DEMENS: En japansk ektemann holder sin demente kone i hånden. Hun er en av nesten fem millioner demente i Japan, et tall som blir stadig høyere i det folkerike landet. Foto: REUTERS / Issei Kato / NTB scanpix
DEMENS: En japansk ektemann holder sin demente kone i hånden. Hun er en av nesten fem millioner demente i Japan, et tall som blir stadig høyere i det folkerike landet. Foto: REUTERS / Issei Kato / NTB scanpixVis mer

Over 12 000 demente ble meldt savnet i Japan i fjor

Et voksende problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge det japanske politibyrået ble 12 208 personer med demens meldt savnet i 2015, en økning på 1 452 fra året før, skriver The Guardian.

De fleste av dem hadde rett og slett bare gått avgårde, men ble funnet igjen i løpet av en dags tid.

Men langtfra alle ble funnet i god behold. 479 ble funnet døde og 150 personer er fremdeles ikke funnet.

4,6 millioner av Japans 128 millioner innbyggere er rammet av demens, og det er ventet at det tallet vil stige til sju millioner i 2025.

Også arbeidslivet blir påvirket. Hvert år går rundt 100 000 japanere ut av jobb for å passe på eldre slektninger, inkludert dem som har demens.

Myndighetene i landet har planlagt å bruke i underkant av to milliarder norske kroner i 2016 på å trene opp spesialister, forbedre diagnostiseringen og utvide omsorgstilbudet til de demensrammede, for å ta av for presset på familiemedlemmer som må gi opp karrieren for å pleie demente slektninger.