Over 100.000 protesterer mot Thailands statsminister

Krever avgang og nyvalg.

PROTEST: Thailand opplever nok en gang massedemonstrasjoner. Denne gangen er det tilhengere av eksstatsminister Thaksin Shinawatra som vil presse regjeringen til å gå av. Foto: AFP/SCANPIX
PROTEST: Thailand opplever nok en gang massedemonstrasjoner. Denne gangen er det tilhengere av eksstatsminister Thaksin Shinawatra som vil presse regjeringen til å gå av. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Over 100.000 mennesker deltar onsdag i demonstrasjoner mot Thailands statsminister i Bangkok, ifølge politiet.

Demonstrantene krever at statsminister Abhisit Vejjajiva går av og skriver ut nyvalg, men Abhisit har så langt ikke hørt på kravene.

- Jeg har rapportert til statsministeren at det nå er mer enn 100.000 demonstranter, og flere er ventet å slutte seg til når kvelden kommer, sier visepolitisjefen i Bangkok, Chakthip Chaijinda.

Demonstrantene er tilhengere av den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra.

I flere uker har det vært protester utenfor kontoret til statsminister Abhisit, men onsdagens massemønstring er den hittil største mot ham.

Røde mot gule

Politisk uro har preget Thailand lenge. Thaksin Shinawatra ble styrtet i et kupp i 2006 og lever nå i eksil etter å ha blitt dømt for korrupsjon. Men han er fortsatt populær, ikke minst blant de fattige på landsbygda, som nøt godt av flere politiske tiltak han fikk gjennomført i sine fem år ved makten.

Tilhengerne hans kaller seg Den forente fronten for demokrati mot diktatur (UDD), og kjennetegnes ved sine karakteristiske røde T-skjorter. UDD mener Abhisit kom ulovlig til makten, og at han er en nikkedukke for militæret.

Mot «rødskjortene» står «de gule», som først og fremst representerer den rike eliten i byene. I august i fjor mobiliserte de mot regjeringen til statsminister Samak Sundaravej.

Titusenvis av «gulskjorter» okkuperte regjeringsbygningene i Bangkok og lammet flere flyplasser med sine aksjoner. Det gikk så langt at landets viktige turistnæring fikk seg en alvorlig knekk.

Avsatt etter matprogram

Samak ble avsatt av forfatningsdomstolen i september i fjor fordi han hadde hatt ekstrainntekter fra å delta i et matprogram på TV. Etterfølgeren Somchai Wongsawat, som er svoger av Thaksin, ble avsatt av grunnlovsdomstolen i desember i fjor.

Med et knappest mulig flertall i nasjonalforsamlingen ble så Abhisit Vejjajiva fra Det demokratiske partiet valgt til landets nye statsminister.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer