Overgrepshistorier ryster England:

Over 12 000 historier om overgrep i skolen

En ny og voldsom MeToo-bølge kan være i ferd med å ramme England. På kort tid har over 12 000 elever delt historier om at de har følt seg seksuell trakassert eller utsatt for overgrep i skolen.

NEVNT: Over 100 ulike instutisjoner har blitt navngitt på nettsida, der barn og unge oppfordres til å dele sine historier om uønsket oppførsel i skolehverdagen. En av de 100 er privatskolen Dulwich College (bildet) i London. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire / NTB
NEVNT: Over 100 ulike instutisjoner har blitt navngitt på nettsida, der barn og unge oppfordres til å dele sine historier om uønsket oppførsel i skolehverdagen. En av de 100 er privatskolen Dulwich College (bildet) i London. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et skred av påstander om seksuell trakassering, upassende oppførsel og fysiske overgrep ryster Storbritannia.

Det er via nettsida «Everyone's Invited», som ble opprettet i fjor, at britiske barn og unge har blitt oppfordret til å dele ubehagelige opplevelser fra skolehverdagen sin.

Så langt har over 12 600 barn og unge publisert sine historier, som omfatter blant annet påstander om overgrep fra medelever, fremmede og ansatte ved skolene.

GRUNNLEGGER: - Det vi har med å gjøre er en slags institusjonalisert seksuell trakassering, der de som opplever overgrep, og forteller om det, ofte blir neglisjert. Dette er dypt inngrodd i systemet, sier grunnlegger av «Everyone’s Invited», Some Sara, til BT. Foto: Everyone’s Invited
GRUNNLEGGER: - Det vi har med å gjøre er en slags institusjonalisert seksuell trakassering, der de som opplever overgrep, og forteller om det, ofte blir neglisjert. Dette er dypt inngrodd i systemet, sier grunnlegger av «Everyone’s Invited», Some Sara, til BT. Foto: Everyone’s Invited Vis mer

Over 100 institusjoner

«Jeg var 12 år og ny i skolen. En fysikklærer i 60-åra ville hele tiden ta på meg. Jeg ignorerte det, inntil han en dag tok meg på rumpa midt i timen. Jeg fortalte det til inspektøren, men ingenting skjedde. Mannen underviser der fremdeles», skriver en person på nettsida.

En annen skriver:

«Jeg har så mange historier fra denne spesifikke skolen. Utallige jenter har blitt overfalt og trakassert, men med en så «sterk guttekultur» hadde vi ingen stemme. Jeg vet at noen ofre forsøkte å ta problemet videre ved å snakke med lærere, men ingenting skjedde».

Overgrepene det fortelles om på nettsida er av svært ulik karakter. Noen skriver at det har foregått på nett, via deling av bilder og videoer, mens andre forteller om overgrep på skolen, på vei til skolen, eller på skolefester.

Ifølge politiet er over 100 ulike utdanningsinstitusjoner navngitt på nettsida, og historiene kommer fra barn helt ned i niårsalderen, skriver BBC.

Kostskoler

Blant elevene som har fortalt om uønskede opplevelser, er det mange som navngir selve skolen det skal ha skjedd på. Flere av historien som har blitt postet på nettsida, kommer fra elever ved noen av de aller dyreste privatskolene eller kostskolene i England.

En plass på en slik britisk kostskole kan koste opp mot 500 000 kroner i året, ifølge danske BT, og barna kan bli sendt dit allerede i fireårsalderen. Dette er skoler som ofte har direkte forbindelser videre til eliteuniversiteter som Oxford og Cambridge.

Politioverbetjent Mel Laremore mener problemet imidlertid rammer langt flere enn privatskoleelevene. Dette er et nasjonalt problem, sier han, ifølge BBC.

- Et ignorert problem

Labour-politikeren Jess Phillips sier til The Independent at det politiske systemet i England «i for lang tid har ignorert omfanget av dette problemet».

- I 2016 viste en rapport, at to av tre elever i alderen 13 - 21 år hadde blitt utsatt for seksuell trakassering. Regjeringen gjorde ingenting med det, sier Phillips.

Nye innlegg

Antallet henvendelser til «Everyone’s Invited» fra unge som føler at de har blitt utsatt for overgrep, fortsetter i et alarmerende tempo.

Da BBC omtalte nettsida for fire dager siden var det registrert rundt drøye 5000 historier der. I skrivende stund står det oppført at sida har fått inn 12 652 historier.

En ny og voldsom MeToo-bølge kan trolig ha rammet Storbritannia, skriver BT.

- Det vi har med å gjøre er en slags institusjonalisert seksuell trakassering, der de som opplever overgrep, og forteller om det, ofte blir neglisjert. Dette er dypt inngrodd i systemet, sier grunnlegger av «Everyone’s Invited», Some Sara, til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer