Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 11 000 syriske barn er døde, et utall er lemlestet og uten skolegang

Mens verdenslederne forhandler på luksushotell i Sveits.

KRIGENS OFRE:  Syriske hus er ikke isolert for å holde vinterkulda ute. Her sitter to barn og varmer seg på en garantert ikke-godkjent blikkboks av en ovn i Ghouta, øst for Damaskus. Området er kontrollert av opprørshæren, og er i akutt mangel på mat, bensin og andre viktige varer. Foto: Mohammed Abdullah / Reuters / Scanpix
KRIGENS OFRE: Syriske hus er ikke isolert for å holde vinterkulda ute. Her sitter to barn og varmer seg på en garantert ikke-godkjent blikkboks av en ovn i Ghouta, øst for Damaskus. Området er kontrollert av opprørshæren, og er i akutt mangel på mat, bensin og andre viktige varer. Foto: Mohammed Abdullah / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«En hel generasjon er tapt på grunn av volden. Vi bærer alle ansvaret for å redde disse barna».

Dette er avslutningen på et brev som Jan Egeland, fredsprisvinner og erkebiskopen Desmond Tutu og 13 andre sjefer for innflytelsesrike FN-organ og hjelpeorganisasjoner har sendt til forhandlerne som akkurat nå er sammen i den sveitsiske byen Montreux, for å bedre situasjonen i det borgerkrigsherjede Syria.

Roper for de forsvarsløse Siden opprøret mot Bashar al-Assad startet for 34 måneder siden, er første gang at det syriske regimet og opposisjonen møtes til forhandlinger. Likevel er det knapt noen med forventninger om at partene vil enes om noe som helst.

- Brevet er et rop om hjelp fra oss som jobber i og rundt Syria. Vi roper på vegne av et helt folk som lever i en brutal krig. Situasjonen blir verre og verre, og det er viktig å minne om de mest forsvarsløse i sivilbefolkningen, nemlig barna, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.
 
Egeland og 14 andre globale lederne skriver: «Vi mener tida er kommet for å raskt sette fokus på barna. Mer enn 11.000 syriske barn har allerede blitt drept. Barn blir angrepet når deres nabolag blir bombet og når skoler og sykehus blir mål. Mer enn fire millioner barn er tvunget til å flykte fra hjemmene sine, herunder inkludert over én million barn som har flyktet fra landet», skriver de i brevet (se vedlegg i sak, journ.anm).

- Hvor mange flere vil dø? FNs generalsekretær Ban ki-Moon talte på konferansen i dag, og kom med en klar melding til de syriske partene: «Jeg ber de syriske delegatene engasjere seg seriøst og konstruktivt. (..) Hvor mange flere vil dø i Syria, miste sine kjære, bli lemlestet for livet eller miste sine hjem hvis vi lar denne muligheten gå fra oss?»  Spør FN-sjefen.

- I Syria skrur tungt bevæpnede menn på begge sider av konflikten klokka tilbake for en hel generasjon. Nå må de grunnleggende ting forsvares. Vi har hørt mye om de kjemiske våpnene og angrepet, men det er bare én prosent som er drept av disse. Nå må vi hindre at de mest forsvarsløse sivile syrerne blir brukt som skyteskiver, sier Egeland.

Han viser til at han har jobbet som hjelpearbeider i 30 år, og at han ikke kan huske å ha opplevd en like brutal og langvarig konflikt som den som nå pågår i Syria. Der verdenssamfunnet sitter maktesløse på sidelinja og ser på.

- Må inn i beleirede områder Internasjonale hjelpeorganisasjoner ber nå alle partene i Syria-konflikten om å følge en trepunktsplan for å gjøre situasjonen for barna litt lettere:

• Ikke forhindre livsnødvendig hjelp i å nå fram til barna.
• Ikke tillate angrep eller militær bruk av skoler og helsefasiliteter.
• Ikke bruk bomber og eksplosiver i tett befolkede områder.

- Vi er i en forferdelig vanskelig situasjon. Vi gir hjelp til millioner av mennesker hver dag, men det er fremdeles store grupper vi ikke når fram til. Det finnes beleirede områder i byen Homs og andre steder der folk ikke har fått hjelp i over ett år, sier Egeland.

- Press mer Han mener de internasjonale lederne nå er nødt til å presse de syriske partene langt mer enn hittil.

- Dette er jo en uhyre komplisert og vanskelig situasjon. Vi snakker om et sted mellom 1500 og 2000 ulike bevæpnede grupper, og det er helt utenkelig at de vil bli enige om noe som helst nå. Men, sier Egeland og fortsetter:

- Iran og Russland kan stanse regimet hvis de ønsker. I tillegg er nesten alle de ulike opprørsgruppene avhengig av støtte og våpen utenfra, fra nabolandene og gulfstater. Alle må nå presse sine. Vi hadde håp om en hestehandel i Geneve, der alle presset sine. Myrderiene må stanses, og vi må få komme inn i de beleirede områdene med hjelp.

Bitre taler De mest pessimistiske ekspertene ble ikke overrasket da Geneve2 startet i dag. Representantene for al-Assad-regimet mener det er opposisjonen som har skylda, og som står bak all volden. Og opposisjonen skylder på president Bashar al-Assad og hans regime, melder BBC

BARNEARBEIDERE:  Den syriske flyktninggutten Mahmoud (15) renser fisk i en butikk som ligger like ved det midlertidige hjemmet han og familien bor i, i Libanon. Mahmoud har ikke gått på skole siden opprøret mot Bashar al-Assad startet i mars 2011, og gutten prøver i stedet å skaffe penger til seg og familien ved hjelp av småjobber. Han bor sammen med sine foreldre og åtte søsken, i et kjellerlokale på rundt åtte kvadratmeter. I gamledager pleide det å være fiskebutikkens lager. Foto: Shawn Baldwin, UNHCR / Ap / Scanpix
BARNEARBEIDERE: Den syriske flyktninggutten Mahmoud (15) renser fisk i en butikk som ligger like ved det midlertidige hjemmet han og familien bor i, i Libanon. Mahmoud har ikke gått på skole siden opprøret mot Bashar al-Assad startet i mars 2011, og gutten prøver i stedet å skaffe penger til seg og familien ved hjelp av småjobber. Han bor sammen med sine foreldre og åtte søsken, i et kjellerlokale på rundt åtte kvadratmeter. I gamledager pleide det å være fiskebutikkens lager. Foto: Shawn Baldwin, UNHCR / Ap / Scanpix Vis mer

USAs utenriksminister John Kerry sier at det «ikke er mulig» at Bashar al-Assad kan fortsette som landets president. Russland og Iran - og president Assad - er helt uenig med amerikanerne.

Forhandlingspartene skal diskutere den såkalte Geneve-planen, som skal legge grunnlaget for en mulig politisk overgangsplan i Syria.

KALD VINTER:  Denne syriske kvinnen og hennes barn sitter foran teltet de har fått utdelt i flyktningleiren Kfar Zabad i Bekaadalen i Libanon. Foto: Jamal Saidi / Reuters / Scanpix
KALD VINTER: Denne syriske kvinnen og hennes barn sitter foran teltet de har fått utdelt i flyktningleiren Kfar Zabad i Bekaadalen i Libanon. Foto: Jamal Saidi / Reuters / Scanpix Vis mer
FOTBALLGUTTER:  I gamlebyen i Aleppo spiller en gruppe gutter bordfotball. Foto: Molhem Barakat / Reuters / Scanpix
FOTBALLGUTTER: I gamlebyen i Aleppo spiller en gruppe gutter bordfotball. Foto: Molhem Barakat / Reuters / Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart