SØRGENDE: Folk strømmet til mausoleet for å minnes Benazir Bhutto. Hun ble drept i et attentat i fjor. Foto: EPA/WAQAR HUSSEIN/SCANPIX
SØRGENDE: Folk strømmet til mausoleet for å minnes Benazir Bhutto. Hun ble drept i et attentat i fjor. Foto: EPA/WAQAR HUSSEIN/SCANPIXVis mer

Over 100.000 minnet Bhutto

Ettårsdagen for hennes død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 100.000 pakistanere strømmet lørdag til mausoleet til tidligere statsminister Benazir Bhutto i forbindelse med ettårsdagen for hennes død.

Benazir Bhutto ble drept i et attentat i Rawalpindi 27. desember i fjor etter å ha vendt tilbake til Pakistan noen måneder tidligere.

Lørdag var flere titusen tilhengere på plass i Bhuttos hjemby Garhi Khuda Bakhsh for å minnes den populære politikeren.

- Som en ekte Bhutto valgte hun heller å trosse drapstruslene enn å vike fra prinsippene sine. Tyrannene har drept henne, men de kommer aldri til å klare å ta livet av ideene hennes, som inspirerte en hel generasjon, sa president Ali Asif Zardari, Bhuttos ektemann, i en uttalelse i forbindelse med markeringen.

Gikk til fots

Pakistanerne har strømmet til Garhi Khuda Bakhsh i titusentall de siste dagene. Lørdag ble det anslått at over 100.000 personer var på plass i byen, mange av dem har gått flere hundre kilometer til fots for å delta i minnestunden.

23 år gamle Sher Mohammed forteller at han gikk over hundre kilometer til fots for å delta i markeringen.

- Hun ga sitt liv for folket i dette landet, så jeg klarer fint å gå noen kilometer for å hedre henne, sier Mohammed.

Tariq Waseem, en 25 år gammel student fra Baluchistan-provinsen sørvest i landet, brukte ti dager på å gå de 400 kilometerne til Bhuttos hjemby.

Waseem gikk uten sko, men bedyrer at blemmene på føttene ikke plager ham.

- Dette gjør ikke vondt. Blemmene er en gave til min leder som led martyrdøden, sier studenten.

Mulig FN-gransking

Over 7.000 politifolk og paramilitære styrker er på plass for å sørge for sikkerheten under minneseremonien lørdag.

Benazir Bhutto ligger begravet ved siden av sin far, tidligere statsminister Zulfikar Ali Bhutto, som ble dømt til døden i 1979 av daværende diktator Zia ul-Haq og hengt.

Selvmordsangrepet mot Bhutto ble utført av en mann ved navn Bilal. I februar siktet politiet to menn for å ha hjulpet til med forberedelsene.

Pakistanske myndigheter siktet i mars talibanlederen Baitullah Mehsud og fire andre for drapet på Bhutto, men Mehsud er fortsatt på frifot.

Bhuttos tilhengere har krevd at FN gransker drapet, og generalsekretær Ban Ki-moon uttalte fredag at han har godt håp om at en FN-kommisjon snart kan starte etterforskningen.

En slik gransking må imidlertid godkjennes av FNs sikkerhetsråd.


(©NTB)