjøring i Oslos fire regioner, i konkurranse med fire ulike privateide selskaper.

Miljøtransport AS ble i 1993 skilt ut fra Oslo renholdsverk som en egen bedrift, og ble i desember 1995 omgjort til et aksjeselskap.

Forbundsleder Jan Davidsen i POLITISK STREIK: Norsk Kommuneforbund og Mari Sanden, distriktsstyreleder i Oslo, sier «nok er nok». Fredag tas over 100 000 av medlemmene ut i politisk streik i protest mot oppsigelsene av 139 renovasjonsarbeider i Oslo spesielt og anbud og privatisering generelt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!