Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Over 120 drept i Kenya

Kaos etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Over 120 mennesker skal være drept i Kenya i kjølvannet av torsdagens presidentvalg. Sittende president Mwai Kibaki ble i går utropt som vinner av et valg som allerede var omstridt, blant annet på grunn av anklager om massivt valgfusk.

- Vi sørger over det kenyanske demokratiets død, sier opposisjonsleder Raila Odinga og sammenlikner Kibaki med en diktator som har tilranet seg makten med våpen i hånd.

Opptøyer ryster det østafrikanske landet, så vel i vest, der opposisjonen har stor oppslutning, som i slummen i millionbyen Nairobi og i havne- og feriebyen Mombasa på østkysten.

Klubber og macheter

Opprørspoliti med tåregass og skarpe skudd har febrilsk prøvd å stagge rasende demonstranter bevæpnet med klubber og macheter, og bare i Nairobi skal 40 være drept, ifølge AFP. Flere rapporter går ut på at politiet har skutt etter flyktende demonstranter, noe politiet selv benekter.

Nairobi preges av sirener og pansrede kjøretøyer med vannkanoner som raser gjennom gatene i retning slummen, mens røyk stiger i været og helikoptre flyr forbi.

- Vi er i en ikke erklært unntakstilstand. Konsekvensene av et stjålet valg må være åpenbare for alle kenyanere, lyder en erklæring fra borgerrettighetsgrupper.

I byen Kisumi vest i landet melder Reuters\' reporter å ha sett 21 døde ligge i og rundt et likhus i tilknytning til et sykehus. De hadde blitt brakt dit i løpet av natta og morgenen, flesteparten med skuddsår. BBC News melder at minst 43 mennesker er drept i byen, og kvinner og barn skal være blant ofrene. Nå er portforbud innført i byen på dagtid.

OPPTØYER: Opposisjonen i Kenya er rasende etter det de mener er massivt valgfusk under valget på torsdag. Her demonstrerer tilhengere av Raila Odinga i feriebyen Mombasa. Foto: JOSEPH OKANGA/REUTERS/SCANPIX
OPPTØYER: Opposisjonen i Kenya er rasende etter det de mener er massivt valgfusk under valget på torsdag. Her demonstrerer tilhengere av Raila Odinga i feriebyen Mombasa. Foto: JOSEPH OKANGA/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Politiet har fått ordre om å skyte dem som bryter portforbudet, sier en anonym politikilde til BBC News.

Etniske skillelinjer

Mye av volden foregår langs etniske skillelinjer - mellom folkegruppa luo, som hovedsakelig støtter opposisjonslederen Raila Odinga, og kikuyufolket, som er president Kibakis folk.

I Mahare-slummen i Nairobi skal politiet ha truet med å skyte folk hvis de våger å komme ut fra hjemmene sine, og i Kibera-slummen ropte ungdommer «Uten Raila ingen fred!» mens døde kropper lå i bakgatene. En bensinstasjon ble satt i brann før opprørspolitiet rykket inn med tåregass og skjøt i lufta.

Opptøyene i Kenya er blant de verste siden landet løsrev seg fra Storbritannia i 1963, og tillegg til å utkommandere store sikkerhetsstyrker i gatene har myndighetene lagt ned forbud om live-TV-sendinger.

- Afrika har hatt sin andel av vold og til og med folkemord på grunn av at media har hausset opp stemningen, sier Alfred Mutua, en talsmann for regjeringen, og sikter til folkemordet i Rwanda i 1994.

Livesendingsforbudet har blitt hardt kritisert som et angrep på pressefriheten i et land som i andre sammenhenger blir ansett som et av Afrikas mest utviklede demokratier.

Skandalevalg

Opptellingen av stemmene etter valget har vært skandaleombrust og blitt kritisert fra flere kanter, blant andre EU og Storbritannias observatører har uttalt at opptellingsprosessen mangler troverdighet, mens USA på sin side har gratulert 76-årige Kibaki, som ikke var snauere enn at han avla ed mindre enn en time etter at resultatet var klart i går.

Odinga og opposisjonen har allerede underkjent valget, der Kibaki vant med bare 230 000 stemmers overvekt - i et land med 36 millioner innbyggere.

Odingas parti Orange Democratic Movement (ODM) ledet alle meningsmålingene siden september og lå godt an i opptellingens tidlige fase, men Kibaki stakk altså av med seieren, som motstanderne mener ble godt hjulpet av dobbeltstemmer, forsvunnede funksjonærer og annen fiksing.

Bare i ett valgdistrikt skal avvikene utgjøre mellom 20 000 og 25 000 stemmer.

- Jeg har ved selvsyn sett stemmesedler som var forandret, og ingen kunne fortelle meg hvem som hadde stått for endringene. Interessant nok var alle endringene til fordel for den samme kandidaten, sier EUs sjefobservatør Alexander Graf Lambsdorff til BBC News.

I ett valgdistrikt oppdaget Lambsdorff et oppmøte på 115 prosent, og i Mombasa fikk ikke observatørene tilgang på resultatene i stemmelokalene.

Alternativ seremoni

Som et mottrekk mot Kibakis innsverging av seg selv har Odinga annonsert en alternativ innsvergelsesseremoni i Nairobi i dag, men politiet har nedlagt forbud mot dette og truer alle som møter opp, med arrestasjon. I stedet oppfordrer nå Obinga en million støttespillere til å samles på torsdag.

Nå maner Kibaki folk til å «sette følelsene til side». Presidenten har en stor del av æren for å ha snudd Kenyas sørgelige økonomi, som han overtok etter sin forgjenger Daniel arap Moi, og landet har siden 2002 nytt en årlig vekst på 5 prosent.

Men Kibakis regjering har også blitt innblandet i en stor korrupsjonsskandale, der store summer offentlige midler skal ha forsvunnet i lommene på så vel sittende som forhenværende ministrer.

Turister, som står for en stor del av Kenyas inntekter, blir nå rammet av opptøyene; i feriebyen Mombasa på østkysten står mange fast på grunn av forsinkede flyavganger, og det er vanskelig å få kjøpt bensin og ta ut penger.

OFRE: Lik ligger på lasteplanet på en politibil på en oppsamlingsrunde i Korogocho-slummen i Nairobi.
JUKSEMAKER?: Sittende president Mwai Kibaki var ikke sein om å avlegge ny ed som president etter at han ble utropt som valgvinner.
TERGER OPPRØRSPOLITIET: En Odinga-tilhenger terger en politimann under dagens opptøyer i Kibera-slummen i Nairobi.
TØRKER TÅRENE: Opposisjonsleder Raila Odinga tørker tårene i partiet Orange Democratic Movements hovedkvarter i Nairobi i dag. Odinga hadde planlagt å utrope seg selv til valgvinner under en mønstring i dag, men politiet har truet alle som viser seg på samlingen, med arrestasjon. Derfor har Odinga i stedet oppfordret en million mennesker til å komme på en massemønstring på torsdag.
SKADD: Skadde Odinga-tilhengere sitter i en ambulanse i feriebyen Mombasa etter dagens demonstrasjoner mot valget, som endte med seier for sittende president Mwai Kibaki.
FÅR BANK: Odinga-tilhengere blir slått av politistyrker i Kibera-slummen tidligere i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media