Over 12 000 døde er gravd fram

Familie og letemannskap har gravd fram over 12 000 døde etter jordskjelvet som rammet Tyrkia natt til tirsdag. Over 33 000 er skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som 35 000 kan fortsatt ligge under ruinene, og håpet er snart ute for dem. Men det skjer fortsatt mirakler. I dag ble en 10 år gammel israelisk pike gravd fram i live etter 98 timer under betong- og jordhaugene. Hun var i forbausende god form og kommer trolig til å klare seg fint.

En 95 år gammel kvinne skal også ha blitt gravd fram i dag, melder CNN.

Den verst rammede provinsen er Kocaeli med hovedstaden Izmit. Her har 4547 mistet livet og 14 257 blitt skadd. I naboprovinsen Sakarya er det hittil registrert 3046 døde og 6884 skadde.

Myndighetene og hjelpeorganisasjonene kjemper innbitt for å begrense skadene etter skrekknatta tirsdag. Jernbanen og veiene er ødelagte, og vannledningene, kloakken og strømnettet er påført store skader. Alle frykter at epidemier, branner og nye naturkatastrofer kan drepe folk som overlevde jordskjelvet.

Brannmannskap prøver å slokke en ny stor brann i et oljeraffineri. Brannen som brøt ut med hissige flammer klokka 16.40 lokaltid i dag i Tupras-raffineriet i Izmit.

Massegrav

De som savner slekt og venner er mest opptatt av å lete i ruinene. Med bare hender og enkle redskaper graver de fortvilet etter sine kjære som er borte. Lokale myndigheter er mer og mer tvunget til å jevne ruinene med jorda, slik at jordskjelvofrene bare får en massegrav.

Sparket

Den tyrkiske regjeringen har avsatt guvernørerne i de tre provinsene som ble hardest rammet av jordskjelvet. Guvernørene i Izmit, Sakarya og Yalova skal ha fått fyken etter krass kritikk av myndighetenes handtering av rednings- og nødhjelpsarbeidet, skriver avisa Turkish Daily News. Meldingen er ikke blitt bekreftet av sentrale tyrkiske myndigheter.

Regjeringen i Tyrkia får massiv kritikk for å ikke ha gjort nok for befolkningen etter tragedien. Først i går kom hæren for fullt igang med rednings- og opprydningsarbeidet. Dårlig organisering skal ha vært et gjennomgående problem.

SJOKKET: Naboer og frivillige har funnet en kropp i ruinene. Her blir kroppen båret ut.