RS-virus:

Over 130 innlagte: - Helt usedvanlig

Akkurat nå herjer både RS-virus, corona og influensa. Folkehelseinstituttet er spesielt bekymret for pågangen av RS-virus på norske sykehus.

BLE SYK: I begynnelsen av juli ble danske Vilde innlagt på sykehuset, etter hun fikk påvist vinterviruset RS-virus. Foto: Privat.
BLE SYK: I begynnelsen av juli ble danske Vilde innlagt på sykehuset, etter hun fikk påvist vinterviruset RS-virus. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Dagbladet har nå fått opplyst tall fra de resterende syhehusene på anntall pasienter som er innlagt som følge av RS-virus. Etter Dagbladets kartlegging er det nå klart at det er minst 163 barn som er innlagt på landets sykehus. Dagbladet får opplyst at det er 24 pasienter innlagt i Vestre Viken, åtte pasienter i Helse Møre og Romsdal HF og null pasienter på Helgelandssykehuset.

De siste ukene har det vært en enorm økning av RS-virus i Norge, og sykehusene forventer et økt antall innleggelser utover vinteren.

Allerede nå har flere norske sykehus et stort trykk av RS-syke pasienter.

ØKNING: Høsten og vinteren er høysesong for RS-viruset. Men hva er egentlig dette viruset og hvor farlig kan det være? Video/Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

RS-virus, eller respiratorisk syncytialvirus, er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne. For de aller fleste er ikke viruset farlig, men for de aller yngste barna kan viruset føre til alvorlig sykdom. Det er spesielt barn fra null til tre år som er mest utsatt for sykehusinnleggelse.

- Generelt gir RS-viruset som oftest en forkjølelse, også hos de minste barna. Men hos de minste kan det også hos noen etter noen dager utvikle seg videre til tung pust, vedvarende feber og mangel på matlyst.

Det sier overlege i Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl, til Dagbladet.

I FHIs risikorapport for høsten og vinteren ba de Norge forberede seg på kraftige utbrudd av luftveisinfeksjoner som influensa, RS-virusinfeksjon og kikhoste. Og det kommer i tillegg til coronapandemien som herjer i landet.

- Helt usedvanlig

Gjennom pandemien har viruset nærmest vært fraværende, men den nåværende pågangen av pasienter med RS-virus bekymrer FHI.

- Situasjonsbildet med RS-smitte nå er absolutt usedvanlig. Et RS-utbrudd kommer vanligvis en gang mellom november og mai. At utbruddet nå i flere land har startet i løpet av sommeren og tidlig høst er helt usedvanlig, sier Greve-Isdahl.

Hun trekker fram den at utbruddet av viruset i Sverige og Danmark er langt kraftigere i år, hvor flere blir smittet og innlagt sammenliknet med tidligere.

Nå er FHI også bekymret for hvordan belastningen kan påvirke sykehusene.

Oslo universitetssykehus opplyste mandag at de har mobilisert ekstra ressurser for å ta hånd om økningen i antall barn som må innlegges for RS-virus.

Også Akershus sykehus har opplevd økende pågang av luftveissyke barn, opplyser konstituert avdelingsleder Ole Zimmer, ved Barne- og ungdomsklinikken ved Ahus til Dagbladet.

Minst 131 innlagt

Dagbladet har vært i kontakt med samtlige sykehus i Norge for å kartlegge antallet pasienter med RS-virus.

Ut fra de tallene Dagbladet får oppgitt viser det at minst 131 pasienter er innlagt med viruset.

Enkelte sykehus har ikke kommet tilbake til Dagbladets forespørsel før publisering, dermed inngår ikke disse tallene i Dagbladets kartlegging.

De resterende sykehusene har enten ikke besvart Dagbladets henvendelse før publisering, eller ikke tilgjengelig informasjon om innleggelser av pasienter med RS-virus.

Flere av sykehusene opplyser til Dagbladet at de har flere barn på avdelingene med luftveisinfeksjoner og de venter på prøvesvar fra flere. Sykehusene opplyser at de venter flere pasienter i dagene og ukene framover.

- Hører til sjeldenhetene

På Haukeland universitetssykehus i Bergen er det nå 30 barn som er innlagt med RS-virus. Det opplyser overlege John Espen Gjøen, ved barne- og ungdomsklinikken til Dagbladet.

- Vi håndterer situasjonen greit, men det er noen veldig hektiske dager, sier han.

Gjøen opplyser at de har økt bemanningen med én ekstra lege på hver dag- og kveldsvakt og hentet inn ekstra sykepleieressurser.

- Det er særlig viktig å ha sykepleiere med den riktige spesialkompetansen. Hvis situasjonen fortsetter slik som den er nå, så vil det bli et problem med bemanning av sykepleiere, sier Gjøen.

HEKTISK: Overlege John Espen Gjøen, ved barne- og ungdomsklinikken på Haukeland sykehus, sier til Dagbladet at det er veldig hektiske dager på avdelingen. Foto: Privat.
HEKTISK: Overlege John Espen Gjøen, ved barne- og ungdomsklinikken på Haukeland sykehus, sier til Dagbladet at det er veldig hektiske dager på avdelingen. Foto: Privat. Vis mer

Som flere andre sykehus i Norge opplever også Haukeland at det er langt flere pasienter i år enn det var i fjor.

- Vi har foreløpig totalt sette færre RS-pasienter enn vi hadde i åra før pandemien, men vi er foreløpig tidlig i utbruddet. Det er ikke ofte at vi har hatt 30 stykker med RS innlagt over flere dager. Det hører til sjeldenhetene. Vi vet ikke hvordan situasjonen blir framover, sier overlegen.

- Lar seg behandle

Også på Stavanger universitetssykehus stiger antallet innlagte med RS-virus fra dag til dag. Nå er det ti pasienter som er innlagt på sykehuset.

- Flere som blir henvist til sykehuset blir sendt hjem uten innleggelse, sier overlege Knut Øymar ved barne- og ungdomspoliklinikken på Stavanger universitetssykehus til Dagbladet.

Ifølge overlegen er ikke RS-virus noe farlig i seg selv, men det kan føre til sykehusinnleggelse for de yngste.

- De som trenger innleggelse trenger enten hjelp med oksygen, pustehjelp og ernæring. Når barna trenger oksygentilførsel bruker vi ofte behandlingsmetoder som vi kaller for High-flow og C-pap, sier Øymar og legger til:

- Dette er en tilstand som lar seg behandle. Barna blir friske, så vi er ikke bekymret for barna.

Han sier at de regner med at de kommer til å håndtere situasjonen, men på grunn av den store pågangen av pasienter må sykehuset omstille driften.

- Vi vurderer situasjonen fortløpende. Vi forventer at dette skal øke de neste ukene. Det betyr at man må disponere folk annerledes. Vi har ekstra leger på vakt, og ekstra sykepleiere. I tillegg planlegges det for å ta inn pleiere fra andre avdelinger på SUS og fra eksterne byrå, sier Øymar.

BLIR FRISKE: Overlege Knut Øymar ved barne- og ungdomspoliklinikken opplyser at RS-virus lar seg behandle. Her er han avbildet sammen med sykepleier Marie Samsonsen. Foto: Stavanger universitetsykehus
BLIR FRISKE: Overlege Knut Øymar ved barne- og ungdomspoliklinikken opplyser at RS-virus lar seg behandle. Her er han avbildet sammen med sykepleier Marie Samsonsen. Foto: Stavanger universitetsykehus Vis mer

På avdelingen er det et mye større trykk nå enn tidligere, sier han.

- Det er forventet at vi når en topp nå i november som er mye tidligere enn normalt. RS-sesongen er vanligvis fra november, desember til utgangen av mars.

Øymar opplyser at alle barna som kommer inn på avdelingen testes for flere virus, men han understreker at det ikke har noe påvirkning på hvordan de håndterer pasientene.

- Vi behandler pasientene ut fra hvilke symptomer de har, sier overlegen.

Forskjellige symptomer

Gjøen sier til Dagbladet at symptomene ved RS-virus og influensavirus er annerledes enn ved coronavirus.

- Ved infeksjon med RS-virus kan man få det man kaller bronkiolitt, som er en nedre luftveisinfeksjon. Da oppstår det en betennelse i de tynne luftrørene i lungene, som kan føre til slim og pustevansker. Dette er noe som oppstår hos små barn.

Dette er noe som er uvanlig hos barn med corona, forklarer Gjøen.

- Corona gir nesten aldri bronkiolitt hos barn. Med coronavirus kan noen barn utvikle viruslungebetennelse, men det forekommer ikke like ofte. Vi kan skille disse infeksjonene fra hverandre basert på klinikk. Likevel tester vi barna for begge virusene når de kommer inn hos oss, sier han.

Mindre immunitet

På grunn av coronapandemien har særlig de minste ikke blitt utsatt for de vanlige virusene og mangler immunitet.

- Vi vet at med covid-19-tiltakene har den norske befolkningen vært utsatt for færre infeksjoner. Derfor er immunapparatet vårt mindre trent, og vi er litt mer sårbare for å få infeksjoner, og også en større grad av alvorlige infeksjoner enn det vi har hatt tidligere, sa avdelingsleder Line Vold i FHI til Dagbladet i slutten av oktober.

Tall fra FHI viser en betydelig økning i antall tilfeller av RS-smitte i høst, sammenliknet med fjoråret. Fra uke 39 i 2020 fram til uke 29 i år, var det rapportert om svært få smittetilfeller. Da lå andelen positive prøver for RS-viruset mellom 0-1 prosent.

De siste tolv ukene har det derimot økt til hele 17 prosent i uke 42.

Det finnes ikke tidligere tall for RS-viruset, da det ikke er meldeplikt på dette til MSIS. Det mangler derfor et godt sammenlikningsgrunnlag nasjonalt, selv om noen sykehus kan ha interne oversikter, opplyser FHI.

- Rammer de yngste

For de aller fleste ellers i befolkningen oppleves RS-virus som en vanlig forkjølelse, men for de aller yngste kan viruset føre til alvorlige luftveissykdommer.

- Barn med underliggende sykdommer kan også bli alvorlig syke, men det har vi ikke hatt noen tilfeller av hos oss. Eldre kan også bli alvorlig syke, men det forekommer sjelden. Dette er en sykdom som først og fremst rammer de aller yngste, sier Gjøen.

Overlege i Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl har en oppfordring til foreldre med småbarn.

- I familier med nyfødte og spedbarn, bør besøk begrenses, og om storesøsken blir syke bør man tilstrebe at de ikke er helt tett oppi spedbarnet, selv om det kan være vanskelig i praksis. Dette er særlig viktig i de første dagene av en luftveisinfeksjon når man er mest smittsom. Og så er det viktig å kontakte lege om man er bekymret for det syke barnet sitt, enten på grunn av slapphet, feber, tungpust eller annet, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer